BIST 10.164
DOLAR 32,20
EURO 35,09
ALTIN 2.468,64
ÖĞRETMEN

SBS ek yerleştirme sonuçları ile E-okul kayıt işlemleri

2013 SBS ek yerleştirme sonuçları açıklandı. Sonuçlarını öğrenen binlerce öğrenci e-kayıt işlemlerine başlıyor. Peki e-kayıt işleleri nasıl olacak, e-okul sistemini kullanarak e-okula kayıt olmak isteyen öğrenciler neye dikkat edecek?

Bir ortaöğretim kurumuna (liseye) devam edecek olan öğrencilerin kayıt işlemleri 12 Ağustos 2013 Pazartesi itibarı ile başlamış bulunuyor.

E OKUL KAYIT SONUÇLARINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

Ortaokulu (ilköğretim 8. sınıfı) tamamlayan öğrenciler SBS sınav puanına göre sınavla öğrenci alan okullara (fen lisesi, sosyal bilimler lisesi, Anadolu lisesi, Anadolu meslek lisesi, özel okullar..) veya meslek liseleri ile bunların bünyelerinde açılan ÇPL (Çok programlı lise) kayıt yaptırabilecekler. Artık eğitim öğretim 12 yıla çıkarıldığı için öğrencilere ortaokul diploması verilmeyecek. Öğrenciler SBS sınav sonuç belgeleri ile elektronik ortamda liselere kayıtlarını yaptırabilecekler.

E OKUL KAYIT SONUÇLARINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

SBS sonuçlarına göre bir Anadolu lisesi veya Anadolu meslek lisesine kesin kayıt hakkı kazanan öğrenciler kayıtlarını 12-16 Ağustos 2013 tarihleri arasında kazandıkları okullara yaptıracaklar. Bu tarihler arasında kaydını yaptırmayan kişiler yedek hakkından da vazgeçmiş sayılacaktır. SBS sonucuna göre yedekten kayıt işlemleri 16 Ağustos 2013 saat 19:00’da yedek kayıtlardan hak kazananların ilân edilmesi ile başlayacaktır. Yedekten çağırılanlar 3 iş günü içerisinde saat 17:00’a kadar kazandıkları okula kayıt yaptırmak zorundadırlar. Bundan sonra yedekler 19 Ağustos 2013 tarihinden itibaren 26 Ağustos 2013 tarihine kadar her akşam saat 19:00’da ilan edilecektir. Yedekten kayıt işlemleri 29 Ağustos 2013 saat 17:00’a kadar devam edecektir. Yedek listeden başka bir okula kayıt hakkı kazanan öğrenciler, verilen kayıt süresi içerisinde kayıtlarını yaptırmamaları durumunda bu haklarını kaybederler.

Yapılan yerleştirmelerin sonucunda herhangi bir ortaöğretim kurumuna yerleştirilemeyen, yerleştirildiği hâlde kayıt yaptırmayan veya kayıt yaptırıp da daha sonra sildiren öğrenciler sınavsız öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına kayıt yaptırabileceklerdir.

Meslek liselerine (Sınavsız öğrenci alan okullara) kayıtlar nasıl yapılacak?

SBS puanına göre sınavla öğrenci alan herhangi bir okula kayıt yaptıramayan öğrenciler, MEB tarafından yapılan açıklamaya göre sınavsız öğrenci alan ortaöğretim kurumlarının "çok programlı liselerin (ÇPL) bünyesindeki genel liselerin, imam hatip liselerinin ve meslek liselerinin" 9. sınıflarına yeni öğrenci kayıtları, 12-29 Ağustos 2013 tarihleri arasında e-kayıt sistemi ile elektronik ortamda yapılacaktır. Sınavsız öğrenci alan çok programlı liselerin bünyesindeki genel liselere, imam hatip liselerine ve meslek liselerine kayıt yaptırmak isteyenler bölge sınırlaması olmaksızın 10 (on) adet okul tercihi yapabilecektir. Öğrenciler hem imam hatip liselerine hem meslek liselerine hem de ÇPL bünyesindeki genel liselere kayıt yaptıramayacaklardır.

MEB tarafından yapılan açıklama yukarıdaki paragraftadır. Buna göre öğrenciler 10 tercih hakkını ya Çok Programlı Lise, ya İmam Hatip Lisesi ya da Meslek Lisesi’nden yana kullanmak zorunda. Öğrenciler e-kayıt sistemine elektronik ortamda müracaat ederken güvenlik kayıt numarası gerekmektedir. Güvenlik kayıt numarası SBS sonuç belgesinde yazılıdır. Sonuç belgesini okuldan alan öğrenciler bu belgeden güvenlik kayıt numaralarını bulabilir. Sınav sonuç belgesini zayi eden öğrenciler ilköğretimi okudukları okuldan bu belgeyi tekrar alabilirler.

BAŞVURULAR NE ZAMAN BİTECEK?

Eğitim öğretim 12 yıl mecburi olduğu için hiçbir öğrenci açıkta kalmayacak, ortaöğretim (lise) çağındaki her öğrenci bir ortaöğretim (lise) okuluna yerleştirilecektir. E-kayıt sisteminde hiçbir okula yerleşemeyen öğrenci bulunduğu yerdeki ilçe milli eğitim müdürlüğüne müracaat ederek kendine uygun bir ortaöğretim okuluna yerleştirilecektir.

MEB’in açıklamasında sınavsız alan okullara yerleştirmenin kayıtlarının tarihi 12-29 Ağustos olarak gösterilmiştir. Kayıtların süresi uzun olduğu için, e-kayıt ile müracaat edenlerin yerleştirmelerinin ne zaman açıklanacağı net olarak belirtilmemiştir. Görünen o ki liselere kayıtlar okulların açıldığı 16 Eylül tarihine kadar devam edecektir.

Ortaöğretime kayıt yaptıracak öğrencilere tavsiyemiz son güne kalmamaları, bir an önce kendi istek ve kabiliyetlerine uygun bir ortaöğretim kurumuna kayıtlarını yaptırmalarıdır.

Bu yıl ortaöğretime kayıtlar bu sisteme göre yapılacak. Asıl 2013-2014 eğitim öğretim döneminde 8. sınıfta okuyacak öğrenciler liseye nasıl kayıt olacaklarını merak ediyorlar. SBS son kez yapıldığına göre, onlar liseye nasıl yerleşecekler? O konuyu da bir sonraki yazımıza bırakalım.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR