BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
MEMUR

Memurların lojman sisteminde düzeltme nereden başlamalı?

Görevlerinin özelliği gereği hakim ve savcı gibi yargı mensupları, askeri personel ve emniyet personelinin lojman hakkını bir tarafa koymak gerekiyor.

Görevlerinin özelliği gereği hakim ve savcı gibi yargı mensupları, askeri personel ve emniyet personelinin lojman hakkını bir tarafa koymak gerekiyor. Bu tür personelin özel hayatlarının izole olmasında da, lojmanlardan tam olarak istifade etmelerinde de sosyal fayda olacağı açık bulunuyor.

Üst düzey  için öngörülen “Özel tahsisli konutlar” ve hudut karakolu, istasyon, haberleşme, gözlem mahalli gibi, meskûn yerlerden uzak, sosyal ve ekonomik zorlukları olan, ulaşım ve iskân imkânları kısıtlı yerlerde, normal çalışma saatleriyle sınırlandırılmaksızın görev başında bulundurulması gerekli olan personel için tahsis edilen “Hizmet tahsisli konutları” bir tarafa bırakırsak bunlara oranla çok daha fazla sayıdaki sıra tahsisli ve görev tahsisli konutlarda yeni bir düzenleme gerektiği açık. Aksi halde kamu kurumlarında memurların lojman sorunu hiç bitmeyecek gibi gözüküyor. Zaten bu konudaki en önemli problemlerden biri lojmanların tam olarak amacı doğrultusunda kullanılmamasından kaynaklanıyor.

Bu konudaki yersiz uygulamaların bir kaynağı kimi idarecilerin keyfi ve hukuksuz kararları ise önemli diğer kaynağı da Yönetmelikten kaynaklanan sorunlar. Biz de Yönetmelikten kaynaklanan sorunların çözümüne ışık tutalım istedik.

Evi Olana Lojman Çelişki mi?

Örneğin “Evi olana lojman verilmesi” içinde çelişki olan bir cümle olarak algılanıyor. Bu çelişki esasında var, ama mevzuata aykırı bir çelişki değil maalesef. Evet, lojmanların memleketinden uzakta ve Devletin uygun gördüğü mahallerde görev yapan memurlar için konut ihtiyacı görevine engel olmasın (TSK, Emniyet ve Yargı mensupları için de ayrıca güvenlik odaklı endişelerle) diye zorunlu bir ihtiyaç olarak düşünülen gerekli bir müessese olduğu kuşku götürmez.

Bu konudaki rahatsızlıkların ilk nedeni olan keyfi uygulamaları çözecek mekanizma demokrasi ve medenileşmenin kamu kurumlarına daha fazla yerleşmesine bağlı bulunuyor. Ama ikinci neden olan mevzuatın çanak tuttuğu şikâyet ve sızlanmalar gerçeğine gelince bu husus ilgili Yönetmelikten kaynaklanıyor ve bu konuda söylenecek şeyler çok.

İfa edilen göreve bağlı tahsis edilen görev tahsisli konutlarda tahsis atamaya bağlı bulunduğundan zaten esnek değil. Buna karşın en çok sayıda memurun umudunu bağladığı “Sıra tahsisli” lojmanlar en çok şikâyet ve sızlanmanın kaynağı oluyor. 

Sıra tahsisli lojmanlarda tahsis puanlama esasına, yani puan sırasına dayanıyor. Puanı çok olan memura lojman tahsis edilirken, düşük olan memurun her defasında bir başka bahara kalıyor.

Şevket Tezel'in yazısının tamamını okumak için

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR