BIST 10.163
DOLAR 32,26
EURO 34,80
ALTIN 2.407,83
EMEKLİ

Malülen emekli olmak için neler yapılmalı?

Sigortalıların, sağlıklarını kaybetmeleri halinde yasaların kendilerine tanıdığı haklar çerçevesinde emekli olmak isteyen emekliler neler yapmalı? Malül olan çalışanlar emekli olmak için hangi şartları taşımalıdır?

MALULEN EMEKLİLİK

İştirakçilerin vücutlarında meydana gelen arızalar veya uğradıkları tedavisi imkansız hastalıklar sebebiyle vazifelerini yapamayacak duruma gelmeleri halinde uygulanan emeklilik işlemidir.
Belirtilen sebeplerle çalışamayacak duruma düşenlere “malül” denir

Örnek:
Mehmet efendi ilk işe başladığında sağlam bir bireydi ama ilerleyen yıllarda rahatsızlandı % 60 ve üzeri bir rapor aldı.Şartları tutuyor ise Mehmet efendi malulen emekli olabilir.

Malulen emeklilik şartları ise 10 yıl 1800 gün prim % 60 ve üzeri rapordur.
Not:İşe başladığında % 59 ve aşağısında bir raporu olan ilerleyen yıllarda hastalığı/rahatsızlığı artan (% 60 ve üzeri) engelli birey MALULEN emekli olmak için ssk ve bağ-kurlu ise SGK ya , Memur ise kurumuna malulen emekli olmak için müracaat edebilir.

MALÜLÜK AYLIĞI İÇİN NELER GEREKİYOR?

Malul sayılan ve yeteri kadar sigortalılık süresi ile prim gün sayısı koşulunu yerine getiren sigortalılara Sosyal Güvenlik Kurumu kendiliğinden aylık bağlamaz. Malullük aylığı bağlanması için sigortalının mutlaka çalıştığı işten ayrılmış olması ve başvuruda bulunulmuş olması gerekir. Çalışırken malullük başvurusunda bulunanların malullük aylığı için aranan diğer şartları taşıdıklarının anlaşılması halinde aylık bağlanması için sigortalının işten ayrılması yeterlidir. Yani çalışırken yapılan başvuru geçerlidir ve yeniden talepte bulunmasına gerek yoktur.

VERGİ İNDİRİM HAKKI KAZANIP ERKEN EMEKLİ OLMAK

İştirakçilerinin engelli ve/veya engelsiz (engelsiz olarak işe başlayanlar malulen emekli olamıyor ise rapor oranı % 59 ve aşağısı ise) olarak iş hayatına atılıp vergi indirim hakkı kazanarak emekli olma işlemidir.5510 sayılı kanundan (31.10.2008ve öncesi) evvel iş hayatına atılan ssk lı olarak çalışan engelliler vergi indirim hakkı kazanarak emekli olurlar.

Not:5510 sayılı yasanın yürürlüğe girmiş olduğu tarih itibari (01.11.2008 tarihi ve sonrası)ile işe başlayanlar vergi indirim hakkı alsa bile gün ve prim şartlarını yerine getirdikten sonra tekrar rapor almaları için yetkili hastaneye sevk edilecekler % 40 ve üzeri rapor alan birey emekli olacaktır.Alamayan ise engelli kadrosunda çalışmaya devam edecektir.

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR