BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
GÜNCEL

Sayıştay'ın yapısını yenileyecek kanun teklifi...

TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda bugün görüşülmeye başlanacak 24 maddelik Sayıştay Kanun Teklifi, kurumun yapısında önemli değişikliler getiriyor...

Üç yıl önce yeniden yapılandırılan, ancak 'bütün kurumları denetlemediği' gerekçesiyle eleştirilerin hedefi olan Sayıştay'a Meclis yeniden neşter vuruyor. Bugün Meclis komisyonunda görüşülecek 24 maddelik kanun teklifi ile Sayıştay'ın, Türk Silahlı Kuvvetleri de dahil, ülkedeki bütün kurumları etkin bir şekilde mercek altına alması hedefleniyor.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda bugün görüşülmeye başlanacak 24 maddelik Sayıştay Kanun Teklifi, kamu kurumlarının denetimine ilişkin birçok düzenlemeyi içeriyor. Devlette harcamaların şeffaflaşması ve bütün kurumların hesap verebilir hale gelmesi adına önemli olan teklifle birlikte Sayıştay, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile Kamu İktisadî Teşebbüslerini (KİT) de mercek altına alabilecek. 2010 yılında çıkarılan kanunla yeniden yapılandırılan Sayıştay, bazı kamu kurumlarını yeteri kadar denetleyemediği gerekçesiyle eleştiriliyordu. Meclis'te incelenen kanun teklifi Sayıştay'ın, 'hesap yargı mahkemesi' hüviyetiyle daha aktif bir yapıya kavuşmasını öngörüyor. Konuya ilişkin bilgiler veren AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, sözkonusu teklifin Sayıştay'ın fonksiyonunun artırılması açısından önemli olduğunu söyledi. Canikli, 'Sayıştay daha da güçlendirilecek, yargısal fonksiyonu etkin hale getirilecek' diye konuştu.

HÜKÜMET KENDİNİ DENETLETİYOR

Daha önce KİT'ler başta olmak üzere birçok kurumun, özel kanunlarla kendilerini Sayıştay denetiminden koruduklarına dikkat çeken Canikli, AK Parti iktidarında bu durumun değiştiğini hatırlattı. '2010'daki 6085 sayılı kanunla, denetim dışında bırakılan kuruluşlar Sayıştay denetimine alındı. Aynı Maliye veya İçişleri Bakanlığı nasıl denetleniyorsa aynen onlar da kapsama alındı. Yani hükümet, kendisini, kendisine bağlı olmayan bir kuruma denetletebilir hale getirdi' diyen Canikli, yeni düzenlemelerle Sayıştay'ın Meclis'e göndereceği rapor sayısının da artırıldığını kaydetti. Canikli, kanunla birlikte Sayıştay'ın hazırlaması gereken raporlar arasında 'Dış Denetim', 'Faaliyet Genel', 'Mali İstatistik' ve 'KİT Denetim' genel değerlendirme belgelerinin yeralacağını vurguladı.

Yetkiler korunacak

24 maddelik Sayıştay Kanunu Teklifi'nde denetçilerin bütün yetkilerinin aynen korunması öngörülüyor. Ayrıca Sayıştay denetçileri, doktorasını vermiş, daire başkanlığı ve üst görevlerde bulunmuş kimseler içerisinden yine Sayıştay'ın yapacağı sınavla seçilecek. Böylece denetimlerde tek bir bakışın hakim olması önlenecek.

İnceleme birimleri artık net

2010 yılında yapılan düzenlemelere adapte olamayan Sayıştay'ın, kanunun emrettiği raporları hazırlayamadığına dikkat çeken AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, yeni kanunla birlikte bu sıkıntının aşılacağını belirtti. 'Anayasamıza göre Sayıştay bir hesap mahkemesidir. Hesap yargılaması yapan bir yargı kurumudur. Bugüne kadarki bütün çalışmaları bu yapı üzerinden yürütmüş. Fakat ilave denetim yetkileri ortaya çıkınca, yargısal fonksiyonuyla alakalı olmayan denetim görevleriyle hesaplara ilişkin görevler birbirine karıştı. Geçen iki yıl boyunca da buna ilişkin birimler oluşturulmadı. Biz de bunun üzerine şu anda TBMM'ye sevk edilen 24 maddelik Sayıştay Kanun Teklifi'ni sunduk' diyen Canikli, kurumda yeni dönemde 'hesap inceleme' ile 'denetim' çalışmalarını ayrı ayrı birimlerin yöneteceği bilgisini verdi. Bunun yanında önceden Maliye Bakanlığı'nın teklifiyle Bakanlar Kurulu'nun atadığı Sayıştay savcısı da düzenleme sonrası Meclis tarafından atanmaya başlanacak. Bununla, savcının pozisyonunun güçlendirilmesinin hedeflendiği öğrenildi.

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR