BIST 10.339
DOLAR 32,24
EURO 34,77
ALTIN 2.462,81
GÜNCEL

Sandık güvenliği için dev önlemler!

Yüksek Seçim Kurulu ve siyasi partiler yarın yapılacak olan genel seçimler öncesinde her türlü propagandaya karşı önlem aldı.

Türkiye yarın yine güçlü demokrasinin tarihi sınavlarından birini verecek. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 53 milyon 741 bin 838 seçmenin 174 bin 236 sandıkta kullanacağı oy için il ve ilçe seçim kurullarına yasa gereği 73 milyon 988 bin 955 oy pusulası gönderdi. Yarın gün boyunca oy kullanma sırasında uygulanacak güvenlik önlemleri ile oyların sayım ve dökümü sırasında alınacak tedbirler için tüm çalışmalar yapıldı. YSK, İçişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile siyasi partilerin özellikle paralel örgüte karşı aldığı seçim güvenliği önlemleri şöyle sıralanıyor: 

YSK'DAN E-SALDIRI ÖNLEMİ

YSK'nın elektronik seçim sonuç sistemi (SEÇSİS) siber saldırılara karşı defalarca test edildi. Bu seçimlerde ilk kez sandık kurulu başkanları kurayla belirlendi. YSK ilk kez seçimde sandık sonucu yerine her biri oyu partilerle paylaşacak. YSK şimdiye kadar sadece devlet memuru olan sandık kurulu üyelerine eğitim verirken bu seçimlerde ilk kez partilerin temsilcileri de eğitildi. 

MOBESE'LER CAM GİBİ

İçişleri Bakanlığı özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri ile İstanbul, Ankara ve İzmir gibi metropol kentler için takviye kolluk gücü görevlendirdi. İstanbul'da 40 bin, Ankara'da 14 bin ve İzmir'de 9 bin ek kolluk görevlisi görevlendirildi. Oy torbalarını taşımak için zırhlı araçlardan ve helikopterlerden faydalanılacak. Oy torbalarının taşınacağı güzergahlarda polis ve jandarma devriye gezecek. Seçimin güvenilirliğini zedeleyecek girişimlerin takibi için tüm ülkedeki MOBESE kameraları gözden geçirildi. "Çöplere oy pusulası" atılması gibi olumsuzluklar anında tespit edilebilecek. 

TRAFODA SEÇİM NÖBETİ

Her büyük trafo merkezinin başında seçim günü ve sayım sırasında kolluk kuvvetleriyle birlikte Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'nın teknik personeli de nöbet tutacak. 52 bin km'lik enerji hattında kolluk devriyesi uygulanacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da Ankara Gölbaşı'ndaki, tüm dağıtım merkezleri ile online bağlantısı olan ana merkezde nöbette olacak.

BİNLERCE PARTİLİ MÜŞAHİT

AK Parti önceki seçimlerde olduğu gibi sandık müşahitleri ve sandık kurulu üyeleri ile sürekli temasta olacak.

CHP ilk kez YSK'ya ve oradan gelen sonuçlarla parti görevlilerinin Genel Merkez'e gönderdiği sonuçlar örtüşmezse alarm veren bir sistem kullanacak. 400 bine yakın görevli ile seçimleri izleyecek.

MHP sandıkları izlemek üzere 573 bin kişi görevlendirdi.

HDP 60 bin müşahitle seçim ve sonuçlarını takip edecek. Müşahit bulunduramadığı yerlerde "Oy ve Ötesi" gibi sivil oluşumlarla iletişim halinde olacak.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR