BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
GÜNCEL

Sahte iş yeri nedeniyle SGK'ya borçlandı!

İzmir'de yaşayan 52 yaşındaki Binnaz Özkaya, sahte iş yeri kurbanı oldu. 2014 Haziran ayında emekli olan Özkaya, SGK'ya borcu olduğunu öğrendi. Özkaya, "müfettişin hatasını ben çekiyorum" dedi.

İzmir'de bir tekstil firmasında çalışan 52 yaşındaki Binnaz Özkaya, emeklik günlerini doldurmasıyla Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurdu. SGK tarafından işlemleri tamamlanan Binnaz Özkaya, ilk maaşını 2014 Haziran'dan bu yana emekli maaşını almaya başladı. Hastalandıktan sonra kontrol için gittiği hastanede ise büyük bir şok ile karşılaştı. 

20 ay boyunca emekli maaşını alan Özkaya, rahatsızlanması nedeniyle hastaneye gittiğinde ise sigortalı olmadığını ve sağlık hizmetlerinden yararlanamayacağını öğrendi. Ardından SGK müdürlüğüne başvuran Özkaya, sahte bir iş yerlerinde çalışmasından dolayı 20 ay boyunca yatırılan SGK primlerinin geçersiz olduğunu ve emekli maaşının durdurulduğunu öğrendi. 1,5 yıl boyunca çalıştığı iş yerinin sahte bir iş yeri olduğunu öğrenen Özkaya, 20 ay boyunca kendisine yatırılan emekli maaşını da geri ödeyeceğini öğrenince büyük şok yaşadı.

EMEKLİ OLABİLMEK İÇİN BANKADAN KREDİ BİLE ÇEKTİM

Özkaya, "20 ay önce emekli oldum. Bütün evraklarımı tamamlayıp müracaat ettiğim zaman emeklilik hakkımı kazandığımı söylediler. 20 ay sonra sağlık sorunumdan dolayı hastaneye gittiğim zaman sigortamın, maaşımın durdurulduğunu öğrendim. Sebebini sormak için SGK'ya gittim. SGK şaibeli iş yerlerinin bulunduğunu ve primlerin geçersiz olduğunu söyledi. Ben emekli olabilmek için bankadan kredi bile çektim" dedi.

"NEDEN MÜFETTİŞİN HATASINI BEN ÇEKİYORUM!"

Primlerinin geçersiz olduğunu öğrenince büyük bir şok yaşadığını dile getiren Özkaya, "Öğrendiğim zaman kendimi öldürmeyi bile düşündüm. Çünkü şu anda oğlum asker diğer 17 yaşındaki oğlumla birlikte yaşıyorum. Ne yapacağımı bilemiyorum. Sigortaya gidiyorum bir netice alamıyorum. Neden zamanında bu işler araştırılmıyor dediğim zaman 'Bizimle alakası yok' gibi kelimeler sarf ettiler. Neden müfettişin cezasını ben çekiyorum?" ifadelerini kullandı.

SGK'YA 35 BİN TL ÖDEMEK ZORUNDA

SGK'ya yaklaşık 35 bin TL'yi geri ödemek zorunda bırakılacağını ifade eden Özkaya, şunları söyledi: Yaklaşık en az 30-35 milyarı buluyor. Zaten ben bankadan doğum borçlanması için kredi çekmiştim. Şu anda her konuda mağdurum. Krediyi mi ödeyeceğim, bunu mu ödeyeceğim. Devlet yetkililerine sesleniyorum lütfen bu olaylara çözüm bulsunlar.

"BENİM GİBİ BİR ÇOK MAĞDUR VAR"

SGK görevlilerinin kendisine yatırılan maaş tutarını faiziyle geri ödemesi gerektiğini aktaran Özkaya, ayrıca kendisi gibi birçok mağdurun olduğunu söylediğini öne sürdü.

SGK İZMİR İL MÜDÜRÜ AÇIKLAMA YAPTI

Sosyal Güvenlik İzmir İl Müdürü Engin Bilgili ise birçok kişinin emekli olabilmek için sahte sigorta yaptırdığını belirterek, "Binnaz hanımın dosyasında yapılan değerlendirmede 01.06.2014 tarihinde 5 bin 63 gün ile emekli olduğu ancak yapılan denetimler çerçevesinde hizmetinde yer alan 112 günlük çalışmanın sahte iş yerlerinden bildirim yapıldığı ayrıca 346 günlük çalışmasının da şüpheli olduğu ve ayrıca denetim gerçekleştirileceği tespit edilmiştir. Sigortalımız şu an itibari ile 50 gün bir yerde çalışması ya da isteğe bağlı sigorta ödemesi halinde emekli olabilmesi gereken 5 bin gün şartını yerine getirerek yeniden emekli olabilir" ifadelerini kullandı.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR