BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
GÜNCEL

Vize serbestiyle ilgili Bakan Bozkır'dan açıklama

AB Komisyonu'nun, 'vizesiz Avrupa' hedefine hiç olmadığı kadar yaklaşılmasını sağlayan 4 Mayıs'taki tarihi nitelikli olumlu tavsiyesine rağmen süreç neredeyse kilitlenme aşamasına geldi.

Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, Türkiye vatandaşlarına Avrupa seyahatlerinde vize serbestisi tanınmasına dair umudunu kaybetmeye başladığını söyledi.

Türkiye'nin vize muafiyeti için belirlediği 30 Haziran hedefinin tutturulmasını zora sokan tartışmanın odağında ise Ankara'nın karşılaması gereken kriterler arasında yer alan Terörle Mücadele Kanunu'nda (TMK) değişiklik yer alıyor. Türkiye değişikliği reddediyor, Avrupa Parlamentosu da geri adım atmıyor.

Bozkır, "Gerekirse vizenin kalkmaması pahasına terörle mücadele kanununda değişikliği yapmayacağız" dedi. AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi'ndeki temaslarını değerlendirmek üzere Strazburg'da basın toplantısı düzenliyor.

Bozkır'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Biz 72 beklentiyi siyasi bir bakışla karşıladık. Ancak burada bu şekilde bir yaklaşımla eksik beklenti olduğunun ifade edilmesi ve hiçbir temasımızda dile getirilmemiş olan terörle mücadele yasasında değişikliğin bu beklentiler içine dahil edilmesi süreci kritik noktaya getirmiştir. 

Şehitler verdiğimiz ortamda canlı bombaların birçok ilimizde saldırıalr gerçekleştirerek yüzlerce masum inasının canına kıydığı ortamda terörle mücadele kanunundaki bir değişiklik için adım atamayız. Gerekirse vizenin kalkmaması pahasına terörle mücadele kanununda değişiklik yapmayacağız."

TERÖRLE MÜCADELEDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI İMKANSIZ

Bozkır, Ankara'nın 'acil adım atılması gerektiğini'belirttiği beş kriterden biri olan terörle mücadele yasalarında değişiklik yapmanın imkânsız olduğunu ifade etti.

Avrupa Birliği'nin (AB) göçmen anlaşması kapsamında Türkiye'nin adım atması gerektiğini belirttiği beş kriteri şöyle sıralamıştı:

- Yolsuzlukla mücadele
- Verilerin korunması
- Tüm AB üyesi ülkelerle adli işbirliği
- AB'nin polis örgütü Europol ile daha sıkı işbirliği
- Terörle mücadele yasası ile uygulamalarının gözden geçirilmesi

BBC'ye konuşan Bozkır, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vizesiz seyahat hakkı elde etmesine dair umutlarının 'giderek azaldığını' açıkladı.

Müzakerelerin kritik bir aşamaya geldiğini, Türkiye'nin de yeteri kadar çaba gösterdiğini belirten Bozkır, "Bizim değerlendirmemiz, beklentileri yeterince karşıladığımız yönünde (…) Türkiye beklentilerin karşılanması için elinden geleni yaptı. Bu bir matematik problemi değil, bir siyaset problemi" dedi.

TÜRKİYE RAPORTÖRÜNDEN SERT ELEŞTİRİ

AP oturumunda söz alan parlamenterlerin neredeyse tamamı gibi Türkiye raportörü Kati Piri de vize muafiyeti için 72 kriterin hepsinin karşılanması gerektiğini söyledi. Terörle Mücadele Kanunu'nun yıllardır eleştirildiğini belirten Piri, "Bu yasa, Türkiye'nin PKK gibi örgütlerle mücadelesi kapsamında değil, gazeteci tutuklamak, akademisyenleri susturmak için de kullanılması nedeniyle eleştiriliyor" dedi. Genel kurulda AB Konseyi ve AB Komisyonu adına yapılan açıklamalarda ise Türkiye'nin mülteci krizi konusunda attığı adımlar övülürken, Türk vatandaşlarına vize muafiyeti uygulanması yönünde görüş bildirildi. AB Komisyonu adına söz alan Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu AB Komisyonu Üyesi Dimitris Avramopoulos, vize muafiyeti konusunda 'Avrupa'nın bir B planının olmadığını' vurguladı.

Yorumlar 2 Yorum
ÇOK OKUNANLAR