BIST 10.320
DOLAR 32,27
EURO 35,08
ALTIN 2.466,51
İŞÇİ

Memurların GSS prim borcu olur mu?

Milyonlarca vatandaşa GSS prim borcu çıkmış durumda. Üstelik bu prim borçları her ay yüksek faizler ile artıyor. Peki kimlerin GSS prim borcu olmaz, memurların GSS prim borcu olur mu? Bu sorunun cevabını Bünyamin Esen veriyor.

MEMURHABER.COM/ÖZEL İÇERİK- Sigortalı Çalışana GSS Borcu Çıkmaz

01.01.2012 tarihinden beri herkes gibi size de prim borcu çıkartılıyor. Üstelik ayda 30 günden az çalışılan günlerin GSS primlerinin 30 güne tamamlanması zorunlu. Yani part-time çalışana da GSS borcu çıkıyor.

Öte yandan SSK’lı part-time çalışan ayrıca Bağ-Kurlu ise, isterse kalan günlerini Bağ-Kur’lu devam ettirebiliyor.

Sizin Bağ-Kur hizmetinizin bittiği 01.03.2012 tarihinden devlet memuru olduğunuz 01.01.2013 tarihinden bir gün öncesine kadar GSS primi borcunuz birikmiş.

Ancak devlet memuru olduğunuz anda GSS primi borcunuz kesilir. Zira devlet memurlarının maaşlarından zaten GSS primi alınmaktadır.

Benzer bir şekilde uzun vadeli sigorta kollarına tabi olacak şekilde 4/a yada 4/b’li sigortalı olanın da ayrıca ikinci kez GSS primi ödemesi gerekmez.

Borcunuzun sürekli artmasının nedeni ise faizler. Şunu belirtmek gerekir ki, GSS prim borçları aylar geçtikçe faizi ile birlikte artıyor.

GSS Borcunuz Var mı, Nasıl Öğrenirsiniz?

Tüm vatandaşların ne kadar GSS borcu olup olmadığını internet üzerinden iki dakikada öğrenmeleri mümkün.

Bunun için SGK’nın resmi web sitesi olan www.sgk.gov.tr adresine girerek e-SGK kısmından sorgulama yapmanız gerekiyor.

e-SGK’da “Kredi Kartı İle Ödeme” seçeneğinden prim türüne seçip TC kimlik numaranızı girerek prim borcunuz bulunup bulunmadığını öğrenmeniz mümkün. SGK’nın web sitesinde görünen tutar o gün itibariyle güncel borcunuzu ifade ediyor.

Borcunuzu kredi kartı ile ödeyebilme imkanınız da var.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR