BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,83
ALTIN 2.414,75
GÜNCEL

Yüz yüze eğitime ara mı verilecek? Bilim Kurulu üyesinden korkutan açıklama

Koronavirüs tablosu giderek ağırlaşıyor. "Varyant virüsler nedeniyle önlemleri artırmamız gerekiyordu biz azalttık" diyen Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, "En son yapılması gereken şey okulların kapatılması ama vaka sayılarına bakınca yakın zamanda okulları da kapatmamız gerekecek" diye konuştu.

Koronavirüs salgını hız kesmeden devam ediyor. Türkiye nüfusa oranla dünyada en fazla vaka görülen ülkeler sıralamasında ilk sıraya yerleşti. Son 24 saatte 55 bin 941 kişiye tanı konuldu, 258 kişi yaşamını yitirdi. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz'dan son tabloyla ilgili korkutan açıklamalar geldi. İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, vaka sayısındaki artışın sebebini şu sözlerle açıkladı:

Vakalardaki artışın iki nedeni var

“Vaka sayılarının artmasının iki nedeni var, bunlardan birincisi çok bulaşıcı olan Varyant-1. Şu anda Varyant-1 Türkiye’de de baskın hale geldi, daha kolay bulaşıyor. İkinci sebep de açılma. Varyant-1’in girdiği ülkelerde normalde aldığınız önlemleri artırmanız gerekiyor çünkü daha fazla bulaşabildiği için aldığınız önlemlerle kontrol altına alamayacağınız bir tür."

Önlemleri artırmamız gerekiyordu biz azalttık

"Kontrol altına alabilmek için aldığımız önlemleri artırmak durumundaydık. Martta aslında azaltmaya değil artırmaya gitmemiz gerekiyordu. Fakat bir şekilde açılma oldu. Dolayısıyla, ikisi üst üste gelince patlama oldu. Varyant-1 ile martta karşılaştığımızda önlemleri artırmamız gerekiyordu.”

Hızlıca çok acil yeni önlemler gerekiyor

Önlemlerin bir an önce artırılması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, şunları söyledi: “Salgın yönetiminin, halktaki rehaveti dikkate almadan, hızlıca çok ciddi önlemler alması gerekiyor çünkü şu anda geldiğimiz nokta, alabileceğimiz en fazla önlemi almamız gereken nokta. Sayıda inanılmaz bir artış var, çok fazla sayıda ölümler var."

Kontrol altına almak istiyorsak beklemenin anlamı yok

"Bunu kontrol etmek istiyorsak beklememizin bir anlamı yok. ‘Şuna da bir bakalım, onu da bir yapalım’ durumunda değiliz, şu anda ‘Hemen her türlü önlemi alın’ noktası. Dolayısıyla haftalardır beklememizin bir anlamı olmadığı gibi, şu anda beklememizin de bir anlamı yok.”

Alınması gereken önlemler neler?
Serap Şimşek Yavuz, alınması gereken önlemleri ise şöyle sıraladı:
- Öncelikle kalabalıklar azaltılmalı, kalabalık ortamların hiçbir yerde olmaması gerekiyor. Mesela işyerlerinde uzaktan mesaiye geçmek gerekiyor.
- Sokaklarda ya da herhangi kalabalık alanda toplantı, ibadet, eğlence, siyaset, hiçbirinin olmaması gerekiyor.
- Taziyeler, düğünler, nişanlar, ev toplantıları bunların hiçbirinin olmaması gerekiyor. En etkili olan bu, insanların gruplar halinde bir araya gelmemesi.
- Şu an okulların kapatılması bile düşünülebilir ki en son kapatmak gerekiyor. Çünkü çocukların eğitimden eksik kalması salgın kadar tehlikeli bir boyuta gelmiş durumda.
- Ama vaka sayılarına baktığımız zaman sanırım kısa süre içinde okulların da kapatılması gerekecek. Çünkü gerçekten çok ağır bir tablo ile karşı karşıyayız.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR