BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
GÜNCEL

Vize muafiyeti Kıbrıs engeline takıldı

Vize serbestinde tamamlanmayan 5 madde tartışmalara neden oluyor. En son olarak Türkiye'ye sağlanacak olan vize muafiyeti Kıbrıs engeline takıldı.

Vize serbesti Türkiye'de ne zaman başlayacak, AB tarafından önerilen son 5  madde 1 Haziran'a kadar tamamlanabilecek mi sorusu merak uyandırmaya devam ediyor.

Vize muafiyeti için Türkiye'nin yerine getirmesi gereken başlıklardan biri de adli ve hukuki işbirliği alanında. Bu alanda ikili düzeyde işbirliği anlaşması imzalanması gerekiyor. İmza konusu Rumların engeline takılmış durumda.

VİZE ANLAŞMASIYLA NELER DEĞİŞECEK?

Yol haritasında yer alan adli ve hukuki işbirliği maddesi, Türkiye'nin AB'ye üye tüm ülkelerle adli ve hukuki alanda işbirliği anlaşması imzalamasını öngörüyor. Bu anlaşma, iki ülke arasındaki mahkeme kararlarının tanınması, suçluların iadesi, terör konusunda işbirliği ve adli bilgi paylaşımını öngörüyor.

Türkiye'nin bu anlaşmayı AB'ye üye tüm ülkelerle ikili düzeyde imzalaması gerekiyor. Rum kesimi, Türkiye ile imzalanacak olan anlaşmada "Güney Kıbrıs Rum Yönetimi" ifadesinin kullanılmasını kabul etmiyor ve Kıbrıs Cumhuriyeti ifadesine yer verilmesini talep ediyor.

2013 yılında imzalanan ilk vize muafiyeti anlaşmasında ise, yargı alanındaki işbirliği anlaşmalarının ekim 2016'ya kadar imzalanması öngörülüyordu. Zira o tarihe kadar Kıbrıs sorununun çözüleceği düşünülüyordu. Ancak vize muafiyetinin yürürlüğe gireceği tarihin erkene alınması, Kıbrıs sorununu da gündeme getirmiş oldu.

Güney Kıbrıs Rum Kesimi gerek Avrupa Komisyonu'na gerekse, Avrupa Parlamentosu'na Kıbrıs Cumhuriyeti'nin tanımı konusunda geri adım atmaya niyetli olmadığını bildirdi. 14 ülkenin de Kıbrıs Rum kesimine destek verdiği belirtiliyor.

Türkiye'nin 72 kriterin tamamının henüz yerine getirmediğini, eksik kalan kriterleri de yerine getirmesi gerektiğine dikkat çeken Avrupa Parlamentosu üyeleri, vize muafiyeti konusunda temkinli açıklamalar yapıyor. Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı ve Alman Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi üyesi Elmar Brok, Haziran'da vize muafiyetinin yürürlüğe girmesinin şimdiden imkansız hale geldiğini belirterek, Ekim ayında uzlaşmaya varılmasını umduğunu söyledi. Brok, Alman ZDF kanalında yaptığı açıklamada, vize muafiyetikonusunda yaşanan uzlaşmazlığın AB ile Türkiye arasındaki mülteci anlaşmasına etki etmesini beklemediğini ifade etti. Brok, "Uzlaşamayacağımızı düşünmüyorum" dedi.

"TEMMUZ'A KADAR ZOR"

Vize muafiyeti konusunda gecikme yaşanabileceğini düşünen isimlerden biri de Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz. Alman Deutschlandfunk radyosundaki mülakatında Türkiye'nin tüm kriterleri yerine getirmesi gerektiğini belirten Schulz, terörle mücadele ve veri güvenliği yasalarındaki değişikliklerin de bu kriterler arasında bulunduğunu belirtti. Schulz, 72 kriterin tümünün yerine getirilmemesi halinde Avrupa Parlamentosu'nun vize muafiyeti konusunu gündemine almayacağını söyledi. Ancak Schulz, Temmuz ayına kadar vize muafiyeti konusunun bir karara bağlanmasının zor olduğunu ifade etti.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR