BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,06
ALTIN 2.467,33
GÜNCEL

SGK birçok kişi tarafından mahkemeye verildi

SGK, ‘hileli boşanma’ gerekçesiyle maaşını kestiği ve borç çıkardığı birçok kişiyle mahkemelik oldu. Yargıtay muhtar, komşu veya kahve sohbetinden değil polis, jandarma ve fatura tespitlerinden kanıt getirilmesi yönünde karar verdi.

Milliyet'in haberine göre; dul ve yetim aylığı almak için son 5 yılda göstermelik olarak boşandığı tespit edilen 14 bin kişinin maaşını kesen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), önümüzdeki dönem “hileli boşanmayı” kanıtlamak için daha çok uğraşacak. Bugüne kadar muhtara, komşulara ya da kahvehanede oturanlara sorularak öğrenilen birlikte yaşama vakaları artık polis, jandarma ve fatura tespitlerine dayanarak yapılacak.

Maaşı kesilen kadınlarla ilgili davalara bakan Eskişehirli avukat Ali Turan Başar, “Maaşı kesilenlerin yarısı haklıysa yarısı haksız” dedi.

“Hileli boşanma” nedeniyle kesilen maaşlar mahkemelere taşınmaya başlandı. SGK’dan yetim maaşı alabilmek için boşandığı öne sürülen pek çok kadın mahkemelere gitti. Bunların arasında, mahalle muhtarına ya da kahvehanede oturanlara sorularak yapılan “birlikte yaşıyorlar” tespitleri çoğunluğu oluşturdu.

Bu kapsamda geçen yıl, emekliler lehine bir karar geldi. Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, ölen babasının maaşını almak için eşinden boşanan ancak birlikte yaşamayı sürdüren kadınlara müjdeli haber verdi. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) şikayeti üzerine, ölen babasının maaşını alabilmek için anlaşmalı eşinden boşanıp, birlikte yaşamaya devam ederek nitelikli dolandırıcılık suçunu işlediği iddiasıyla hakkında dava açılan kadın beraat etti. Gerekçeli kararda, boşanmış eşlerin veya reşit kişilerin bir arada yaşama hak ve özgürlüklerini kısıtlayan herhangi bir yasal düzenlemenin bulunmadığı vurgulandı.

KONU AİHM'E UZANDI

Başka bir başvuruyu inceleyen Yargıtay da boşandıktan sonra birlikte yaşayan çiftlerle ilgili tespit şartlarını zorlaştırdı. Eskiden mahalle muhtarına ya da kahvehane müşterilerine sorularak yapılan “birlikte yaşama tespiti”, polis ve jandarmaya bırakıldı. Yargıtay, “bu tür davalarda eylemli olarak birlikte yaşama olgusunun tüm açıklığıyla ve özellikle taraflar arasındaki uyuşmazlık konusu dönem yönünden ortaya konulması önem arz etmektedir. Su, elektrik, telefon aboneliklerinin hangi adreste kimin adına tesis edildiği saptanmalı” kararı verirken, AİHM’in 2010 tarihli bir kararına da atıfta bulundu.

"AVRUPA" YOLU KAPANDI

Yargıtay, AİHM’in, nikahsız birliktelik yaşadığı ölen eşinden sigorta yardımı isteyen Şerife Yiğit isimli kadına hak verildiğini anımsattı.

Yargıtay’ın bu kararı da SGK yüzünden mağduriyet yaşadığını öne süren vatandaşların sorunlarını çözmedi. Emekli maaş alanların lehine verilen kararların özellikle Yargıtay 21. Daire tarafından bozulduğu belirtildi.

Davalarla ilgili yeni bir AİHM sürecinin Anayasa Mahkemesi nedeniyle engellendiği, bireysel başvuru hakkı nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmadan AİHM’e gitmenin imkansız hale geldiği ifade edildi.

Geçtiğimiz dönemde Anayasa Mahkemesi’ne yapılan emekli maaşı başvurusunun, oy çokluğuyla reddedildiği kaydedildi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR