BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
GÜNCEL

Yetişkinler de okuma-yazma kopyası çekmeye yeltendi

Yetişkinler için düzenlenen okur-yazarlık kursunda sertifika almak isteyen fakat okuma-yazmayı sökemediği için yerine arkadaşını 'klonlanmış aday' olarak sokan Şanlıurfalı M.B.'nin sınavı geçmesine öğretmeni izin vermedi.

MEMURLAR- Üniversite sınavlarından sonra MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü'nün yetişkinler için düzenlediği okur-yazarlık kursunda sertifika almak isteyen ancak okuma-yazmayı sökemediği için yerine arkadaşını 'kolonlanmış aday' olarak sokan Şanlıurfalı M.B.'nin sınavı geçmesine öğretmeni itiraz etti. Açılan soruşturma sonunda gerçek ortaya çıktı. MEB, 81 Milli Eğitim Müdürlüğü'ne M.B.'nin yaptığını anlatan bir resmi yazı gönderdi. Sertifika iptal olurkun, savcılığa suç duyurusunda da bulunulacak.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın yurt genelinde halk eğitim merkezlerinde düzenlediği Okuma-Yazma Seferberliği'ne Şanlıurfa'dan katılan M.B.bir türlü okumayı öğrenemedi. II. Kademe Okuma Yazma Sınavı gelip çattı. Sınava girmeyerek daha önce bir milletvekilinin oğlunun da yaptığı gibi yerine arkadaşı İ.A.'yı yerine sınava soktu. İ.A, sınavda başarılı oldu.Önüne ne konulursa okudu-yazdı. M.B. böylelikle II.Kademe Okuma-Yazma Sertifikası almaya hak kazandı.

ÖĞRETMENİN GÖZÜNDEN KAÇMADI

Yenişehir Halk Eğitim Merkezi Müdürü Uzman Öğretmen Ahmet Karavelioğlu, okuma-yazmayı öğrenemediğini bildiği M.B'nin sertifikaya hak kazandığı ve belge düzenlendiğini öğrenince durumu yetkililere bildirdi. Şanlıurfa Valiliği'nin onayıyla İ.A. ve M.B. hakkında soruşturma açıldı.İl Eğitim Denetmenleri Başkanlığı müfettiş görevlendirdi.

TEFTİŞ KURULU HAREKETE GEÇTİ

Müfettişler M.B.'yi kısa bir teste tabi tuttu. M.B.'nin okuma-yazmayı sökemediği saptandı. Yerine sınava giren kişinin ise arkadaşı İ.A olduğu saptandı. Şanlıurfa Valiliği İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci, bunu affetmedi. Sahte diplomalarda olduğu gibi sahte sertifika için de harekete geçildi. Durum, önce MEB'e bildirildi.

BELGE SAHTE BUNLAR OKUMAZ-YAZMAZ

Ardından da Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü Metin İlci imzasıyla Edirne'den Karsa, İstanbul'dan Diyarbakır'a 81 il milli eğitim müdürüne yapılan sahtekarlık anlatıldı. Sahte sertifika da dosyaya eklenerek, bütün illere M.B'ye verilen Yetişkinler II.Kademe Okuma-Yazma Sertifikasını iptal edildiği bildirildi. Bu belgeyle aday, ilkokul seviyesinde kabul edilip, dışarıdan açık ortaokula kayıt yaptırma şansı yakalayabiliyor. 2 kişi hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na da başvurulacağı öğrenildi.

3 YILDAN 9 YILA HAPİS İSTENEBİLİR

TCK'nın Resmi Belgede Sahtecilik Suçu'nu düzenleyen 204. maddesine göre 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve yine sınav yönetmeliğine göre de, 'Başka bir adayın yerine sınava giren veya kendi yerine bir başkasının sınava girmesine katkı sağlayan kişi yada kişiler' hakkında 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası istenebiliyor. Bir milletvekilinin oğlu üniversite sınavında yerine sınava başkasını sokmuş ve savcılık bu maddeleri dikkate alarak, failler hakkında 3 yıldan 9 yıla kadar hapis cezası.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR