BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
İŞÇİ

Yeni 657 ile yönetici olacak memura yeni yol haritası!

Torba kanunda yer alan 657 değişiklikleri neler içeriyor? Kamuya dışardan yapılan yönetici transferleri ve kamuda kariyer esasları nasıl düzenlendi? İşte 657 değişikliğinin ince detayları...

Yeni Şafak yazarı Ahmet Ünlü, hükümet tarafından Meclise sunulan 'Devlet Memurları Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nda yani torba kanun tasarısında yer alan ince detayları köşesine taşıdı.

YENİ 657'DE MEMURLARI NELER BEKLİYOR?

YENİ 657'DE BİR İYİ BİR KÖTÜ HABER!

Genel müdür ve üstü kadrolar özelleşiyor

6400 ek göstergeli genel müdür ve müsteşar yardımcısı ile daha yüksek ek göstergeli kadrolara atanmada 5 yıl hizmet süresi yeterli olacak ve bu hizmette özel sektördeki süreler de dikkate alınacaktır. Yine iki yıllık yüksekokul mezunlarının genel müdür ve üstü kadrolara atanmaları da sona erdiriliyor.

Genel müdür ve daha yüksek ek göstergeli kadrolara hiç memuriyeti olmayanlar da atanabilecek. Yani özel sektörde 5 yıl çalışan lisans mezunları, kamuya açıktan üst düzey yönetici olarak atanabilecek.

Ancak, anılan kadrolara bu şekilde atanmış olmak, kamu kurum ve kuruluşlarındaki diğer herhangi bir kadro veya pozisyona atanma veya kamuda herhangi bir statüde çalışma açısından kazanılmış hak teşkil etmez. Yani görev süresi bitince memuriyette bitecek. Bu hususun gözden kaçırılmaması gerekiyor. Herhangi bir bakanlığın müsteşarlığına özel sektörde 5 yıllık hizmeti olan bir kişi açıktan müsteşar olarak atanabilecek ve görev süresi bittiğinde de memuriyeti sona erecek.

İki yıllık okul mezunlarının yöneticilik dönemi sona eriyor

Mevcut düzenlemelere göre 2 yıllık yüksekokul mezunu olanlar müsteşar olarak dahi atanabiliyorlar. Eğer tasarı kanunlaşırsa bundan sonra en az lisans mezunu olanlar müdür ve üstü kadrolara atanabilecek ve iki yıllık yüksekokul mezunu müdür, şube müdürü, il müdürü, bölge müdürü, daire başkanı ve genel müdür yardımcısı dönemi tamamen kapanacak.

Yine müdür ve üst unvanlı kadrolarda bulunanlardan en az lisans düzeyinde yükseköğrenim mezunu olma şartını taşımayanlar bulunduğu kadro veya pozisyonlarda kaldığı süre içerisinde herhangi bir sorun olmayacak. Ancak, bunlar herhangi bir şekilde görevden ayrılırlarsa tekrar bu görevlere dönemeyecekler.

Ayrıca, müdür ve daha üst görevlere atanmada aranan 8- 10 yıllık hizmet şartı 5 yıla indiriliyor. 5 yılın hesabında sadece kamuda geçen hizmet süreleri değerlendirilecektir. Ayrıca, müdür ve üstü kadrolara atanmada belirli bir süre o kurumda çalışmış olma, belirli okulları bitirmiş olma gibi şartlar aranmayacaktır.


YENİ 657'DE MEMURLARI NELER BEKLİYOR?

YENİ 657'DE BİR İYİ BİR KÖTÜ HABER!


Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR