BIST 10.173
DOLAR 32,21
EURO 35,12
ALTIN 2.470,14
EMEKLİ

Ölüm aylığı nedir nasıl yapılır?

18 yaşından küçük çocuklar ile 18 yaşından büyük olmakla birlikte ortaöğrenim gören 20 yaşını aşmamış, yükseköğrenim gören 25 yaşını aşmamış erkek çocuklar ve evli olmayan, boşanan ya da dul kalan kız çocukları sigortalının hak sahibidir.

Bekar, boşanmış ya da dul kalmış kız çocuklar ile 18 yaşından küçük erkek çocukların hem annesinin hem de babasının ölümü halinde iki ölüm aylığı almaları mümkün mü? Bu soruya doğru cevap verebilmek için ölenlerin hem sigorta statülerini hem de ölüm tarihlerini bilmek gerekiyor.

Yeni Şafak'tan Ahmet Ünlü'nün kaleme aldığı yazısında ölüm aylığı nedir, nasıl alınır sorusuna yanıt verdi. Ölüm tarihi ne olursa olsun ölen anne ve ölen baba 5434 sayılı Kanun kapsamında sigortalı ise yani anne ve baba eski devlet memuru ise kız çocuğuna sadece bir ölüm aylığı bağlanıyor.

ÖLEN ANNE VE BABA SSK STATÜSTÜNDEYSE İKİ MAAŞ BAĞLANIYOR

Ölüm tarihleri ister 1 Ekim 2008 öncesi ister sonrası olsun ölen anne ve baba SSK statüsünde ise kız çocuğuna iki maaş bağlanıyor. Bu maaşın yüksek olanı tam, düşük olanı ise yarım ödeniyor.

Hem annenin hem de babanın ölüm tarihi 1 Ekim 2008 öncesi ve hem annenin hem de babanın sigorta statüsü Bağ-Kur ise kız çocuğuna sadece bir ölüm aylığı bağlanıyor. Anne ve babanın ikisi de 1 Ekim 2008 tarihinden sonra ölmüşse veya biri 1 Ekim 2008 tarihinden önce biri de 1 Ekim 2008 tarihinden sonra ölmüşse kız çocuğuna iki Bağ-Kur yetim maaşı bağlanıyor. Bu maaşın yüksek olanı tam düşük olanı ise yarım ödeniyor.

ANNE BABANIN STATÜSÜ FARKLI İSE DURUM NASIL OLUR?

Sigorta statülerinin farklı olması halinde anne ve babası ölen yani yetim ve öksüz kalan kız çocuklarına iki maaş bağlanıyor. Ancak ölüm tarihine bağlı olarak iki ölüm aylığı tam olarak ödendiği gibi bir tam biri de yarım ödenebiliyor.

Ölen anne Emekli Sandığı, ölen baba SSK statüsünde ise iki yetim maaşı tam olarak bağlanıyor.

Ölen anne SSK, ölen baba Emekli Sandığı statüsünde ise iki tam yetim maaşı ödeniyor.

Ölen anne Bağ-Kur, ölen baba Emekli Sandığı statüsünde ise iki tam yetim maaşı ödeniyor.

Ölen anne Emekli Sandığı, ölen baba Bağ-Kur statüsünde ise iki yetim maaşı tam olarak bağlanıyor.

Ölen anne SSK ve ölen baba Bağ-Kur statüsünde ise ölümlerin ikisi de 1 Ekim 2008 tarihinden önce ise iki yetim maaşı tam olarak ödeniyor.

Ölen anne Bağ-Kur, ölen baba SSK statüsünde ise ölümlerin ikisi de 1 Ekim 2008 tarihinden önce ise iki yetim maaşı tam olarak ödeniyor.

Ölen anne SSK ve ölen baba Bağ-Kur statüsünde ise ölümlerin biri 1 Ekim 2008 tarihinden önce diğeri 1 Ekim 2008 tarihinden sonra ise iki yetim maaşı tam olarak ödeniyor.

Ölen anne Bağ-Kur, ölen baba SSK statüsünde ise ölümlerin biri 1 Ekim 2008 tarihinden önce diğeri 1 Ekim 2008 tarihinden sonra ise iki yetim maaşı tam olarak ödeniyor.

Ölen anne Bağ-Kur, ölen baba SSK statüsünde ise ölümlerin ikisi de 1 Ekim 2008 tarihinden sonra ise iki yetim maaşı ödeniyor ama yüksek olan tam düşük olan yarım ödeniyor.

Yine ölen anne SSK ve ölen baba Bağ-Kur statüsünde ve ölümlerin ikisi de 1 Ekim 2008 tarihinden sonra ise yüksek olan tam düşük olan yarım olmak üzere yetim aylığı bağlanıyor.

Bu açıklamalarımızın bir tablo ile ifade edilmesi siz kıymetli okurlarımız için akılda kalıcı olacaktır. 

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR