BIST 10.083
DOLAR 32,52
EURO 34,81
ALTIN 2.441,27
GÜNCEL

Kritik KPDK toplantısı sona erdi!

Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlığında yapılan toplantı sona erdi. İşte detaylar...

MEMURLAR - Gündeminde 4/C'liere kadro ve kadın istihdamının arttırılması konuları bulunan Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) toplantısı sona erdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Bağ-Kur'luya verilecek emeklilik kredisine ilişkin, "Prim borcu olup, bu borcu ödemekte zorlanan çalışanlarımızın bu imkandan uzun vadeli bir şekilde yararlanmasına dönük SGK ile Halk Bankası arasındaki bir sözleşmedir" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda, Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) toplandı. Toplantının açılışında konuşan Çelik, kamu çalışanlarının sorunlarının demokratik anlayışa uygun olarak değerlendirilmesinin ve ortak akılla çözülmesinin önemli platformlarından birisi olan KPDK'nın, 2014 yılı Kasım ayı toplantısı vesilesiyle bir araya geldiklerini söyledi.

Çelik, kamu görevlileri açısından son yıllarda gerçekleştirilen önemli adımlardan biri olan toplu görüşme sürecinden, toplu sözleşme sürecine geçişin çok önemli olduğunu ifade etti.

Emekli aylıkları için 2015 yılında ödenecek miktarın 150 milyar lira olduğunu kaydeden Bakan Çelik, kamu çalışanları için ise 140 milyar lira olduğu bilgisini verdi.

Çelik, 2013'de toplu sözleşme masasında, çalışanların ve kamu emeklilerin önemli kazanımlar edindiğini vurgulayarak, 2013 yılı toplu sözleşme sürecinde taban aylığına artış yapılması şeklinde karar çıktığını ve taban aylığının bin 202 liraya yükseldiğini anımsattı.

Taban aylığına yapılan bu artıştan dolayı 30 yıl kamu çalışanının emekli ikramiyesine 5 bin 250 liralık artışın gerçekleştiğini söyleyen Çelik, eğitim-öğretim tazminatı olarak da 2014 yılının ilk yarısında 75, ikinci yarısında da 75 lira olmak üzere toplam 150 lira verildiğini kaydetti.

-"2015 YILI TOPLU SÖZLEŞMESİNE DAYANAK TEŞKİL EDECEK"

Çelik, toplu sözleşme masasında yetkili sendika ile iki konuda çok yoğun tartıştıklarının altını çizerek, "Biri akademisyenlere yapılacak ücret artışı diğeri de 4/C'liler ile yapılan değerlendirmelerdi. Akademisyenlere 730-835 lira zam yapılmasından dolayı büyük memnuniyet duyuyorum. 4/C'lilere aile yardımı da dahil yüzde 40'lara varan ücret artışı sağlandı. 2015 yılı toplu sözleşmesine hazırlık görevi görecek KPDK'nın önemli gündem maddelerini ele alacağını da belirtmek istiyorum. Bugün ele alacağımız konu başlıklarıyla 2015 yılı toplu sözleşmesine dayanak teşkil edecek önemli konu başlıkları ayrıntılı bir şekilde değerlendirilir" diye konuştu.

Özellikle "hizmet kollarına ilişkin bazı toplu sözleşme hükümlerinin uygulanmadığı" şeklinde sendikaların bakanlığa ilettiği bazı taleplerin olduğuna da değinen Bakan Çelik, şöyle konuştu:

"Bugünkü toplantıda neler toplu sözleşmede karar altına alındı, nerede aksaklıklar var bunları da gözden geçirip, biran önce aksayan yönlerinin çözüme kavuşturulması konusundaki irademizi bir kez daha ortaya koymuş olacağız. Netice olarak toplu sözleşme masası son derece önemli bir masa. Her gün bunun önemi ve anlamı çok daha iyi kavranmaktadır. Ben inanıyorum ki 2015 yılında, geçmiş yıllardaki eksikliklerimizi dikkate alarak çok daha mükemmele yakın bir toplu sözleşme süreçlerine doğru bizim bu diyalog ortamındaki çalışmalarımızın süreci taşıyacağı inancı içerisindeyim."

-"BAĞ-KUR'LULAR İÇİN ÖNEMLİ BİR ÇIKIŞ KAPISIDIR"

Konuşmasının ardından bir gazetecinin "Cumhurbaşkanının dün açıklamış olduğu Bağ-Kur borcu olanların emekli olmasına ilişkin bir protokol vardı. Bu çerçevede Bağ-Kur borcu olan herkes bundan yararlanabilecek mi? Yoksa belli bir hizmet süresi olacak mı?" sorusu üzerine Bakan Çelik, şunları söyledi:

"Prim yapılandırılması şu anda gerçekleştiriliyor. Bu yapılanma çerçevesinde prim borcu olanlar için sunulan bir imkandır. Yoksa farklı bir durum söz konusu değil. Prim borcu olup, bu borcu ödemekte zorlanan çalışanlarımızın bu imkandan uzun vadeli bir şekilde yararlanmasına dönük Sosyal Güvenlik Kurumumuz ile Halk Bankası arasındaki bir sözleşmedir. Önemlidir çünkü geçmişe dönük borçlarını, prim borcunu ödemekte zorlanan Bağ-Kur'lular için önemli bir çıkış kapıdır."

-"YANLIŞ BİR İFADEDE BULUNMAK İSTEMEM"

Çelik, Ermenek'te kömür ocağından çıkarılamayan 8 işçiyle ilgili yeni bir bilgi olup olmadığının sorulması üzerine, "Bu konunun bizzat Enerji Bakanımız tarafından yürütüldüğünü biliyorsunuz. En sağlıklı bilgiyi oradan alma imkanınız var. Ama halen oradaki 8 canımıza ulaşamadığımızı hepimiz biliyoruz. Koşullar, gerek yer altında yer üstünde çok olumsuz şartlar oluşturuyor ama yoğun bir şekilde hiç ara vermeksizin 24 saat çalışmalar orada sürdürülüyor. İlgili bakan arkadaşımızın açıklama yapması daha doğru olur. Çünkü teknik olarak da ocaklar, maden direk onların bilgisi dahilinde. Ben, yanlış bir ifadede bulunmak istemem" değerlendirmesinde bulundu.

KONCUK: MEMURU ZARARA UĞRATANLAR HATALARINI KABUL ETMELİDİR

Kamu Personeli Danışma Kurulu toplantısının açılışında konuşma yapan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, bu toplantılarda alınan birçok kararın uygulanmadığını ve bu kararların bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Koncuk, "Hep birlikte bir toplu sözleşme dönemi yaşadık. Başarı ya da başarısızlık elbette kamuoyunda tartışılacaktır. Toplu sözleşmeyi o gün itibariyle yeterli bulup imza atanlar bugün değerlendirme yaptıklarında alınan rakamların enflasyonun altında kaldığını göreceklerdir. Biz bu konuda düşüncelerimizi kamuoyuyla paylaştık ve paylaşmaya devam ediyoruz. Memurun zararını, yaptığımız çalışmalarla açıklıyoruz. Şayet siz enflasyon farkı istediniz karşı taraf vermedi ise imza atmasaydınız. Gerçekleşen ve revize edilen enflasyon rakamlarına baktığımızda enflasyon farkı ödemesinin dahi yeterli gelmeyeceğini görüyoruz. Maliye Bakanlığı dahi enflasyonun yüzde 10'u aşacağını öngörmektedir.

İnsanlar elbette hatalar yapabilir,herkes öngörü sahibi olamaz ama bu toplu sözleşmeye imza atanların bugün bir enflasyon farkı talep etmeleri gerekir. Biz yanlış yapmışız diyerek enflasyon farkı talebini öncelikli olarak yetkili konfederasyonun ifade etmesi gerekir. Artık yaptığınız hatayı telafi etme cesareti gösterin, tarihi başarı diye lanse ettiğiniz toplu sözleşmenin tarihi hezimet olduğu ortaya çıkmıştır. Türkiye Kamu-Sen olarak 6 Aralık'ta ek zam talebi ile meydanlara ineceğiz. Yüzde 12 oranında bir zam talebimizi her platformda dile getiriyoruz.

Hakim ve savcılara 1155 TL zam yaparken 2 milyon 600 bin kamu çalışanını geri plana itemezsiniz. Ek zam talebi vardır ve bunu görmezden gelemezsiniz.Memurlarımızı enflasyon farkına ezdirmeyeceğiz sözünüzü tutun ve ek zam yapın, bu bir vicdani sorumluluktur. Biz Türkiye Kamu-Sen olarak yanlışa yanlış demeye devam edeceğiz.

KPDK toplantılarında arzu ettiğimiz verim ne yazık ki sağlanamadı.Problemleri bu toplantıda çözelim istiyoruz ama alınan kararların çok azı hayata geçirildi. Son torba yasada bazı talepler cevaplanır mı diye bekledik ama ne yazık ki o da olmadı. 2005 yılından sonra göreve başlayanlara bir derece verilmesi çok makul bir talepti ama yapılmadı, emeklilikte 30 yıl sınırı kaldırılsın talebine Maliye Bakanlığı müsteşarı Naci Ağbal dahi tamam derken bu teklif plan bütçe komisyonuna geldiğinde maliye yetkilileri karşı görüş beyan ediyor. Müsteşar tamam diyor, yetkilileri ise hayır diyor, bu nasıl ciddiyetsizliktir.

4/C'lilere kadro konusu hala gündemde.Bu kadro meselesi artık halledilmelidir,Türkiye bu 4/C ayıbından kurtulmalıdır. 4/C meselesi artık çözülmeli ve gündemden çıkmalıdır.

Görevde yükselme de ciddi haksızlıklar var,alınması gereken kararlardan biriside bu konuda belli kıstasların getirilmesi olmalıdır. Çıkarılan çerçeve yönetmelikte şube müdürlüğü sınavlarında yazılı sonuçlarına göre mülakata çağrılırken çerçeve yönetmelikle "başarı sadece sözlü sınavla değerlendirilir" denildi. Biz yargıda bu maddeyi iptal ettirdik. Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliğin iptaline rağmen bu kararı uygulamadığını ifade etmek isterim. Şayet bu bir yola sokulmazsa kamuda çalışma barışı kalmayacaktır. Alın teri ve emeği birileri gasp ederse yarın herkes kendi hukukunu uygulamaya kalkar. Görevde yükselme konusunda bir tavır sergilenmeli ve tedbirler alınmalıdır. Hükümetlerin işi sendikalarla yakın olmak değil, kamuda barışı ve düzeni sağlamaktır.

Kamu çalışanlarına yönelik şiddetle ilgili KPDK'da bir karar alınmalıdır. Sağlıkçılara,öğretmenlere ve diğer memurlara yönelik saldırılar son dönemde hız kazandı. Bu noktada en azından bu kurul bir tavsiye niteliğinde kararlar almalıdır. Vatani görevini yapan bir memurun eşi ve çocuklarının maaşının dörtte birinin ödenmesi, doğum iznine ayrılan bir bayanın maaşının dörtte birinin ödenmesi de sosyal devletin gereğidir.Türkiye Kamu-Sen olarak hazırladığımız raporda hepisini tek tek sizlere sunduk" dedi ve rapordaki taleplerimizi sırayla okudu. Genel Başkan İsmail Koncuk, "Bu toplantının daha önce aldığımız kararları yenilemekten öte bir kurul olmasını temenni ediyor, tekrar hayırlı olmasını diliyorum" diyerek sözlerini noktaladı.

KPDK TOPLANTISINDA KONUŞULAN KONULAR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında gerçekleşen ve Bakan Faruk Çelik'in başkanlığını yaptığı toplantıya, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in yanı sıra kamuda yetkili sendikaların genel başkanları katıldı.

Yaklaşık 3,5 saat süren toplantıda, 4/C'li personelin kadroya geçirilmesi ve 4/C'lilere ek ödeme verilmesi, kadın istihdamı, KİT'lerdeki ücret sistemi, disiplin cezalarının affı ve yeniden düzenlenmesi ile üniversiteli işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili konular öncelikli olarak gündeme getirildi.

Yorumlar 3 Yorum
ÇOK OKUNANLAR