BIST 10.267
DOLAR 32,26
EURO 34,74
ALTIN 2.411,79
GÜNCEL

Taksi ücretlerine zam geliyor!

Zorunlu trafik sigortası primlerinde yüzde 300'e varan artışları sebep gösteren taksicilerin taksimetresine Şubat ayından itibaren zam mı geliyor? Ayrıntılar haberimizde...

Zorunlu trafik sigortası primlerinde yüzde 300'e varan artışlar üzerine harekete geçen taksiciler, Şubat ayında taksimetreye yüzde 10-15 zam planlıyor.

Zorunlu trafik sigortasına en son 1 Haziran 2015'te getirilen ek yük, mağduriyetleri artırdı. 2 yıl içinde 10 kata kadar artan poliçe fiyatları kasko rakamlarını bile geride bırakınca araç sahipleri isyan etti.

 Piyasa değeri 5-6 bin lira olan araçlara dahi 1000 lira prim ödemesi çıkaran sigorta şirketlerine karşı tepkiler artık sokağa iniyor. Sabah'ın haberine göre, geçen yıl 1.000 liralık poliçe yaptıran bir şoföre bu yıl 4 bin 500 lira ödeme çıkaran sigorta şirketlerine isyan eden taksiciler zam yapmaya hazırlanıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nde (UKOME) gerçekleştirilen toplantıda, İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve İstanbul Taksiciler Esnaf Odası'nın taksi ücretlerine zam talebi değerlendirildi.

Buna göre, taksimetre açılış ücreti 2,95 TL'den 3,20 TL'ye, kilometre başına ücret 1,83 TL'den 2 TL'ye, 5 dakikadan sonraki 1'er dakikalık bekleme periyodu da 0,27 TL'den 0,35 TL'ye yükseltildi.

TAKSİCİLER SOKAĞA ÇIKIYOR

25 Ocak'ta Türkiye Sigorta Reasürans Birliği (TSB) binası önünde araçlarıyla basın açıklaması yapmaya hazırlanan taksi durağı sahipleri, taksi odası başkanları ve taksi şoförleriyle bir araya geldik. "Zarar ettiği için batan tek bir sigorta şirketi yok" diyen Yahya Uğur, sigorta şirketlerinin daha fazla kazanmak adına yeni bahaneler yarattıklarını ancak bunun altında esnaf ve vatandaşın ezildiğini kaydetti. Şirketlerin hasarlı araçları satın alıp parçalarından bile para kazandıklarını dile getiren Uğur, "Sigortaladıkları araçta bir hasar meydana geldiğinde 2-3 parçayla bitecek bir işlemi gereksiz yere 8-9 parça kullanarak yapıyorlar. Parçadan bile para kazanmaya çalışan bir sistemde nasıl zarar ediyorlar anlamak mümkün değil" diyor.

BU İŞTE ADALETSİZLİK VAR

Kötü şoförlerin bedelini iyi şoförlerin ödediğini söyleyen durak başkanları ise, "Hasarsız aracı da primi yüksek gruplara dahil ediyorlar. Benim hasarım yoksa para kazanmak için beni primi yüksek gruba sokamazsın. Bu adaletsizlik" diye yakınıyor.

AVRUPA'DAN FAZLA HASAR ÖDÜYORUZ

Hazine ticari araçlarda sigorta primine takside 5 bin 400, kamyonlarda 6 bin ve minibüste 3 bin 300 lira limit koydu. Ancak sigorta şirketleri toplam 19 bin 133 aracın çok kaza yaptığını ve bu kazalar sonucu sigorta şirketlerinin önemli zararlar yazdığını belirtiyorlar. Türkiye Sigorta Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Atilla Oksay, Avrupa'da 100 liralık prime şirketler 103 lira hasar öderken bu rakamın Türkiye'de 163 lira olduğunu belirtiyor. Tavan uygulaması geldikten sonra çok hasar yapan bir aracın bedelinin havuzdan karşılandığını dile getiren Oksay, "İstanbul'da her iki taksiden biri kaza yapıyor. 3 yılda 18 kez hasar yapan bir taksiye 5 bin 400 liranın üstünde prim yazamadığımız için doğal olarak bu bedeli havuzdan alıyoruz" diyor.

150 SARI DOLMUŞ SİGORTA KISKACINDA

Sarı dolmuşların da aynı sorunlarla mücadele ettiğini dile getiren Mehmet Ayvaz, İstanbul'da 572 sarı dolmuşun trafikte yolcu taşıdığını, primleri yüksek geldiği için yaklaşık 150 sarı dolmuşun sigorta yaptıramadığını ifade etti. Ayvaz, "Kendi aracıma 13 bin 500 lira sigorta ücreti ödedim" dedi.

 KAZASIZ TAKSİYE 4 BİN 550 TL

Halil Elönü: Trafikte 20 yıldır çalışan taksim var ve bugüne kadar hiç kaza yapmadım. Geçen yıl bin 100 lira ödediğim taksime bu yıl 4 bin 280 lira ödeme yaptım.

Yusuf Çapa: Hasarsız taksime geçen yıl 680 lira öderken bu yıl 4 bin 550 lira ödedim.

ARACI PERTE ÇIKARIP KAR EDİYORLAR

Yaşar Arabul: Taksimi çarptım. Araçta 5-6 bin liralık hasar varken sigorta eksperi aracı perte çıkardı. Bana aracın bedelini ödediler. Aracı sanayiye iki katı fiyata sattılar. Sanayi de 3 bin liralık masraf yapıp ikinci el olarak aracı yeniden satışa soktu. Zarar rakamlarını bu şekilde şişiriyorlar.

İNDİRİM HAKKIMIZI YİYORLAR

Orhan Demirci: 2 yılda kaza yapmayan araçların yüzde 30 prim indirimi alması gerekirken primi yükseltiyorlar. Ölümlü kazaların hepsi taksiciye mal ediliyor dolayısıyla taksi grubunun primi yükseliyor. Bu kazaların ne kadarında taksici suçlu bize istatistiklerle açıklasınlar.

ORİJİNAL PARÇA VERMİYORLAR

Osman Yıldırım: 26 yıllık taksiciyim. 3 aylık aracım arıza yaptı sigortaya gittim orijinal parça vermediler. Poliçe yaparken küçük puntoları okumadığımız için bu açıktan yararlanıyorlar. Orijinal yerine yan sanayi ürünlerini veriyorlar. Buradan bile kar ediyorlar.

TAKSİLERİN TRAFİK SİGORTASI KARNESİ

Muallak tazminat tutarı: 63.8 milyon TL

Prim ödemesi: 84.4 milyon TL

Ödenen tazminat adedi: 20.240

Teminat sayısı: 66.168

Gerçekleşen hasar: 72.5milyon TL

Ödenen tazminat tutarı: 58.4 milyon TL

Trafiğe kayıtlı araç sayısı 19.7 milyon

Trafikte sigortasız taksi sayısı dolaşan araç sayısı 3.9 milyon

Türkiye'deki taksi sayısı 100 bin (yaklaşık)

İstanbul'daki taksi sayısı 17 bin 395

Bir yılda prim artış oranı yüzde 80

Zorunlu trafik sigortası yaptırılmadığı taktirde araç bağlanıyor ve 700 TL ceza ödeniyor.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR