BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
GÜNCEL

Sayıştay: Orman Bakanlığında da usulsüzlük var

Sayıştay denetim raporunda, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ihalelerinde bazı usulsüzlükler yapıldığı tespit edildi. ihaleler son yazılı teklifler alınmadan sonuçlandırıldı; araç kiralamalarda kamu kaynakları gereksiz yere harcandı, keyfi maliyet yazıldı.

- Usülsüzlüklere bir örnek, çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü’nün 151 bin 290 TL sözleşme bedelle açtığı ‘İş Tanımı ve Birim Zaman Analizi İşine’ ait ihale sürecinde yaşandı. Son yazılı teklifler alınmadan ihalenin sonuçlandırılmasıyla, yaklaşık maliyetin daha birinci oturumda açıklandığı belirlendi.

KAYIT SEVMEYEN BAKANLIK

Öte yandan, Amasya, İzmir ve Muğla orman bölge müdürlüklerindeki yatırım harcamaları kayıtlarda yapılmakta olan yatırımlar hesabına kaydedilmemesi gerekmesine rağmen doğrudan giderleştirildi.

2013 yılı hesaplarından, bazı bölge müdürlüklerinde halen kurumun en büyük gelir kaynağı olan arazi izinlerinden sağlanan alacakların mali tablolarda gösterilmediği belirlendi. Muhasebe kayıtlarında hiçbir bölge müdürlüğünde de, arazi izinlerinden kaynaklanan ve izleyen yıllarda tahakkuk ve tahsil edilecek olan alacaklara ilişkin veri bulunmuyor.

Çoğu bölgede ise tahakkuk eden alacaklara ilişkin hiç kayıt yapılmamış.

İHALESİZ ŞİRKETLERE İŞ VERİLMİŞ

Orman Genel Müdürlüğü’nün bazı bölgelerde, orman köylüsüne yaptırılan işleri, köylüler yerine şirketlere veya işletmelere ihalesiz olarak yaptırdığı belirlendi. Sayıştay raporunda bu durum şirketlerin isimleri tablo halinde sıralanarak tespit edildi.

KAMU KAYNAKLARINDA İSRAF

Araç kiralama ihalelerinde usule aykırı şekilde motor hacmi 1600 cc’yi geçen ve yabancı menşeli araç kiralandığı belirlendi. Sayıştay raporunda, mevzuata göre günlük 40 TL’ye kadar araç kiralanması gerekirken, maliyetin 84 TL’ye kadar çıktığı, bunun da kamu kaynaklarının gereksiz yere harcanmasına sebep olduğu vurgulandı.

SATIN ALSALAR DAHA UCUZA GELİRMİŞ

Sayıştay raporunda makam araçları için 2013 bütçesinde en az 5 yıl kullanma zorunluluğu ile azami satın alma bedelinin (vergiler hariç) 107 bin 500 TL olmasına rağmen sadece bir yıllık kira bedeli olarak (KDV Hariç) 262 bin 800 TL bedel ödenmesine dikkat çekildi. Bunun mevzuata uygun olmadığına dikkat çekildi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR