BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
GÜNCEL

Ön ödemelilere böyle internet indirimi gelecek!

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki Torba Yasa’ya 50 yeni madde ilave edildi. Eklenen maddeler arasında ön ödemeli hatlardaki internete vergi indirimi de var. Hatlara yüklenen Liralar internette kullanıldığında 25 yerine yüzde 5 vergi ödenecek.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki Torba Yasa'ya eklenen bir madde ile ön ödemeli hatlardaki (kontörlü) mobil internete vergi indirimi geliyor. Düzenlemeyle GSM aboneleri, hatlarına yükledikleri TL'leri mobil internet hizmetinde kullanmaları durumunda bu kullanımları için yüzde 25 yerine yüzde 5 Özel İletişim Vergisi ödeyecekler. Ayrıca indirimli orandaki ÖTV'nin tüketiciye yansımasını teminen yüksek oran ile düşük oran arasındaki farkın tüketiciye ödenmesi kaydıyla ÖİV mükelleflerine iade edilmesi konusunda Maliye Bakanlığı'na yetki verildi. Vergi indiriminin yasanın çıkmasının ardından GSM şirketlerinin yapacağı yeni kampanyalarda hayata geçmesi bekleniyor.

50 YENİ MADDE EKLENDİ

Star gazetesinin haberine göre; Torba Yasa'ya GSM düzenlemesinin yanında 50'ye yakın yeni madde eklendi. Tasarıyla Ar-Ge'ye ve yüksek katma değerli ürünlerin vergisel anlamda desteklenmesi amacıyla yeni düzenlemeler yapıldı. Buna göre, Türkiye'de gerçekleştirilen araştırma, geliştirme ve yenilik faaliyetleri ile yazılım faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan buluşların; kiralanması sonucunda elde edilen kazanç ve iratlar, devri veya satışı neticesinde elde edilen kazançlar, Türkiye'de seri üretime tabii tutularak pazarlanmaları halinde elde edilen kazançlar, Türkiye'de gerçekleştirilen üretim sürecinde kullanılması sonucu üretilen ürünlerin satışından elde edilen kazançların patentli veya faydalı model belgeli buluşa atfedilen kısmının yüzde 50'si kurumlar vergisinden istisna olacak. Bu oranı sıfıra kadar indirmeye ve yüzde 100'e kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Bu istisna, buluşa yönelik hakların ihlal edilmesi neticesinde elde edilen gelirler ile buluş nedeniyle alınan sigorta veya diğer tazminatlar için de uygulanacak.

ELMASTA KDV İSTİSNASI BİTİYOR

Tasarıya alt komisyonda eklenen yeni bir madde ile Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 'Sosyal ve Askeri Amaçlı İstisnalarla Diğer İstisnalar' başlıkla 17. Maddesinde değişikliğe gidildi. Kıymetli taşların (elmas, pırlanta, yakut, zümrüt, topaz, safir, zebercet, inci) Borsa İstanbul Anonim Şirketi Elmas ve Kıymetli Taş Piyasasında işlem görmek üzere ithali, borsaya teslimi ve borsada el değiştirmesi hariç olmak kaydıyla Katma Değer Vergisi istisnası kapsamından çıkarılması ve genel oranda katma değer vergisine tabi tutulmasına yönelik düzenleme yapıldı.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR