BIST 10.219
DOLAR 32,26
EURO 34,78
ALTIN 2.450,22
İŞÇİ

Yeni kanun sendikaları nasıl etkileyecek?

ANKARA- (NESRİN YILMAZ)- HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan yeni Sendikalar Kanunun kısman de olsa faydalı olacağı görüşünü memurhaber.com okuyucuları için paylaştı.

MEMURHABER.COM/ÖZEL- 

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun yenilenmesinden önce  daha önceki yasanın sendikal yaşamı olumsuz etkilediğini belirtti:

"Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası özellikle 1980 darbesinin bize zorla dayattığı bir yasaydı. Örgütlenmenin önünde çok fazla engeller getiren işçilerin potansiyel tehdit olduğuna inanmış, sendikaları tehlike ve tehdit olarak gören bir zihniyetle oluşturulmuş bir yasaydı. O yasadan dolayı, Türkiye işçi hareketi ve Türk endüstri ilişkiler sistemi maalesef çok büyük bir zemin kaybetti. Türkiye her alanda ciddi bir büyüme, gelişme ve dönüşümü yakalarken, sendikal yaşamda tam tersi bir durumla karşılaştık. 1980 yıllarında toplam çalışan sigortalı işçi sayımız kayıtlı iki buçuk milyon, bunların yaklaşık 1,5 milyona yakını sendikalıydı. Yüzde 50'nin üzerinde bir sendikalaşma oranı vardı."

Sendikalara üye olmanın biraz daha kolaylaşmasının sendikalaşma sayısını artıracağını sözlerine ekleyen Arslan, "yine de sendikalı işçi sayısı yerlerde sürünüyor" dedi.

"En son 27 Ocak 2013'te istatistikler yayınlandı. Bu istatistiklerde ise toplam sigortalı çalışan sayısı 11 milyon, sendikaların üye sayısı ise 1 milyon. Yani yüzde 9.2. Hem işçi sayısı itibariyle hem nüfus, hem ekonomi olarak büyüyen, gelişen, bölgesinde bir güç iddiasında olan, dünyanın 16'ıncı, Avrupanın 6'ıncı büyük ekonomisi olan Türkiye'nin, sendikal hareketi yerlerde sürünüyor. Bu 9.2'lik oranın bir kısmı ise toplu sözleşme hakkından yararlanamayan işçilerden oluşuyor. Bizim tespitlerimize göre ortalama olarak, 100 işçinin 60-70 tanesi toplu sözleşmeden yararlanıyor. Böyle baktığınız zaman, rakamlar toplam sendikaların üye sayısı yüzde 9. Bunların da yüzde 5'i toplu sözleşmeden yararlanıyor. Bu tablo Türkiye'nin hak etmediği bir tablo. İşçilerin, sendikalaşmaya ilgi duymamasıyla açıklanamaz. Bu tablo, Türkiye'deki sendikal mevzuatın önemli bir ürünüdür. Eskiden sendikalara üye olmak zorlaştırılmış, noter şartı getirilmiş,ciddi şekilde bürokratik engeller konulmuş, ekonomik zorluklar getirilmiş, bu sıkıntıların sonucu olarak da maalesef işçiler sendikasız kalmıştır."

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR