BIST 10.191
DOLAR 32,34
EURO 34,91
ALTIN 2.397,04
ÖĞRETMEN

MEB tayin işini eline yüzüne bulaştırdı!

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) İstanbul İl Başkanı Selçuk Tutak, MEB'in tayin işlemlerini topa tuttu.

Öğretmenlerin il içi ve il dışı tayinlerde ciddi sıkıntılar yaşadığını söyleyen Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) İstanbul İl Başkanı Selçuk Tutak, “Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlere eziyet etmekten ve kendi personelini mağdur etmekten vazgeçmelidir. MEBSİS sistemi sorunlu ve çalışmıyor. Bazı bölgeler kapalı yahut yetersiz. Tarihler kesinlikle uzatılmalıdır” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın iletişim sistemini gözden geçirmesinin, yaşanan mağduriyetlerin ve adaletsizliklerin dahası doğabilecek yeni sıkıntı ve yanlışlıkların önlenmesi açısından elzem olduğunu kaydeden DES İstanbul İl Başkanı Selçuk Tutak, konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi;

Okulların yeniden yapılandırma sürecinde, dönüştürülen okullara yani kapalı okullara il içi öğretmen ataması yapılmıştır. Ortaokula dönüşen okula ilkokul, sınıf öğretmenleri atanmış, aynı zamanda kapanan ortaokullara da branş öğretmenleri atanmıştır. Bakanlığın bu yanlış atamaları geri çekerek sistemden kapanan okulları kapatması, öğretmen tercihleri için ek süre vermesi sonrasında il içi atamayı yapması adalet açısından en uygun olacaktır.

Milli Eğitim Bakanlığı sınıf öğretmenlerinin branş öğretmeni olarak geçiş yapmasının önünü açarak hem branş öğretmenlerini mağdur etmiş hem de yetersiz düzeyde öğretmenlik yapmalarına fırsat tanıdığı için öğrencileri mağdur etmiştir. Yüksek puanlı sınıf öğretmenleri, bu şekilde branş öğretmenlerine atama ve yer değiştirme konularında üstünlük sağlamıştır.

Pilot uygulaması yapılarak, geri dönütleri değerlendirildikten sonra ülke geneline yaygınlaştırılması gereken 4+4+4 sistemi aceleye getirilip yeterince alt yapı oluşturulmadan, yumuşak ve kademeli bir geçiş sürecine inat, sıkı ve sert bir geçiş yapılmıştır. Bu da beraberinde birçok aksaklığa sebebiyet vermiş, sorunların art arda oluşmasına zemin hazırlamıştır.

Okullardaki dönüşümler okul müdürlerinin nazına ve bazı malum sendikaların istek ve arzularına mahkûm edilerek il içi tayinlerin aksamasına ve gecikmesine neden olmuştur. Bu durum öğretmenlerimizi çileden çıkarmıştır. Tatillerini belirsizlik içerisinde sıkıntılar ve kaygılarla geçirmelerine sebebiyet vermiştir.     

Her eğitim-öğretim yılında atama ve yer değiştirme dönemleri farklılık arz etmektedir. Atamaların bir sene mayısta, bir sene haziranda başka bir sene de temmuzda yapılarak düzensiz ve kararsız bir Milli Eğitim imajı oluşturulmuştur.

Bazı sınıf öğretmenleri ortaokullara, kimi branş öğretmenleri de ilkokula atanmıştır. Açık olduğu ve tercih yapıldığı halde bazı kadrolar boş kalmıştır. İl içi atamanın sıkıntılarıyla boğuşan öğretmenlerimiz il dışı tercihlerin kapanması dolayısıyla bir kez daha mağdur etmiş, perişan olmuştur. Milli Eğitim Bakanlığı’nın karar almadan önce kendi personeline ve sendikalara danışması, adaletli, hakkaniyetli, planlı, programlı bir şekilde ve mağduriyetlere yer vermeyecek şekilde tayin ve atama işlemlerini yürütmesini istiyoruz.

 

Bu yılda isteğe bağlı iller arası yer değiştirme başvuruları ve süreç sancılı bir şekilde başlamıştır. Öğretmenler hayal kırıklığına uğradı. Onbinlerce öğretmen yine okullarında çakılı kaldılar ve bir çoğu il içi dışı tayin isteyeceği için il içi tayin istememişti. Onbinlerce öğretmen Milli Eğitim Bakanlığının adaletsiz, beceriksiz uygulamalarından ötürü umutlarını her yıl olduğu gibi bir sonraki yıla ertelemek zorunda kaldı. Okul dönüşümlerinin gerçekleşmesinin ardından kadro aktarımlarının yapılması ve hemen arkasından il içi tayinlerin yapılması ve akabinde il dışı tayinlerde ciddi anlamda doluluk yaşanmasına ve tayin işlemlerinin kaos ve karmaşa içine düşmesine neden oldu. İstedikleri bölgelere atanmayı hak etmiş onbinlerce öğretmenin tayin hakkı engellenmiş oldu. Milli Eğitim Bakanımız Sayın Nabi Avcı’yı öğretmenlerin çektiği bu çileye çare bulmaya, adaletli, hakkaniyetli ve demokratik bir atama-tayin ve terfi sistemi kurmaya ve MEB’i beceriksiz, torpilli bürokratlardan kurtararak, ipleri eline almaya davet ediyoruz.

 

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR