BIST 9.916
DOLAR 32,49
EURO 34,76
ALTIN 2.438,01
YAZARLAR

Afrika’da Müslüman Azınlıklar

Afrika uzun yıllar ve halen açlıklarla, yokluklarla anılmaya devam edegelmektedir. Dünyadaki her üç Müslüman’dan biri Afrika’da yaşamaktadır. İşte Afrika'da yaşayan Müslüman azınlıkların çektiği sıkıntılar...

Afrika yüzölçümü ve nüfus itibarı ile Dünya’mızın en büyük ikinci kıtası durumundadır. Afrika kıtasında bağımsız olarak tanınmış olan irili ufaklı 54 ülke yer almaktadır. Bu ülkeler arasında nüfusu 89 bin olan Seyşeller gibi küçük devletler de vardır; nüfusu 77 milyon olan Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi büyük devletler de vardır.

Kara kıta Afrika tarih boyunca sürekli acılarla anılmıştır. Kölelik ve köle ticareti yüzyıllarca Afrika kıtasının adeta bir kaderi gibi süre gelmiştir. Tüm dünya ülkeleri bir şekilde bu talihsiz tarihin bir köşesinde yerini almıştır.

Zengin yer altı kaynakları (Elmas, altın, kobalt, bakır, petrol, taş kömürü…) maalesef bir türlü Afrika kıtasının yararına çıkarılıp işletilmemiştir. Bu zengin yer altı kaynakları vahşi batının iştahını kabartmıştır. İngilizler, Fransızlar, Portekizliler, İspanyollar, Hollandalılar, Almanlar, İtalyanlar, Belçikalılar… bu gün gelişmiş dediğimiz ülkelerin hemen hepsinin yolu bir şekilde Afrika köle ticareti ve sömürgeciliği ile kesişmiştir.

Tüm bu olumsuzluklarında bir sonucu olarak Afrika uzun yıllar ve halen açlıklarla, yokluklarla anılmaya devam edegelmektedir.

Tüm bu olumsuzluklarında bir sonucu olarak Afrika uzun yıllar ve halen açlıklarla, yokluklarla anılmaya devam edegelmektedir.

“Afrika’da Müslüman Azınlıklar” kitabı, İHH (İnsani Yardım Vakfı) tarafından Afrika’ya yönelik yardım sonuçları sonucu oluşan tecrübelerin yazar Dr. Ahmet Emin Dağ tarafından kaleme alınmış ve güzel bir eser olarak ortaya çıkmış, okumak üzere bizlere ulaştırılmıştır. Arkadan gelenlere örneklik teşkil etmek üzere sahasında ilklerden olma özelliğini de vurgulamak gerekli diye düşünüyorum.

Dünyadaki her üç Müslüman’dan biri Afrika’da yaşamaktadır. Nüfusunun %55’i Müslüman olan Afrika kıtası, diğer kıtalar içerisinde en yüksek Müslüman nüfus oranına sahiptir. Yine tüm dünyada İslamiyet’in Arabistan Yarımadası’ndan sonra yeşerdiği ilk kara parçasıdır. Mekke’de baskı altında kalan Müslümanlar, Afrika’ya hicret etmişlerdir. Yine başlarında Osman bin Maz’un bulunduğu ilk grup 615 yılında peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV) hayatta iken Afrika’ya ayak basmış ve ilk Müslüman topluluk bölgeye yerleşmiştir.

İHH gönüllülerinin Afrika’da adım atmadığı ülke yoktur. 32 ülkedeki seyahatlerde yazılan anı, gezi yazısı ve raporlar gözden geçirilerek “Afrika’da Müslüman Azınlıklar” kitabı yazılmıştır. Kitapta gözlerimiz önüne serildiği gibi, Afrika kıtasındaki insanların inançları da maalesef yer altı zenginlikleri gibi yıllar boyu sömürülmüştür. Sömürüye maruz kalan ülke insanları bir taraftan da baskı ile Hristiyanlaştırılmışlardır.
Kitaptan ilginç bir bölüm; “…Burundi’deki okullar Katolik kilisesi tarafından kurulup idare edildiği için, geçmişte kimi Müslüman aileler çocuklarını ya okula göndermemiş ya da yüksek öğrenime devam edebilmeleri için çocuklarının isimlerini Hristiyan isimlerine dönüştürmek zorunda kalmıştır…”



Afrika’da Müslüman Azınlıklar kitabında Afrika’daki irili ufaklı 32 ülke; kıta haritasındaki yeri, yüzölçümü, nüfusu, Müslüman nüfusu, resmi dili, başkenti ve en önemlisi ülkedeki nüfusun İslamiyet ile, Müslüman nüfusun ülke içerisindeki sosyal, ekonomik, kültürel, siyasi… durumları tek tek ele alınmış ve okur bilgilendirilmiştir.

İHH ve kitabı hazırlayan Dr. Ahmet Emin Dağ’a yeni ve farklı ufuklar açtığı için teşekkür ediyoruz. Okunması gereken bir kitap diye düşünüyoruz. Şu an haberdar olan okurlarımız bu kitaba nasıl ulaşabilir?

İHH genel merkezinden Büyük Karaman Cad. Taylasan Sok. No:3 Fatih-İstanbul adresinden ve 02126312121 nolu telefondan istenebilir. Son olarak en kolay ulaşabileceğiniz adresi veriyorum. Sevgili okur; kitap bir tık ötenizde (http://www.ihh.org.tr/uploads/ihhkitap/kitap/afrikada-musluman-azinliklar-kitap.pdf ) adresinden pdf olarak bilgisayarınıza indirebilir ve bu öncü kitabı okuyabilirsiniz. Sizi bu nitelikli kitapla baş başa bırakıyor hepinize iyi haftalar diliyorum. (1.2.2016)

www.facebook.com/ekrem.aytar.9


Bu yazının tüm hakları Memurhaber.com'e aittir. "www." biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır.

Yorumlar