BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,94
ALTIN 2.435,80
SAĞLIK

Yeni kabus patladı! Uzman doktor uyardı çok hızlı bulaşıyor

İngiltere varyantından sonra dünyada yeni gündem koronavirüsün yeni varyantı olan delta. Bilim Kurulu Üyesi Ateş Kara, delta varyantı ile İngiltere varyantı arasındaki farkı CNN TÜRK'te Cüneyt Özdemir ile 5N1K programında yanıtladı. Kara, aşıların delta varyantı üzerindeki etkisinden de bahsetti İşte detaylar...

Son günlerde ülkelerin bir numaralı gündemine yerleşen koronavirüsün yeni varyantı 'Delta' ile ilgili kritik bilgileri Bilim Kurulu Üyesi Ateş Kara anlattı. Kara'nın açıklamaları şöyle:
 
Pek çok varyant konuşmaya başladık. Öncellikle şunu söyleyebiliriz; yapısal özelliklerinde değişiklik gösteriyorsa biz buna varyant diyoruz. Eylül başında İngiltere varyantı başladı. Delta varyantı ise Aralık ayı gibi Hindistan'da ortaya çıktı.

Daha önce yüzde 50'sinden fazlasının enfeksiyon geçirdiği bir bölgede ortaya çıktı. Sonrasında Hindistan'da hızla yayıldı. Problem çıkarabilecek bir varyant olarak kabul edildi.

İngiltere varyantının başlangıcı İngiltere'ydi. Delta varyantının İngiltere'de vakaların çok büyük bir bölümünü oluşturturuyor. Neden tedirgin olmalıyız? Daha fazla bulaştığını daha hızlı yayıldığını gösteriyor. İlk virüsü Wuhan virüsü olarak değerlendirecek olursak onu takip eden İngiltere varyantı, 2 kat fazla bulaşıyordu.

Hastalığın ağırlığında fark yaratmamıştı. Delta varyantı ise İngiltere varyantına göre 2 kat fazla bulaşıyor. Daha fazla enfeksiyona neden olabiliyor. Biz ne yapabiliriz? Normal şartlarda virüsün damlacık yolu ile geçtiğini söylemiştik. Bu virüs damlacıkla gene, çok daha az virüs çok daha ağır hastalığa neden oluyor.

Delta varyantı enfekte olan kişiden çok daha fazla sayıda atılıyor. Eski virüs ile 10 atılıyorsa bu varyant ile 15 ila 20 atılıyor sayı olarak. Önceden ben 10 virüs aldığımda hasta oluyorsam bu defa rakamın 3 ila 4 arasında olduğunu görüyoruz. Bu da benim çok daha kolay hastalanmama neden oluyor.

Ne yapabiliriz? Birincisi maske ve mesafe çok etkili. İkinici de aşılar çok etkili. Bir miktar etkide azalma olduğunu söylüyoruz. Ancak 2 doz aşılıysak, biz deltaya karşı korunuyoruz demektir. Korunuyoruz derken şöyle açıklayalım, aşılar deltada hastaneye başvuracak kadar ağır olmasını, ya da kayıpları önleyecek kadar önemli.

İki aşının da yoğun bakıma gitmek ile kayıpları önlediğini söyleyebiliriz. Biontech aşısı için delta varyantına karşı koruyuculuk yüzde 67. Yani aşı olanların bazılarında delta varyantı ile boğaz ağrısı gibi durumlar ortaya çıkabiliyor.

Bugün delta varyantı, başka gün başka bir varyant olacağını düşünerek kişiler arasındaki mesafeye çok dikkat ettirmeliyiz ve kapalı alanlarda maskeye dikkat etmeliyiz.Aşılamada Türkiye oldukça yüksek başarıyla devam ediyor. Bir an evvel vatandaşlarımızın aşılanması gerekiyor. Biz eğer ülkemiz içerisinde rahatlamayı düşünüyorsak yüksek oranda aşılama önemli. bunun temel nedeni şu virüs sadece insanda.
Eğer ben aşılıysam virüsü almamı çok az sayıda düşürüyor. Belirli bir oranda biz aşıyı sağlayabilirsek virüsün dolaşmasına engel yaratmış olabiliriz. Aşı olması gereken kişilerin bir an evvel aşı olması lazım. yüzde 70 - 80'e çıkması lazım.

DSÖ, 19 Haziran'da yaptığı açıklamada, bulaşıcı özelliği yüksek Delta varyantının dünya genelinde baskın tür haline gelmesinin beklendiğini bildirmişti.

DSÖ'nün Haftalık Salgın Güncellemesi raporuna göre, Delta varyantı 29 Haziran itibarıyla dünyada 96 ülkede görüldü. 7 ülkede ise Delta varyantının dahil olduğu "B.1.617" soyundan örneklerin tespit edildiği bildirilirken örneklerin hangi varyanta ait olduğu belirtilmedi."Adı Konulmuş Küresel Salgın Soylarının Türoluşsal Saptanması" (PANGOLIN) adlı uluslararası veri tabanına göre, 29 Haziran itibarıyla 63 bin 629 Kovid-19 numunesinin DNA'sının Delta varyantıyla eşleştiği İngiltere en fazla doğrulanmış vakanın görüldüğü ülke konumunda bulunuyor.

İngiltere'yi 6 bin 732 doğrulanmış vaka ile Hindistan, 4 bin 271 ile ABD ve 1392 ile Almanya izliyor. Ülkelerin DNA dizisi belirleme kapasitesi arttıkça tespit edilen Delta varyantı örneklerinin artması, varyantın dünya çapında giderek yayıldığının işareti olarak yorumlanıyor.

Bir Kovid-19 vakasının hangi varyanttan kaynaklandığını anlayabilmek için virüs numunesinin DNA sekansının çıkarılması gerekiyor. Test edilen her numunenin genetik dizilimi çıkarılmadığından tüm vakalar içinde ne kadarının hangi varyanttan kaynaklandığını kesin olarak belirlemek mümkün değil.

Hindistan ve İngiltere'deki yeni vakaların yüzde 90'ının Delta varyantından kaynaklandığı tahmin ediliyor. ABD Hastalık Kontrol Merkezi, 5 Haziran'da ülke genelinde toplanan Kovid-19 numunelerinin yüzde 10'unun DNA'larının Delta varyantıyla eşleştiğini bildirmişti. Ülkede Delta varyantının payının diğer varyantlara göre giderek arttığı gözleniyor.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR