BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
İŞÇİ

Müdür mülakatlarında aspirin sorusu!

Aktif Eğitim Sen Sakarya Şube Başkanı Muhsin Topçu, okul müdürlük mülakat sınavında ‘aspirinin hammaddesi nedir’ sorular yönetildiğini söyledi.

MEMURLAR - Aktif Eğitim Sen Sakarya Şube Başkanı Muhsin Topçu, okul müdürlük mülakat sınavında ‘aspirinin hammaddesi nedir’ gibi eğitimle ilgisi bulunmayan sorular yönetildiğini söyledi.

Topçu, yaptığı açıklamada, il milli eğitim müdürlüklerinin, okul müdürlüklerine görevlendirme yapmak için, sonucu daha en başından belli olan ve kimlerin müdür olacağının yazıldığı listelerin ortalıkta dolaştığı bir ortamda, göstermelik ve hukuksuz bir mülakat sınavı yaptığını kaydetti. Objektiflikten uzak, hiçbir ilmi kriteri bulunmayan bu mülakat sonucunda, ortaya, ‘güler misin, ağlar mısın’ dedirtecek, evlere şenlik bir sonuçlar çıktığını kaydeden Topçu, “Aktif Eğitimciler Sendikası olarak daha en başta MEB’i uyarmış; kayırmacılığın, haksızlığın, hukuksuzluğun önlenebilmesi için mülakatların görüntülü kayda alınmasını önermiştik. Ancak, son dönemde yaptığı tartışmalı eğitim düzenlemeleriyle milletimizi sürekli tedirgin eden MEB, bu yöndeki talepleri hiçe saydı. Ne görüntülü ve sesli kayıt yapıldı ne de verilen cevaplar tutanağa yazıldı. İstisnai olarak yazılanlar da, okutulup imzalatılmadı.” diye konuştu.

YANDAŞ SENDİKA ÜYELERİNE YÜKSEK PUAN

Değerlendirme sonuçlarına göre, mülakata katılan adaylardan hükümete yakın bir sendikanın il ve ilçe teşkilatlarında görevli kişilere, 90-95 gibi yüksek puanlar verildiğine dikkat çeken topçu, diğer adaylara ise daha düşük puanlar verilmek suretiyle idareci olma şansı tanınmadığını vurguladı. Yapılan mülakatlarda, kimi adaylara 3 soru sorulurken, kimilerine 10 soru yöneltildiğini dile getiren topçu, yöneltilen soruların içeriklerinin de hayrete düşürdüğünü belirtti.

Topçu, eğitim ve okul yöneticiliğiyle ne alakası olduğu anlaşılamayan ve adayların okul müdürü olma becerilerini ölçmek üzere soruların bazılarını şöyle sıraladı:
- Aspirinin hammaddesi nedir?
- Pinokyo’nun yazarı kimdir?
- Don Kişot nasıl ortaya çıktı?
- Keşanlı Ali Destanı’nı kim tiyatroya çevirdi?
- Tunus halk kahramanının adı nedir?
- Süreli yayınlardan hangilerini takip ediyorsunuz?
- Günümüz alimlerinden kimleri takip ediyorsunuz?
- Müdürlük sözlü sınavına neden başvurdunuz?

Yeni okul müdürleri belirlenirken, neyi, nasıl ve ne amaçla ölçtüğü meçhul şaibeli sorularla hiçbir kaydın alınmadığı kayıtdışı bir sözlü sınav yapıldığına işaret eden Topçu, Amasya, Antalya, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Gümüşhane, Hatay, Isparta, Mersin, Karaman, Kars, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Konya, Kütahya, Nevşehir, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak ve Zonguldak’ta ilan edilen sonuçlara göre de yandaş sendikanın başarı oranının yüzde 83’leri bulduğunu sözlü sınav sonuçlarını ise şöyle açıkladı:

Sözlü sınava katılan aday sayısı: 12.176
70 ve üstü puan verilerek başarılı sayılan aday sayısı: 5998
70 ve üzeri puan alanlardan Eğitim Bir-Sen üyesi olanların sayısı: 5019
70 ve üzeri puan alanlardan Türk Eğitim-Sen üyesi olanların sayısı: 652
70 ve üzeri puan alanlardan Eğitim-Sen üyesi olanların sayısı: 96
70 ve üzeri puan alanlardan Eğitim-İş üyesi olanların sayısı: 39
70 ve üzeri puan alanlardan Aktif Eğitim-Sen üyesi olanların sayısı:55
70 ve üzeri puan alanlardan diğer sendikaların üyesi olanlar ile sendikasızların sayısı:134

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR