BIST 9.881
DOLAR 32,56
EURO 34,97
ALTIN 2.457,33
EMEKLİ

Ne zaman emekli olurum?

'Ne zaman emekli olurum' sorusu emekliliği yaklaşan vatandaşların en ço kmerak ettiği konu... Peki emeklilik sorgulama SGK, Bağkur, SSK 2016 hesaplama nasıl yapılır... İşte cevabı...

Emeklilik günleri yaklaşan vatandaşlar 'ne zaman emekli olurum' sorusunun scevabını merak ediyor. Emeklilik hesaplama için SSK, SGK emeklilik sorgulama işlemi e-devlet sayfası üzerinden yapılabiliyor. Fakat emeklilik hespalama oldukça karmaşık bir konu... Emeklilik hesaplama ilgilil tüm detaylar memurhaber.com'da...

e-devlet şifresi ile sorgulanan emeklilik primleri, SSK'dan emekli olacaklar için büyük önem taşıyor. Emekli olmak için sigorta ve primlerin yatırılması ayrıca emekli olma yaşınızın da gelmiş olması gerekiyor. Eğer bu şartlar sağlanmışsa bağlı bulunduğunuz kurumlardan maaş bilginizi alabilirsiniz. Emeklilik fonlarının getirileri için de çalışmalar yapılmaya başlanıyor. Kıdem tazminatı ve otomatik katılım içeren yeni düzenleme yasal hale getirilirse Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) çeşidi 6 tane olacak. Sağlık hizmetlerinden emekli olacaklar için ise Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu erken emeklilik konusunda açıklama yaptı: "Sağlık çalışanlarımıza yıpranma payı, fiili hizmet zammı ve hekimlerimizin emeklilik haklarının iyileştirilmesiyle ilgili çalışmalar sürüyor. Önümüzdeki günlerde inşallah huzurlarınıza getirmeyi planlıyoruz." dedi. Emeklilik giriş bilgilerinizi girdikten sonra derece, temsil, görev, ek gösterge, makam kademe, tazminat göstergesi bilgileri girilmelidir. Emeklilik ile ilgili detaylar memurhaber.com'da.

EMEKLİLİK 4A HİZMET HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ



Örneğin şu emeklilik sorusu üzerinden emeklilik hesaplayalım:

28.10.1981 doğumluyum, 14.09.1998'den sigorta girişim var. Fakat ilk prim ödemesi 23.11.1999'da. Emeklilik için hangi tarih geçerli? Şu anda SSK'dan 3665, Bağ-Kur'dan 54 günüm var. 2013 yılında yüzde 60 engelli raporu ve vergi muafiyeti raporum var. Bu şartlarda ne zaman emekli olabilirim? 5...170890 Nolu SMS

Cevap:

1998 yılındaki işe girişiniz muhtemelen stajdan dolayı aldığınız giriştir. Eğer böyle ise emeklilikte geçerli değildir. Emeklilikte geçerli olan ilk emeklilik priminin yattığı tarihtir. Bu nedenle biz 1999 yılını baz alacağız.
Yüzde 60 vergi indirimi raporunuz varsa 23.11.1999 tarihli girişinize göre 17 yıl, 3840 prim gün şartlarına tabisiniz. 17 yılınız 23.11.2016 yılında dolacak. Bu tarihe kadar 3840 gününüz tamamlanırsa emekli olursunuz, yoksa prim günü tamamlanınca emekli olursunuz.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

03.05.1974 doğum tarihim, SSK girişim 01.05.1996, 5092 gün primim var. Askerliğimi 1994 yılında 18 ay olarak yaptım. Askerlik borçlanması yaparsam ne zaman emekli olurum? 5...554876 Nolu SMS

SSK girişinize göre, 25 yıl, 56 yaş ve 5825 prim gün şartlarına tabisiniz. 6 aylık askerlik borçlanması yaparak 25 yıl, 55 yaş, 5750 prim gün şartlarına tabi olabilirsiniz. Buna göre de 478 gün daha prim ödeyerek 55 yaşınızın dolacağı 04.05.2029 tarihinde emekli olabilirsiniz.

EMEKLİLİK ŞARTLARI NELER VE SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Güncel sigorta bilgilerinizi görmek için ilk olarak mobil imza ile giriş, elektronik imza ile giriş, e-devlet şifresi ile giriş ile giriş ya da TC kimlik bilgilerinden birini kullanarak giriş yapabilmeniz mümkün. Sisteme girdikten sonra e-hizmetler kategorisinin altında yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun online hizmet uygulaması SSK 4a emeklik yaşı hesaplama hizmet bilgisi olarak güncel sigorta bilgilerine ulaşmanızı sağlar. Bu uygulamayı kullanırken hizmete başlama tarihi, doğum tarihi, cinsiyet, maluliyet durumu, erken yaşlayla ilgili bilgileri doğru girmeniz önemlidir. Emeklilik sorgulama işlemleri için ise yine e-devlet resmi sayfası olan türkiye.gov.tr'ye girilmesi gerekiyor. Sayfaya girdikten sonra bilgilere kolayca ulaşmak mümkün. E-devlet web sayfası üzerinden güncel sigorta bilgilerinizi görmek için ilk olarak mobil imza ile giriş, elektronik imza ile giriş, e-devlet şifresi ile giriş ile giriş ya da TC kimlik bilgilerinden birini kullanarak giriş yapabilmeniz mümkün. Sisteme girdikten sonra e-hizmetler kategorisinin altında yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu'nun online hizmet uygulaması SSK 4a emeklilik yaşı hesaplama hizmet bilgisi olarak güncel sigorta bilgilerine ulaşmanızı sağlar. Bu uygulamayı kullanırken hizmete başlama tarihi, doğum tarihi, cinsiyet, maluliyet durumu, erken yaşlayla ilgili bilgileri doğru girmeniz önemlidir.

Ayrıca yapılan son düzenlemeden sonra SGDP kesintisi kaldırıldı ve şu açıklama yapıldı: "4/a (SSK- hizmet akdiyle çalışanlar), 4/b (Bağkur- kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar) ve 4/c (Emekli Sandığı- kamu görevlileri) kapsamında yaşlılık veya emekli aylığı alanlardan, esnaf olarak çalışmaları sebebiyle aylıklarından SGDP (sosyal güvenlik destek primi) kesintisi yapılanların bu kapsamdaki sigortalılıkları 29.2.2016 tarihi itibariyle sonlandırılacaktır. Bu çerçevede; 4/a (SSK) ve 4/b (Bağ-Kur) kapsamında yaşlılık aylığı alanların Şubat/2016 dönemindeki çalışmaları sebebiyle tahakkuk edecek Sosyal Güvenlik Destek Primleri Mart/2016 dönemi aylıklarından kesileceğinden, Nisan/2016 döneminde ödenecek aylıklarda SGDP kesintisi yapılmayacaktır. 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında emekli aylığı alanların Şubat/2016 dönemindeki çalışmaları sebebiyle tahakkuk eden Sosyal Güvenlik Destek Primleri Şubat/2016 aylıklarından peşin olarak kesildiğinden Mart/2016 dönemi aylıklarından SGDP kesintisi yapılmayacaktır. Ayrıca, Emekli Sandığı kapsamında emekli aylıklarını 3 aylık dönemler itibariyle alanların aylıklarından yersiz olarak kesilen tutarlar, taleplerine gerek bulunmaksızın ilgililerin hesaplarına yatırılacaktır." denildi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR