BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.406,54
GÜNCEL

SIM kartları tarih mi oluyor? Bakan detayları açıkladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, "eSIM hizmeti 2021 yılından itibaren yaygın bir şekilde uygulanmaya başlayacaktır" dedi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nda (BTK) düzenlenen "eSİM" uygulamasının tanıtımına katıldı.

Burada bir konuşma yapan Bakan Karaismailoğlu, Türkiye'nin geleceğin en güçlü ekonomilerinden biri olma yolunda ilerlerken ulaştırma ve haberleşme alanında çağın gerektirdiği gelişmiş bir altyapıyı adım adım hayata geçirmekte olduğunu belirtti.

ÇOK ÖNEMLİ BİR AŞAMA VE KAZANIM

Bakan Karaismailoğlu,"Attığımız adımlarla teknoloji ve bilişim alanında lider ülke olmak için canla başla çalışıyoruz. Bu adımlar, Türkiye'de üretimi, teknolojik araştırma ve geliştirme faaliyetlerini, yerli ve yabancı yatırımları teşvik ediyor. Ekonomimizin sürdürülebilir büyümesini destekliyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak veri ulaştırmada en etkin uygulama ve çözümlerin bir an önce vatandaşlarımızın ve iş dünyamızın hizmetine sunulması konusunda kararlıyız. eSİM uygulaması da bu yönde çok önemli bir aşama ve kazanım olarak bugün hayata geçmektedir" diye konuştu.

2020 yılına damga vuran ve yaşayışı etkileyen Covid-19 salgınının yıl boyunca gündemin ilk sıralarında yer aldığını anımsatan Bakan Karaismailoğlu, projeleri ve hizmetleri sağlık tedbirlerini uygulayarak sürdürdüklerini bildirerek, "Bu süreçte yaşam tarzımızın uğradığı değişiklik, teknoloji ve dijitalleşme konusunda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemli değişikliklere yol açtı. Salgından dolayı oluşan karantina süreçleri, uzaktan eğitim, e-ticaret ve uzaktan çalışma gibi uygulamaların kullanımında artışa sebep oldu. Bakanlık olarak, iletişimde yükselen talebi ve artan kapasite kullanımını en iyi şekilde karşılamak için gereken tüm tedbirleri aldık. Internet ve haberleşme sistemlerimizi artan ihtiyaçlar doğrultusunda halkımızın ve iş dünyamızın kesintisiz ve sorunsuz bir şekilde kullanabilmesi için büyük bir gayret gösterdik. Rakamlar da bu tabloyu bütün açıklığı ile ortaya koymaktadır. 2020 yılında bilişim sektörümüzün büyüme oranı yüzde 14'e yaklaştı. İnternet erişim potansiyelimiz kat be kat artarken, ücret tarifelerinde ciddi ucuzlamalar oldu. On yıl önce mobil operatörlerimizin dakikası 11.7 kuruş olan ortalama tarife ücreti bugün 1 kuruşa indi" şeklinde konuştu.

Geleceğin lider ülkelerinin özellikle haberleşme ve bilişimde kendi teknolojilerini üreten, bu anlamda kendine yeten ve teknoloji ihraç edebilen ülkeler olacağının altını çizen Bakan Karaismailoğlu, "Bu nedenle ülkemizin veri ulaştırmada yetkinliklerini ve hizmet kalitesini artırırken, dikkat ettiğimiz bir başka önemli husus da kullandığımız teknolojilerin yerli ve millilik oranını yükseltmek oldu. Bilgi ve iletişim sektöründe, artan talebi karşılarken, aynı zamanda yerli ve millilik oranımızı da artırmak için adeta seferberlik ilan ettik. 4.5 G şebekelerinin ilk yatırım döneminde ancak yüzde 1 olan sektördeki yerli ve millilik oranımızı, hızla artırmaya gayret ettik. 2019 yılı sonu itibarıyla bilişim sektörümüzdeki yerlilik oranımızı yüzde 23'lere çıkardık" ifadelerini kullandı.

İlerleyen dönemde yeni haberleşme uyduları Türksat 5A ve Türksat 5B'yi uzaya göndereceklerini dile getiren Bakan Karaismailoğlu, "Bu iki uyduyu takiben ilk yerli ve milli uydumuz Türksat 6A'yı yörüngeye yerleştireceğiz. Türkiye Cumhuriyeti kendi ürettiği uydu ile uzayda iddialı bir şekilde yerini alırken, ülkemizin kendi kaderini kendi çizen bir lider ülke olduğunun da en güzel nişanesi olacaktır. Siber vatanımızda çok daha etkin ve güvende olmak için böylesi büyük ve güçlü adımlarla yolumuza devam edeceğiz" dedi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR