BIST 9.717
DOLAR 32,52
EURO 34,94
ALTIN 2.440,18
GÜNCEL

Merkez Bankası'ndan bomba faiz kararı! Piyasalar 50 puan indirim bekliyordu...

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu politika faizini 2 puan birden indirdi. Sabit Faiz yüzde 16'ya düştü...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Dolar/TL ve risk priminde yaşanan gelişmeler sonrasında yaptığı toplantıdan 200 puanlık faiz indirimi kararı çıktı. Politika faizi yüzde 18'den yüzde 16'ya düşürüldü. Piyasalar 50 puan indirim bekliyordu...

Son görevden almaların ardından TCMB, yeni Para Politikası Kurulu (PPK) üyeleriyle faiz kararına imza atacak. Piyasa aktörlerinin beklentileri, TCMB’nin bu toplantıda da faiz indirim kararı vereceği yönünde. Bununla birlikte metinden çıkacak mesajlar ve indirimin boyutu da yakından takip edilecek.

Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin 17 kurumla gerçekleştirdiği ankette genel beklenti, politika faizinin yüzde 18'den yüzde 17,50 seviyesine indirilmesi yönünde oluştu. 17 kurum arasında 3 kurum politika faizinin 1 puan düşürüleceğini tahmin ederken, 4 kurum ise faizin sabit tutulacağını öngördü.

İslam Memiş: Göreceğiz bakalım kim haklı?
Altın ve Para piyasaları uzmanı İslam Memiş ise Merkez Bankası'nın faizi sabit tutacağını savundu. Memiş, "Günaydın, hayırlı işler. Yüzde 90 faiz indirimi bekliyor. Ben 1 haftadır videolarımda 'Pas geçeceğini tahmin ediyorum' dedim. Saatler kaldı. Hep beraber göreceğiz" dedi.
Yabancılar da indirim bekliyor

PPK’da yaşanan görevden almaların ardından yabancı kurumların analizleri de yurt içi piyasa aktörleriyle paralellik gösteriyor.

Societe Generale: Societe Generale, 2021 yıl sonu için dolar/TL tahminini 9,25 seviyesinden 9,80’e çıkarırken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın bu toplantıda faizleri 100 baz puan indirmesini beklediğini söyledi.

Bank of America: Bank of America, yıl sonuna kadar 150 baz puan faiz indirimi yapılacağına yönelik beklentisini yukarı yönlü revize ederek 200 baz puana çıkardı. BofA ekonomistleri, bu toplantıdan da 50 baz puanlık bir faiz indirimi beklediklerini açıkladı.

Morgan Stanley: Morgan Stanley ise, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın bu toplantıda politika faizini 50 baz puan indirmesini beklediklerini, fakat 50-100 baz puan arasında bir indirimin de kendilerini şaşırtmayacağını belirtti. Yıl sonuna kadar gerçekleştirilecek üç toplantıda 50’şer baz puanlık indirimler beklediklerini belirten Morgan Stanley stratejistleri, 2021 sonunda politika faizinin yüzde 16,50’ye 2022’nin sonunda ise yüzde 12,50’ye ineceğini düşündüklerini belirtmişti.

Merkez Bankası’nda 3 PPK üyesi görevden alındı
100 baz puanlık faiz indiriminin ardından beklentileri en fazla etkileyen gelişme TCMB’de yaşanan görevden almalar oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun basına kapalı gerçekleştirdiği toplantının ardından, Resmi Gazete’de yayımlanan atama kararına göre, TCMB Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Semih Tümen, TCMB Başkan Yardımcısı Dr. Uğur Namık Küçük, Para Politikası Kurulu Üyesi Prof. Dr. Abdullah Yavaş görevden alındı. Boşalan Merkez Bankası Başkan Yardımcılığı koltuğunu, BDDK Başkan Yardımcısı Taha Çakmak devraldı. Para Politikası Üyeliğine ise Prof. Dr. Yusuf Tuna atandı.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR