BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,92
ALTIN 2.426,19
İŞÇİ

Yeni kıdem tazminatıyla neler değişecek Ali Tezel yazdı

Yeni kıdem tazminatı durumunda neler değişecek? Kıdem tazminatı hangi şartlarda alınacak, eskisiyle yeni kıdem tazminatı arasında ne gibi farklar var hangisi karlı? Kıdem tazminatı tüm detaylar memurhaber'de.

Kıdem tazminatında neler değişecek yeni düzenlemeyle birlikte kıdem tazminatı yeni düzenleme neler getirecek sorusuna Ali Tezel yanıt verdi.

Çalışma Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni kıdem tazminatı ve fon sistemi herkesin kafasını karıştırdı. Bu yeni kıdem tazminatı çalışanların lehine mi aleyhine mi? Patronlara nasıl bir sıkıntı yaratacak? Yeni kıdem tazminatı ile hangi hallerde işçi tazminatını alabilecek, mevcutta durum ne?

Ali Tezel herkesin merak ettiği yeni kıdem tazminatıyla ilgili bilinmeyenleri anlattı. Kıdem tazminatını 7 durumda alabiliyorduk. Yeni tazminat fonu sistemi ile bu 7 hal, 2.5 hale iniyor. Üstelik de paranın tamamını almak da mümkün olmuyor. İşte yeni Kıdem tazminatının iyi ve kötü yönleri;

KIDEM TAZMİNATI 7 HALDE ALINIYOR

"İşi basitleştirelim. Kıdem tazminatı almak için 7 halin gerçekleşmesi yeterli. 7 hal gerçekleştiğinde çalışanlar işyerinden kıdem tazminatı alma hakkında sahipler" diyen Ali Tezel bu 7 hali de sıraladı:
-Emeklilik
-Erkeklerin askere gitmesi,
-Kadınların evlenmesi,
-İster kadın ister erkek olsun 15 yılı doldurmuş olması
-İşveren tarafından 17. maddeye göre çıkarılma.

YENİSİNDE KIDEM TAZMİNATI 2.5 HALDE ALINACAK

Şimdi bu 7 hal kalkıyor yerine 2.5 hal geliyor. Bu 2.5 hal geldiğinde fondan para alacağız. Bir tanesi ölüm, ölürsek geriye kalanlara verilecek para. İkincisi emekli olunca. Şu andaki emeklilik yaşı kanuna göre 65, bunu 72'ye çıkarmaya çalışıyorlar ama mevcut yasa 65 diyor. Yani emekli olunca, ölünce ve fonda 10 yıl kalmışsak biriken paranın yarısını gayrimenkul veya araç almak şartıyla bize verecekler. Geri kalan yarısını yine ölünce veya 65 yaşına gelip emekli olunca alacağız".

Ali Tezel kıdem tazminatının işyerinde iş barışını sağlamak gibi önemli bir fonksiyona olduğunu dikkat çekti:

-"3 bin lira brüt maaşım var diyelim. 10 yıldan beri bir yerde çalışıyorum. İçeride 30 bin lira birikmişim var demek oluyor. Ama ben eğer işyerinde rahat durmazsam, emir ve talimatlara uymazsam, iş arkadaşlarımla iyi geçinmezsem beni kapı dışarı ederler, tazminatımı da vermezler. Dolayısıyla iş yerinde iş barışını sağlamak adına iş yerinde uslu dururum. Ama kıdem tazminatı, fona geçerse uslu durmama gerek yok. Yine ben ne yaparsam yapıyım her ay fonda param birikmiş olacak. Bu anlamda kıdem tazminatının iş yerinde iş barışını sağlama özelliğini ortadan kaldırmış olacağız. Bu da işverenin iş yerinde yönetim hakkını en azından kısıtlayacak veya işyerinde çok fazla taciz, dayak veya kavga olacağı anlamına gelecek."

YENİ KIDEM TAZMİNATINDA İŞÇİNİN ZARARINA OLAN TABLO

Ali Tezel yeni kıdem tazminatındaki yüzde 3, yüzde 4 ve yüzde 5 durumunu da açıkladı ve bunun işçinin zararına olduğunu şu sözlerle anlattı;

-"İşçi tarafından bakarsak şu anda 12 aya bir brüt maaş alıyoruz. Bunu yüzdeye vurursak yüzde 8.33 demek. Yani fona işveren tarafından yüzde 8.33'ten daha düşük bir rakamla prim ödenirse bu durumda benim her ay için 30 gün değil, 10 gün, 15 gün olacak. Çünkü şu anda tasarıda yüzde 3, yüzde 4 ve yüzde 5 seçeneği var. Yüzde 3 olursa 10 gün, yüzde 4 olursa 12 gün ve yüzde 5 olursa fonda 15 günlük param olacak. Dolayısıyla daha düşük oranda fonda para birikmiş olacak. Sonuç itibariyle bu işçinin zararına. Çok büyük kayıpları olacak" .

10 YILDAN ÖNCE TAZMİNAT YOK

Ali Tezel ‘Kıdem Tazminatı Fonu' geldiğinde işten çıkarıldıktan sonra konforlu bir iş arama sürecinin olmayacağını da şöyle anlattı: 
- "Biz şimdi işten çıkarılırsak kıdem tazminatı alabiliyoruz. Yine aynı örnekten gidelim. 10 yıllık işçiyim 3 bin lira brütüm var, 30 bin lira da kıdem tazminatı birikmişim var. İşveren beni çıkardığında 30 bin lirayı cebime koyuyor. Ben o 30 bin lira ile konforlu bir iş arama süreci yaşıyorum. Yani hemen bir an önce işe girmem lazım, iş nasıl olursa olsun farketmez, hemen girmeliyim, demiyorum. 30 bin liranın verdiği güvenle konforlu bir şekilde rahat rahat iş arıyorum. Ama fon gelirse işten çıkarıldığımda bana kıdem tazminatı arası vermeyecekler. Bu anlamda konforlu bir iş arama sürecim olmayacak. Bir an önce işe girmeliyim yoksa aç kalacağım. Ayrıca artık 30 bin liradan daha az bir rakam alacaklar."

Yorumlar 5 Yorum
ÇOK OKUNANLAR