BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
GÜNCEL

Meclis'te bütçe görüşmeleri yapılıyor

TBMM'de 2015 yılı bütçe görüşmeleri bugün başladı. Olaylı geçmesi beklenen bütçe görüşmelerinde yaşanan tüm gelişmeler memurhaber.com'da.

MEMURLAR- TBMM'de bütçe maratonu... 2015 yılı Merkezi Yönetim Bütçe görüşmeleri bugün saat 13.00'te başladı.

İktidar ve muhalefet kanadının tam kadro katılması beklenen bütçe görüşmelerinin tartışmalı geçmesi bekleniyor.

2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerinde yaşanan son dakika gelişmelerini haberimizden takip edebilirsiniz.

TANSİYON YÜKSELİYOR

Muhalefetin eleştirileri sonrası kürsüye çıkan AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Muş'un konuşması sık sık muhalefet milletvekillerinin müdahaleleriyle kesildi.

ONLARA TERÖRİST...

HDP'den ikinci konuşması Şırnak Milletveki Hasip Kaplan yaptı. Kaplan'ın hedefinde ise hükümetin enerji ve Kobani politikaları vardı.

Kobani'de hükümeti IŞİD'e karşı önlem almamakla suçlayan Hasip Kaplan, Kobani'de Yezid, Süryani, Hristiyan kadınların haklarını kadın peşmergelerin koruduğunu söyledi. Kobani'deki kadın peşmergelerin fotoğraflarını Meclis Genel Kurulu'na gösteren Kaplan, "Kobani direniyor, Kobani direniyor! Bu vefakar, cefakar kadınlara terörist diyenin..." dedi ve cümlesini tamamlamadı.

ALLAHINIZDAN BULUN!

HDP'den ikinci konuşması Şırnak Milletveki Hasip Kaplan yaptı. Kaplan'ın hedefinde ise hükümetin enerji politikaları vardı.

Enerji politikaları için tarihi ve doğal kaynakların yok edildiğini söyleyen Kaplan, "Hasankeyfi bitirdiniz. Bir de Osmanlıcılık diyorsunuz. Sizin kökünüz bir karış mı toprağa basıyor. Bu sizin tarihiniz değil mi?" dedi.

Manisa Yırca'da kesilen 6 bin zeytin ağacı içinde hükümete yüklenen Kaplan, "Tarih katliamı doğa katliamı olarak tarihe geçeceksiniz. Lanet olsun bu enerji mafyasına. Biraz vicdan sahibi olacaksınız ama siz cüzdan cüzdan diye tutturmuşsunuz. Allahınızdan bulasınız. Torunlarımızı bile borçlandırdınız" eleştirisinde bulundu.

FETHULLAH GÜLEN NİYE ELİNİ ÖPMEDİ?

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun ardından Meclis kürsüsüne HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani çıktı. Bütçe üzerine konuşan Zozani, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılması önerisinde bulundu.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Türkiye'deki inançlara darbe için kurulduğunu ileri süren Zozani, sözü Fethullah Gülen'in Said Nursi'nin elini öpmemesine getirdi ve şunları söyledi:

"Fethullah Gülen, bu tekçi anlayışın yarattığı tahribatı açık net gösterir:

Said Nursi ile niye hiç görüşmedin? "Esasında gidip elini öpecektim sonradan Kürt olduğunu öğrenince vazgeçtim" diyor, yani bir Kürtten ulema yapılamaz" diye konuştu.

AK PARTİ'DEN BİR İLK

Bu yıl bütçe görüşmelerinde de bir ilk yaşanıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Erdoğan'ın aksine Genel Kurul'da Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmasını dinliyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yaptığı konuşmada şeffalık olmadığını söyledi. Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

HARCAMALARI SAĞLIKLI DEĞERLENDİRİYOR MUYUZ?

Bir, bütçenin hazırlanmasında hukuka uyuyor muyuz? İki, bütçenin kullanılmasında hukuka uyuyor muyuz? Nasıl hazırlandığını, harcamaların nasıl yapıldığını sağlıklı değerlendiriyor muyuz?

Değerli arkadaşlar, 2006'dan bu yana, orta vadeli mali program zamanında ilan edildi mi? Edilmedi. Duyurulmadı. Bu yasayı sizler çıkarmadınız mı? Vatandaşın uyması lazım mı, uyması lazım. Hükümetin ayrıcalığı var mı, hayır yok.

Eylül ayının ilk haftasında yayımlanır diyor, bu kadar basit. Yayımlandı mı, yayımlanmadı.

Hükümete soruyorum. Hangi gerekçeyle yayımlanmadı. Eğer makul bir açıklama getirmiyorlarsa parlamentonun itibarıyla oynuyorlar.

939 MİLYON YERİNE 36 MİLYAR KULLANDILAR

İkinci konu. Kullanılması. Bütçeye yüzde 2 ödenek koyuyoruz, Maliye Bakanı için. Olur ya deprem olur, sel olur. Maliye Bakanı müdahale etsin diye. Olması gerekir. Peki ödenek kaç liraydı arkadaşlar? 949 milyon lira. 36 milyar lira kullandılar. Parlamentodan geçen 949 milyon lira, 36 milyar lira kullanıyorlar. Parlamentonun itibarı tartışma konusu olmaz.

Yeni bütçe getirirsiniz, parlamentoya bilgi verirsiniz. Hem kul hakkı yiyeceksiniz, hem hesabını vermeyeceksiniz. Olmaz. Biz doğruyu söylemeyeceğiz de kim doğruyu söyleyecek. Kayıt dışı bütçe var, 36 milyar onlardan birisi. Döner sermaye var. Kaç lira biliyor musunuz? 35 milyar lira. Bu bütçede var mı, yok. Niye yok. Hangi gerekçeyle yok. Siz millete hesabı yeri geldiğinde vermeyecek misiniz? Size yetki veriliyor bütçeyi kullanın diye, babanızın çiftliği gibi kullanamazsınız.

35 milyar lira eski parayla 35 katrilyon lira, bütçenin denetimi dışındadır. Sadece bu mu, hayır. Dernek var, vakıf var, kurumlar var, kuruluşlar var, yardım yapılıyor. Ne kadar yardım yapılıyor, bilmiyoruz. Niye bilmiyoruz? Biz yasama organı değil miyiz? Hesap verilmiyor.

Sonra da burada bütçeyi kabul edeceğiz. Özellikle de TOKİ. Hesabını bilen var mı? Neden çıkadılar bütçeden?

Bütçe bir üçüncü ayağı... Paranın nasıl harcandığını da bilmemiz lazım. Yasalara uygun olarak harcanıyor mu, harcanmıyor mu? Kim denetleyecek, TBMM adına Sayıştay. En nihayet 157 rapor geldi bu sene. Bu raporlarda birden fazla sıkıntı var.

CEMİL ÇİÇEK'E YAYLIM ATEŞİ

Bu raporlar Sayıştay tarafından kuşa çevriliyor. Sayın Başkan, TBMM adına kamu harcamalarını denetleyen kurum özel bir çalışmayla denetçilerin raporlarını kuşa çeviriyor. Buna engel olun. Buna engel olun. Milletvekillerin denetim elemanlarının raporlarını görme hakkı vardır. Makaslanıyorsa hangi gerekçeyle makaslandığını bilmemiz gerek. Hangi gerekçeyle belli bölümler çıkarılıyor, bilmem gerek.

Eğer Sayıştay'ın üzerinde vesayet, siyasi baskı varsa, TBMM adına sağlıklı denetim yapamaz ve bunun baş sorumlusu Sayın Başkan'dır.

Size örnek... Orman Su İşleri Bakanlığı'nın bütçesi. Milli parkların kiralanmasıyla ilgili büyük olaylar var. Rapor var, Denetim Kurulu'ndan geçiyor, parlamentoya gelecek. Fakat bir karanlık el tekrar devreye giriyor. Aynı kurul raporu yeniden inceliyor, kuşa çeviriyor, bizim önümüze kuruyor. Bunun muhattabı hükümeti değil, Sayın Çiçek soruyorum. Sayıştay'a sahip çıkmayan parlamento.

Sayın Çiçek, hangi gerekçeyle milli parklarla ilgili hangi gerekçeyle ikinci kez komisyona gelip makas yiyor.

Raporların bir kısmındaki ifadeyi aynen okuyorum. Gerekli mali tablolar alınamadığı için denetim yapılamadı. Sayın Başbakan da herhalde duyuyor değil mi, denetim yapamıyoruz diyor Sayıştay.

Hangi gerekçeyle bu mali tablolar denetim elemanına verilmiyor? Hangi gerekçeyle hangi kurumlar hangi tabloları vermedi. Hükümet biliyor.

DAVUTOĞLU'NA DENETİM SORUSU

Sayın Davutoğlu'na birinci sorum. Hangi bakanlıkların mali tabloları denetim elemanlarına ibraz edilmedi, hangi gerekçeyle ibraz edilmedi?

Hükümetin bütçe politikası var mı? Ekonomi politikası var mı? Neyi hedefliyor? Hedefleri göstereceğim.

Hükümet, 12 yıl geçmiş, yapısal reformlardan söz ediyorlar.12 yıldır sanki başka bir iktidar vardı, şimdi yapısal reformlardan söz ediyorlar.

Katma değeri yüksek üretmekten söz ediyorlar, 12 yıldır bu ülkeyi kim yönetiyor? Ekonomi politikasının temel amacı Türkiye'ye refahı getirmek.

Bir büyüme masalıyla 12 yıl bu milleti uyuttular. Rakamları vereceğim, rakamlar yanlışsa Sayın Başbakan desin ki yanlış. Ben de gider ilgili kamu kuruluşuna sorarım.

1946-2002. 43 yılda ortalama büyüme yüzde 5.1. Darbeler oldu, ekonomik krizler, ambargolar oldu. 2003-2014 ortalama büyüme yüzde 4.7.

Başbakan istirham ediyorum, bu rakamlar yanlışsa gel söyle. Doğruysa büyüme masalıyla bu ülkeyi aldatmayın. 2008'de kişi başına milli gelir, 10,444 dolar. 2014'ü veriyorum, 10,537 dolar. Kaç lira artmış? 93 dolar. Hangi ekonomi politikasından bahsediyorlar? Hangi yüzle, bu bütçeye oy verin diyorlar.

ÇIKIP ÖZÜR DİLERİM

Bütün cumhuriyet hükümetlerinin harcadığı paradan 1 trilyon dolar daha fazla para harcadılar. Ortalama büyüme yüzde 4,7.

En son açıklanan çok daha kötü, o bu rakama dahil edilmedi.

Vatandaş refah içinde mi? Kredi kartı borçları eğer yanlışsa, Başbakan düzeltir. 2002, hani bu yazar kasanın atıldığı, gecelik faizlerin yüzde 1.500'lerde olduğu dönem. Borç 4,3 milyar liraydı. Ekim 2014, 4 milyar kaça çıkmış? 73,9 milyar liraya çıkmış. Artış yüzde 1604.

Bankalarda tüketici borcu ne vatandaşın. 2002, 2,3 milyar lira. Ekim 2014, 2 milyar 273 milyar liraya çıkmış. Vatandaş borç batağında, nefes alamıyor. Ülkedeki gelişmeleri izleyemiyor. Akşam eve nasıl gideceğim, tencere kaynayacak mı, vatandaşın derdi bu. Bu rakamlar yanlışsa, emin olun çıkacağım özür dileyeceğim. Doğruysa hükümet çıksın bu milletten özür dilesin. Borçtaki artış yüzde 11,954. Cumhuriyet tarihinde hiçbir hükümet yaşatmadı bunu.

MEMURA EN BÜYÜK KAZIĞI ATTILAR

Ülke ortak akılla yönetilmiyor, mesela Hollanda'da kişi başı milli gelir ve gelişmişlik bizden çok önce. Akılla yönetildiği zaman bir ülke gelişir. Hesaplar millete verilince gelişir. Şeker pancarı düşmanı bu ülke. Memurlar için bir şey demiyorum zaten memur ve memur-sen kolkola gitti memura en büyük kazığı attı.

Sayın başbakan, Ekonomik Sosyal Konseyi'ni neden toplamıyorsunuz? Diyorki Başbakan beni muhatap alın, altına imzamızı atıyoruz evet... Ama kaygılarımız var, sizin boynunuza davulu astılar tokmak yukardakinde. Siz yetkilerinizi sonuna kadar kullanacaksınız. Bu ülkede çift başlı yönetim olmaz. Bu ülkeyi kim yönetiyor? Tokmak yukarda davul burda; ses yok, iki koltuk da birbirine karışıyor. Tüm işlerinize karışıyor. Olmaz böyle bir şey. Bulunduğunuz koltuğa sahip çıkın, kimsenin koltuğunuza müdehale etmesine izin vermeyin.

16 9 KULELERİ

16/9 kuleleri İstanbul'un siluetini bozuyor. Traşlanması gerekiyor. Şimdi siz başbakansınız buradan daire alanlar ortada. Siz mahkeke kararlarını uygulayacak mısnız? Onu traşlarsanız diyeceğim ki gerçek Başbakan, yapamazsanız kusura bakmayın, Başbakanlığınız gerçek değil.

AK SARAY İÇİN NEDEN SUSUYORSUNUZ?

Siz neden AK Saray konusunda konuşmuyorsunuz? Başbakanlık binası için yapılan binayı hangi gerekçeyle siz cumhurbaşkanlığı binası yaparsınız? Bu kaçak saraya ilgili vereceğim rakamlara siz de şaşıracaksınız. Bu kadar fiyat farklarının olduğu yerde bir soruşturmayı başlatacak mısınız? Tabi Başbakan arada celalleniyor diyor ki "millettin hakkına uzanan eli koparırız". Eyvallah... O zaman gereğini yap, herkes konuşur.

Sizin vicdanınız el veriyor mu, benim vermiyor. Kendi parasıyla yapsa sesim çıkmayacak ama milletin fakirin yoksulun parasıyla yapıyor. Bu binalae itibar kazandırmaz. Merkel binasında oturuyor, o zaman Almanya'nın itibari sıfır. İtibar okumakla, ahlakla, erdemle olur. Bunlar varsa itibar olur.

RIZA SARRAF'IN ALTINLARI

Soruyorum sayın Başbakan; Gana'dan gelen 1,5 tonluk kaçak altına neden el koymuyorlar? Rıza Sarraf devreye gidiyor ve diyor ki "rüşvet ver kurtul gümrük nedir ki" diyor. Adam rüşvet almam memurluğumu yakmam diyor. Mala el koymadınız, uçağı o altınlarla geri gönderdiniz. Neden el koymadınız o altınlara. Uçakta altınlar giderken baktılar ki 292 kilo altın yok. Peki, 292 kilo altını kim götürdü? Sarraf neden "nerede altınlarım" demiyor, dava açmıyor. Hangi gerekçeyle bu altın geri gönderildi. O altınları kim aldı? Bunun cevabını bekliyoruz.

CEMİL ÇİÇEK'TEN VEKİLLERE UYARI

2015 Merkezi Yönetim Bütçe Tasarısı'nın sunumunu yapan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i dinlemeyen vekillere uyarıda bulundu. 

MEHMET ŞİMŞEK'TEN 'BÜYÜME' AÇIKLAMASI

İlk sözü alan isim Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, oldu. Küresel ekonomiye ilişkin değerlendirme yapan Şimşek, 6 yıl geçmesine rağmen kriz öncesi seviyeye dönülemediğine işaret etti.

Şimşek, üçüncü çeyrekte 1.7 olarak gelen büyüme rakamının, beklenin altında gelmesinin nedeninin kuraklıktan kaynakladığını belirtti. Bakan Şimşek, Avrupa'daki durgunluğun yanı sıra Ortadoğu'daki gelişmelerin de büyüme rakamının beklenenin altında kalmasında etkili olduğunu vurguladı.

Bakan Şimşek, enflasyon ve cari açığı azaltacak adımlar atmayı sürdüreceklerini belirtti.

LİDERLER KÜRSÜYE ÇIKACAK

Görüşmeler Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bütçe tasarısı sunumuyla başlayacak. Şimşek'in sunumu sonrası muhalefet temsilcileri kürsüye çıkacak.

Sırasıyla CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Grubu adına Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken ile Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, AK Parti Grubu adına Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve Manisa Milletvekili Recai Berber ile Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mehmet Muş, MHP Grubu adına Genel Başkan Devlet Bahçeli konuşacak.

Görüşmeler Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in bütçe tasarısı sunumuyla başlayacak. Şimşek'in sunumu sonrası muhalefet temsilcileri kürsüye çıkacak.

Sırasıyla CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Grubu adına Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken ile Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, AK Parti Grubu adına Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve Manisa Milletvekili Recai Berber ile Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mehmet Muş, MHP Grubu adına Genel Başkan Devlet Bahçeli konuşacak.

SON SÖZ DAVUTOĞLU'NUN

Muhalefetin eleştirilerine yanıt için kürsüye en son Başbakan Ahmet Davutoğlu çıkacak. Hükümet ve gruplar adına konuşmalar birer saat, kişisel konuşmalar ise 10'ar dakika olacak.

GEÇ SAATLERE KADAR MESAİ YAPACAKLAR

Meclis'teki bütçe görüşmelerinin 22 Aralık Pazartesi gününe kadar tamamlanması bekleniyor. Genel Kurul, her gün saat 11.00'den günlük programın tamamlanmasına kadar çalışmalarına devam edecek. Yoğun geçmesi beklenen bütçe görüşmeleri her yıl olduğu gibi bu yılda gecenin geç saatlerine kadar sürecek.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR