BIST 10.267
DOLAR 32,25
EURO 34,79
ALTIN 2.413,85
MEMUR

Memurların yıllık izininden saatlik izinler düşülür mü?

Memurun kullandığı saatlik izinler bir araya getirilerek yıllık izninden düşürülür mü? İşte yeni yıllık izin süresi düzenlemesi ve yanıtı...

Memurun bazı durumlarda günlük mesai saatleri içerisinde saatlik izinler kullanması durumunda, bu saatlik izinler toplanarak yıllık izin süresinden düşürülür mü?

MEMUR SAATLİK İZİN KULLANABİLİR Mİ?
657 sayılı Devlet Memuru Kanunu'na göre, Devlet memurlarının saatlik izin” ya da “idari izin” diye adlandırılan bir izin türü bulunmuyor. Öte yandan, 657 sayılı Kanun ve ilgili diğer mevzuat hükümlerinden, yasal izin kullanımı halleri dışındaki mesai günlerinde memurun görevi başında olamayacağı hallerin (görev sebebiyle ayrılış halleri hariç); yarım zamanlı çalışma halleri ile süt izni kullanımı ve hastalık sebebiyle tabip ya da sağlık kuruluşuna gitmeleri hali ile sınırlı tutulduğu anlaşılıyor.

MEMURUN BAKMAKLA YÜKÜMLÜ OLDUĞU AİLE FERTLERİ VAR İSE...
Ayrıca, bakmakla yükümlü olduğu aile ferleri arasında bakıma muhtaç engelli birisinin bulunduğunu alınacak engelli sağlık kurulu raporu ile belgelendiren memura, engelli aile ferdinin günlük bakımı için mesai saatleri içerisinde izin verilmesi konusunda kurumu tarafından gerekli kolaylığın sağlanması hususu 2010/2 sayılı Başbakanlık Genelgesi çözüme kavuşturulmaya çalışılmıştır.

MEMURUN ANNE BABASI RAHATSIZLANIRSA...
Bakmakla yükümlü olduğu kişiler ile bakmakla yükümlü olmadığı eşi, çocukları, anne ve babasının hastalanması sebebiyle sağlık kurum ve kuruluşlarına müracaat ederek söz konusu kurum ve kuruluşlarca muayene edilmesi sırasında ya da muayene sonrası tetkik ve tahlillerde geçirdiği sürelerde bahsi geçen kişilere refakat eden memurlara, bu süreler için izin verilmesi hususunda kurumları tarafından gerekli kolaylığın sağlanmasından ise Devlet personel Başkanlığı görüşlerinde söz edilmiştir.

657 NE DİYOR?
657 sayılı Kanuna göre memurlar belli şartlarda ve belli sürelerle izin kullanabileceğini beliritiliyor ancak memurun bu haller dışında mesai saatlerinde görevi başında bulunması gereğine ilişkin hüküm de bulunuyor. Öte yandan, Kanunun izin konusundaki düzenlemelerinde, hangi iznin; ay, gün ya da saat şeklinde kullanılabileceği de açıkça yer alıyor.


Devlet memurlarının yıllık izin süreleri nasıl kullanılabileceği 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda düzenlenmiştir ancak mesai saatleri içinde kısa süreli izin kullanımı (süt izni hariç) konusunda herhangi bir düzenlemeye 657'de yer almamaktadır.

657 sayılı Kanun, hizmet sürelerine göre memurların kullanabileceği yıllık izin sürelerini gün olarak belirlemiş ve memurların dinlenmesi amacıyla tanınan bu izin hakkında hangi hallerde kısmen veya tamamen yoksun bırakılabileceklerini de belirtmiştir.

Kanun;

-İçinde bulunulan yıl ile bir önceki yıl hariç, önceki yıllara ait kullanılmayan izin haklarının düşeceğini,

-Doğum, evlenme, ölüm veya emzirme mazeretleri dışındaki bir sebeple memura bir yılda toptan veya bölümler halinde, amirlerin takdiri ile 10 güne kadar mazeret izni verilebileceğini ve zorunlu hallerde aynı şekilde (öğretmenler hariç olmak üzere) 10 gün daha mazeret izni verilebileceğini, ancak aynı yıl ilk 10 gün sonrası verilecek izin sürelerinin yıllık izinden düşüleceğini

hüküm altına alırken, mesai günlerinde memura verilen saatlik izinlerin yıllık izinden düşülmesine ise imkan tanımamıştır.

SAATLİK İZİNLER 
Devlet memurlarına; doğum, evlenme, ölüm ve emzirme mazeretlerine istinaden mazeret izin verilebilmektedir. Ayrıca, bu haller dışındaki bir mazereti nedeniyle memura bir yıl içinde toptan veya bölümler halinde amirlerin takdiri ile 10 güne kadar mazeret izni verilmesi ve zorunlu hallerde aynı yıl içinde 10 gün daha (öğretmenler hariç)  mazeret izni verilmesi mümkün olabilmektedir. Bu şekilde verilen izin süresinin, aynı takvim yılındaki 10 günden fazla olan kısmı memurun yıllık izin süresinden düşülmektedir.

Bu çerçevede, memura tanınan bir hak olmayan saatlik (idari) izinlerin toplanarak mazeret izninden düşülmesine 657 sayılı Kanunda imkan tanınmadığını değerlendirmekteyiz.

Ancak, konuya ilişkin verilen bazı yargı kararlarında, saatlik izinlerin toplanarak her 8 saatlik süre karşılığında mazeret izninden (amir takdirinde verilebilen 10 günlük mazeret izninden) 1 gün düşülebileceği yönünde hükümler yer almıştır.

memurunyeri

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR