BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
GÜNCEL

Türkiye'de bir ebeye 763 kadın düşüyor

Verilere göre Türkiye'de yaklaşık 48 bin 500 ebe çalışıyor. 37 milyon kadın yaşarken bir ebeye ortalama 763 kadın düşüyor.

MEMURLAR- Doğurganlık hızı dikkate alındığında ebe sayısı açısından Türkiye'nin AB ülkelerinin gerisinde olduğunu belirten Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Cansun Demir, Hollanda, İngiltere gibi gelişmiş Avrupa ülkelerinde doğumun ebeler tarafından yaptırıldığını söyledi.

NTV'nin haberine göre; 21-28 Nisan Ebelik Haftası nedeniyle, ebelerin mesleki sorunlarına dikkat çeken ve "Ülkemizde sezaryen oranlarının düşürülmesi isteniyorsa ebe sayısı, ebe eğitimi ve ebelerin sosyo-ekonomik koşulları iyileştirilmelidir" diyen Prof. Demir, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Türkiye'de yaklaşık 48 bin 500 ebenin aktif olarak görev yaptığı bilinmektedir. Araştırma sonuçlarına göre yaklaşık 37 milyon kadının yaşadığı ülkemizde bir ebeye ortalama 763 kadın düşüyor. Eğitim ve uygulama sonuçları incelendiğinde gebeliğin doğası gereği doğum olayının mümkün olduğu oranda normal vajinal doğum şekliyle sonuçlanmasına odaklanmıştır. Ancak son yıllarda ebelerin, ebelikten uzaklaşarak hemşirelik işlevlerini uygular hale gelmeleri ve çeşitli sağlık politikaları ile doğum olayından uzaklaşmaları, Türkiye'de artan sezaryen oranlarının nedenlerinden biri olmuştur. Ülkemizde sezaryen oranlarının sağlıklı bir şekilde azaltılabilmesi için uluslararası ebelik uygulamalarının ülkemizde de işlerlik kazanması gerekmektedir."

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR