BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
GÜNCEL

Vakıflar da rant kurbanı!

Sayıştay raporunu yayınladı. Vakıflar Genel Müdürlüğünde de usulsüzlükler tespit edildi. Vakıf mallarının idarenin yazılı onayı ile kiracıların üçüncü kişilere devir sırasında yüksek bedeller aldığı görüldü.

- Sayıştay’ın Vakıflar Genel Müdürlüğü 2013 yılı denetim raporu, Vakıflar’da kiracı olan kişilerin, taşınmazı 3’üncü şahsa devrederken yüksek bedeller aldığını ortaya çıkardı

Sayıştay tarafından Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlı bölge müdürlüklerinde 2013 yılında gerçekleştirilen denetimlerde taşınmazların ihale edilmeden kiraya verildiği ve kiraya verilen taşınmazların kiracıları tarafından üçüncü kişilere sözleşmelerine aykırı olarak devredildiği tespit edildi. Vakıf Taşınmazların Kiraya Verilme Genel Şartnamesi’nin 16’ncı maddesinde; kiracının, idareden izin almadan kiralanan yerin bir kısmını veya tamamını başkasına devredemeyeceği, hiç bir nedenle kiralananı kısmen veya tamamen başkasına işgal ettiremeyeceği, iş ortağı veya kâr ortağı alamayacağı, kiraya verilen yeri genişletemeyeceği ve amacı dışında kullanamayacağı belirtiliyor. Ancak, yerinde yapılan denetimlerde, şartname maddelerine aykırı uygulamalara rastlandı.

HAKSIZ KAZANÇ

Vakıf mallarının idarenin yazılı onayı ile kiracıların üçüncü kişilere devir sırasında halk arasında “hava parası” olarak bilinen yüksek bedeller aldığı görüldü. Sayıştay denetçileri hazırladıkları raporda, “Kanuni düzenlemelere aykırı bir şekilde, Vakıf eski kiracısı ile yeni kiracısı arasında gerçekleştirilen bu gayri resmi devir sözleşmesiyle, aslında idareye gelir olarak gelmesi gereken bir paranın eski kiracılara haksız kazanç olarak gitmesi söz konusu olmaktadır” dedi. Bölge müdürlüklerinde kiralanan taşınmazların büyük çoğunluğunun devir yoluyla kiraya verildiğine dikkat çekilen raporda, “Örneğin Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait 549 taşınmazdan 233 taşınmaz ve Kayseri Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait bin 111 taşınmazdan 334 taşınmaz devir yöntemi ile kiraya verilmiştir” denildi.

MÜTEAAHHİTLERE FAZLADAN ÖDEME

Sa­yış­ta­y’­ın ma­li de­ne­tim kap­sa­mın­da yap­tı­ğı in­ce­le­me­ler­de, Va­kıf­lar Ge­nel Mü­dür­lüğü­’nün ila­ve iş­le­rin ya­pıl­ma­sı­na yö­ne­lik ka­rar­la­rı­nın yö­net­me­lik ve şart­na­me hü­küm­le­ri­ne gö­re alın­ma­dı­ğı tes­pit edil­di. Her­han­gi bir ön­gö­rü­le­me­yen du­rum ol­ma­ma­sı­na rağ­men iş ar­tış­la­rı ya­pıl­dı­ğı­nı be­lir­ten Sa­yış­tay de­net­çi­le­ri, ya­pı­lan iş­le­rin ne­re­dey­se ya­rı­sın­dan faz­la­sın­da bu yan­lış uy­gu­la­ma­nın ger­çek­leş­ti­ği­ni kay­det­ti. Ra­por­da, “Bu­nun so­nu­cun­da ba­zı ima­lat­lar­da de­ği­şik­lik ya­pıl­dı­ğı, ol­ma­yan ima­lat­lar ye­ni bi­rim fi­yat dü­zen­le­ne­rek iş kap­sa­mı­na alın­dı­ğı ve yük­le­ni­ci­le­re hak­sız öde­me­ler­de bu­lu­nul­du­ğu gö­rül­müş­tü­r” ifa­de­le­ri­ne yer ve­ril­di.

İHALE YAPILMADAN KİRAYA VERİLDİ

Böl­ge mü­dür­lük­le­rin­de ya­pı­lan in­ce­le­me­ler­de ta­şın­maz­la­rın iha­le edil­me­den pro­to­kol ve iş­gal­den söz­leş­me usul­le­riy­le ki­ra­lan­dı­ğı tes­pit edil­di. Ya­pı­lan de­ne­tim­ler­de çok sa­yı­da ta­şın­ma­zın Va­kıf­lar Ge­nel Mü­dür­lü­ğü­’nün ya­zı­lı ona­yı ol­ma­dan dev­re­dil­di­ği vur­gu­la­nır­ken, ida­re­nin va­kıf mal­la­rı­nı pe­ri­yo­dik ola­rak kon­trol et­me­di­ği, her­han­gi bir ya­sal iş­lem yap­ma­dı­ğı ifa­de edil­di. Ra­por­da şu görüşler yer al­dı:

“Kay­se­ri Va­kıf­lar Böl­ge Mü­dür­lü­ğü’n­de 114 adet ta­şın­maz, To­kat Va­kıf­lar Böl­ge Mü­dür­lü­ğü’n­de 34 adet ta­şın­maz iş­gal­den söz­leş­me ve­ya pro­to­kol ya­pı­la­rak ger­çek ve tü­zel ki­şi­le­re ki­ra­ya ve­ril­miş­tir. Böy­le­ce ta­şın­maz­la­rın; iha­le ya­pıl­ma­dan de­vir, pro­to­kol ve iş­gal­den söz­leş­me usu­lüy­le ki­ra­lan­ma­sı, ta­şın­maz­la­rın ob­jek­tif, re­ka­be­te açık ve şef­faf bir şe­kil­de de­ğer­len­di­ril­me­si­ni en­gel­le­mek­te ta­şın­maz ki­ra ge­lir­le­ri­nin kay­bı­na ne­den ol­mak­ta­dı­r.”

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR