BIST 10.895
DOLAR 32,19
EURO 34,97
ALTIN 2.513,03
MEMUR

Memurların sürekli görev yollukları (harcırah) hakkında merak edilenler

Memurların sürekli görev yollukları (harcırah) hakkında merak edilenleri, Memurhaber.com yazarımız Şevket Tezel yazıyor...

MEMURLARKamu da görevli memurlar ve diğer personelden geçici veya sürekli bir görevin ifası amacıyla  memuriyet mahalli dışına gönderilenlere harcırah (Yolluk) ödenmesi gerekiyor.

Buradaki memuriyet mahalli tabiri “Memur ve hizmetlinin asıl görevli olduğu veya ikametgâhının bulunduğu şehir ve kasabaların belediye sınırları içinde bulunan mahaller ile bu mahallerin dışında kalmakla birlikte yerleşim özellikleri bakımından bu şehir ve kasabaların devamı niteliğinde bulunup belediye hizmetlerinin götürüldüğü veya kurumlarınca sağlanan taşıt araçları ile gidilip gelinebilen yerleri” ifade ediyor.

Bu bakımdan memurun yolluğa hak kazanıyor olması için hem asli görevli olduğu yerden hem de ikametgâhının bulunduğu yerin dışına gönderiliyor olması gerekiyor.  

Sürekli Görev Yolluğu

Yurt içinde veya yurt dışında görev yapmakta iken yurt içinde veya yurt dışındaki sürekli bir göreve naklen atanan ya da yabancı ülkelerdeki memuriyet merkezi değiştirilen memur ve hizmetlilere yeni görev yerlerine kadar harcırah adı altında "Yol masrafı, yevmiye, aile masrafı ve yer değiştirme masrafı" verilmesi gerekiyor.

Memurun kendisi için yol masrafı ve gündeliklerden başka aile masrafı ve yer değiştirme masrafı ödenmesi gerekiyor.

Aile Masrafı

Aile masrafı, aile fertlerinden her biri için memur veya hizmetlilerin 6245 sayılı Kanuna göre müstehak oldukları taşıt ücreti ile gündeliklerinden oluşur. Yer değiştirme masrafının içindeki aile bireyi sayısı azami dört ile sınırlı iken aile masrafı içinde aile bireyi sayısı sınırsızdır. Sözgelimi ailenin bakmakla yükümlü olduğu eş, çocuk, ana-baba ve kardeş sayısı 8 ise 8 kişi için de taşıt ücreti ve günlük yevmiye ödenmesi gerekir. 

Yer Değiştirme Masrafı

Yurtiçinde yer değiştirme masrafı memur veya hizmetlinin;

  • Kendisi için yurtiçi gündeliğinin yirmi katı,
  • Yurtiçi gündeliğinin kırk katını aşmamak üzere harcıraha müstehak aile fertlerinin her biri için yurtiçi gündeliğinin on katı,
  • Her kilometre veya deniz mili başına, yalnız kendisi için yurtiçi gündeliğinin yüzde beşi,

Olarak hesaplanması gerekiyor.

Gündelik miktarları her yıl Bütçe Kanunları eki H Cetveli içinde yayınlanıyor. 2014 yılı için gündelik miktarları 5-15 arası derecedeki memurlar için 30 TL, 1-4 arası derecelerde çalışan memurlar için 31 TL, ek göstergesi 3000-5800 arasın olan memurlar için 35 TL olmakta.

Şevket Tezel'in yazısının tamamını okumak için TIKLAYIN 

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR