BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
GÜNCEL

Para değil, akıl veriyorlar: Suriyeliye iyi bak!

Uluslararası Af Örgütü, uyardı; Türkiye’de yaşayan 1,6 milyon Suriyeli mülteciden 1,3 milyonunun kendi başlarına bırakıldığını belirtti. Örgüt, yaklaşık bir milyon Suriyeli’nin de kayıt dışı yaşadığını açıkladı.

MEMURLAR- Tür­ki­ye­’de­ki Su­ri­ye­li mül­te­ci­ler­le il­gi­li ra­po­ru­nu açık­la­yan Ulus­la­ra­ra­sı Af Ör­gü­tü, çar­pı­cı hu­sus­la­ra dik­kat çek­ti. Ra­po­r­da, Su­ri­ye­’den 1,6 mil­yon mül­te­ci­nin Tür­ki­ye­’ye sı­ğın­dı­ğı be­lir­til­di. Ör­gü­tün Tür­ki­ye Şu­be­si­’n­den Vol­kan Gö­ren­dağ, Tür­ki­ye­’de 1 mil­yo­na ya­kın ka­yıt­sız Su­ri­ye­li mül­te­ci ol­du­ğu­nu ifa­de et­ti.

Ra­po­ru açık­la­yan Tür­ki­ye araş­tır­ma­cı­sı An­drew Gard­ner ise, “Tür­ki­ye yüz bin­ler­ce mül­te­ci­nin en te­mel ih­ti­yaç­la­rı­nı bi­le kar­şı­la­mak için çır­pı­nı­yor. Bu yüz­den mül­te­ci­le­rin ço­ğu yok­sul­luk­la baş ba­şa ka­lı­yo­r” de­di.

KEN­Dİ BAŞ­LA­RI­NA BI­RA­KIL­DI­LAR

Gard­ner, “1,3 mil­yon­dan faz­la mül­te­ci ken­di­le­ri­ni ko­ru­mak için bir ba­şı­na bı­ra­kıl­mış du­rum­da. Res­mi kamp­la­rın dı­şın­da­ki mül­te­ci­le­rin sa­de­ce yüz­de 15’i yar­dım ku­ru­luş­la­rın­dan des­tek alı­yo­r” di­ye ko­nuş­tu. Mül­te­ci­le­rin ço­ğu­nun park ve­ya du­rak­lar­da, yüz­de 25’i­nin ise yı­kık bi­na­lar­da ve kim­se­nin ya­şa­ya­ma­ya­ca­ğı yer­ler­de ba­rın­dık­la­rı­nı kay­de­den Gard­ner, “AB ül­ke­le­ri de ar­tık da­ha faz­la yar­dım yap­ma­lı­” ifadelerini kullandı.

DİLENCİLER KAMPA

Su­ri­ye­li mül­te­ci­le­rin su­ça ka­rış­ma oran­la­rı hız­la ar­tın­ca Em­ni­yet Ge­nel Mü­dür­lü­ğü (EGM), ha­re­ke­te geç­ti. Özel­lik­le bü­yük şe­hir­ler­de; hır­sız­lık, di­len­ci­lik, darp, ya­ra­la­ma gi­bi suç­la­ra ka­rı­şan Su­ri­ye­li­le­r’­i ıs­lah et­me­nin for­mü­lü­nü bul­du. 81 ile ge­nel­ge gön­de­ren EGM, “Gü­ven­lik ve asa­yi­şi ih­lal eden Su­ri­ye­li­le­r’­i AFAD bün­ye­sin­de hiz­met ve­ren ba­rın­ma mer­kez­le­ri­ne sevk edi­n” ta­li­ma­tı ver­di. İçiş­le­ri Ba­kan­lı­ğı ve­ri­le­ri­ne gö­re, 2011-2013’te 3 bin 932 olay­da 6 bin 715 Su­ri­ye­li su­ça ka­rış­tı.

17 kişi sınırda öldürüldü

Af Ör­gü­tü­’nün ra­po­run­da, Tür­ki­ye­’nin sı­nır­da açık ka­pı po­li­ti­ka­sı uy­gu­la­ma­sı­na rağ­men 900 km’­lik sı­nır­da sa­de­ce iki ta­ne açık sı­nır ka­pı­sı bu­lun­du­ğu be­lir­til­di. Ra­po­ra gö­re, pa­sa­por­tu ol­ma­yan­la­rın sı­nır­dan geç­me­si­ne izin ve­ril­me­di­ği­ni, bu yüz­den de mül­te­ci­le­rin ka­çak yol­la­ra baş­vur­du­ğu be­lir­til­di. Ara­lık 2013-Ağus­tos 2014 ara­sın­da ka­çak ge­çiş ya­pan en az 17 ki­şi­nin gü­ven­lik güç­le­ri ta­ra­fın­dan öl­dü­rül­dü­ğü kay­de­dil­di.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR