BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,94
ALTIN 2.440,72
EMEKLİ

Memur ve emekli maaşlarına zam! Gözler yarın açıklanacak enflasyon rakamında

12 milyona yakın SSK ve Bağ-Kur emeklisi ile milyonlarca memura yapılacak zam yarın belli olacak. Memur ve emeklilerin gözü 2020 yılının aralık ayı enflasyon oranında. İşte 5 aylık enflasyon sonrası muhtemel zamlı maaşlar...

Türkiye İstatistik Kurumu, 2020 yılının Aralık ayı enflasyonunu yarın (Pazartesi) saat 10.00'da açıklayacak. Böylece milyonlarca memur ve emekliye yılın ilk yarısında verilecek maaş zammı belli olacak. Aralık enflasyonu sıfır çıksa bile emekliler ilk 5 aylık enflasyon olan 7.2 oranında zam alacak. Ancak açıklamalara baktığımızda enflasyonun sıfır çıkmayacağı anlaşılıyor. İşte emekli ve memur maaş zamlarıyla ilgili son rakamlar.

Maaş zamları için baz alınan Tüketici Fiyat Endeksi, geçen yılın Kasım ayında yüzde 2,3 yükseldi. 2020'nin Temmuz-Kasım döneminde enflasyon yüzde 7,02 olarak gerçekleşti. Memur ve memur emeklilerine enflasyon farkı verilmesi durumu ortaya çıktı. Toplu sözleşme gereği memur ve memur emeklilerinin Ocak maaşlarına yüzde 3 zam olacak. Ayrıca 2020'nin ikinci yarısındaki enflasyonun yüzde 4'ü aşan kısmı kadar fark yansıtılacak.

Devlet memurları, sözleşmeliler, geçici personel ve memur emeklileri zamlı maaşlarını ve enflasyon farkını 15 Ocak'ta alacak. 12 milyona yakın SSK ve Bağ-Kur emeklisine de Ocak ayı maaşları zamlı ödenecek. Bu zam oranının ne kadar olacağı da 4 Ocak'ta netlik kazanacak.

Zam oranı belli oldu mu?
Emeklilere ve memurlara verilecek zam oranı dediğimiz gibi 4 Ocak'ta kesinleşecek. Ama elimizde önümle ipuçları var. Bir kere 5 aylık enflasyon yani yüzde 7.02 kesinleşti. 

Aralık enflasyonu sıfır çıksa bile emekliler bu oranda zam almış olacak. Ancak açıklamalara baktığımızda enflasyonun sıfır çıkmayacağı anlaşılıyor.

Merkez Bankası'nın ekonomistlerle yapılan Aralık ayı beklenti anketinde cari yıl sonu TÜFE beklentisi yüzde 14.18 çıktı. 

Buna göre, 2020'nin ikinci yarısındaki enflasyon yani SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı yüzde 7.96 çıkacak.

Memurlar ve memur emeklileri ise yüzde 3'lük zamma ilaveten yüzde 3.96 enflasyon farkından yararlanacak.

Kaç lira zam alacaklar 
Merkez Bankası'nın anketinden yola çıkarak hesaplanan yüzde 7.96 oranına göre en düşük esnaf emeklisi aylığı tahmin gerçekleşirse bin 886 liradan 2 bin 36 liraya çıkacak.

2000'den önce emekli olan SSK'lılarda taban aylık da 2 bin 233 liradan 2 bin 410 liraya yükselecek.

Tüm bunlar ihtimal. Gerçek rakamlar yarın saat 10:0'da açıklanacak olan Aralık ayı enflasyon rakamlarından sonra kesinleşecek.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR