BIST 10.320
DOLAR 32,27
EURO 35,09
ALTIN 2.469,84
GÜNCEL

Kredi kartı taksitlerine 2014 ayarı!

Kredi kartlarında taksit limiti uygulamasının farklı kartlarla delinmesine göz yummayacak. Buna göre şahsın 10 kartı olsa bile her kartına ayrı taksit uygulanmayacak. Kartın aylık taksiti kişinin gelirinin yarısını aşamayacak.

Ocak ayında yürürlüğe girmesi beklenen kredi kartına taksit sınırlamasına ilişkin yeni düzenlemenin ayrıntıları netleşmeye başladı. Aylık gelirin yarısından fazlasına taksit yapılması döneminin kapanacak olmasının yanı sıra farklı kredi kartları için de 'tek limit havuzu' formülü devreye giriyor.

GELİRİN YARISINA İNDİRİLİYOR

Bugün gazetesinin haberine göre; Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) çalışmasına göre taksit sınırı uygulamasının farklı kartlarla delinmesinin önüne geçilmesine yönelik yaptırımlar geliyor. Buna göre bir kişinin birden fazla kredi kartı olsa dahi toplamda bir ay içerisinde üstlenebileceği taksit tutarı sınırlandırılacak.

Örneğin 10 kredi kartı olan ve aylık 5 bin lira maaş alan bir kişi toplamda 2 bin 500 liranın üzerinde taksit yapamayacak. Kartlardan biri ile taksit sınırı doldurulduğunda diğer dört kart ile taksitli alışveriş yapılamayacak. BDDK konuya ilişkin teknik alt yapının hazırlanması amacıyla Bankalararası Kart Merkezi (BKM) ile bir araya gelerek sistemi geliştirecek.

TİCARET ZARAR GÖRMEYECEK

Kredi kartına taksit sınırlaması getiren düzenlemenin yılbaşında yürürlüğe girmesinin bankalardan gelen cevaplar ve bakanlığın görüşü sebebiyle kısa süreliğine gecikebileceği belirtiliyor. Düzenlemeye ilişkin çalışmaların aralıksız devam ettiğini ifade eden BDDK'ya yakın bir kaynak, "Teknik ayrıntılar üzerinde çalışıyoruz. Taksit sınırlandırılması ekonomi yönetiminin üzerinde önemle durduğu bir konu. Hem ticari hayatı sekteye uğratmayacak hem de tüketici kredilerdeki aşırı büyümeyi önleyecek bir formül üzerinde çalışıyoruz. Taksit sınırlandırılmasının farklı yöntemlerle aşılmasını istemiyoruz. Bu kapsamda bir kişinin birden fazla kartı olsa da taksit tutarının geliri ile orantılı olacağı bir sistem üzerinde çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

TAKSİTİN PAYI 56,9

BDDK verilerine göre sonraki dönemlere ait borç tutarını da içeren bireysel kredi kartı borç bakiyesi içerisinde taksitli bakiyenin payı Aralık 2013 itibariyle yüzde 56,9 seviyesinde. Bireysel kredi kartı bakiyesi 13 Aralık itibariyle 82,8 milyar Türk Lirası. Kredi kartlarındaki taksitli tutar ise 47,1 milyar lira.

SON 2 AYDA AZALDI

Öte yandan BKM verileri incelendiğinde kredi kartı ile yapılan ödemelerin içerisinde taksitli işlemlerin payının son iki ayda azaldığı gözlendi. Eylül ayında kredi kartı ile ödemelerin yüzde 29,8'i taksitli işlemlerden oluşurken bu oran ekim ayında yüzde 28,4, kasım ayında ise yüzde 27,8 seviyesine geriledi.

MİLYONLARCA KART KULLANIYORUZ

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) aracılığı ile de POS üzerinden taksit sınırlamasının delinip delinmediğinin yakından takip edilebileceği belirtiliyor. Ekonomi yönetiminin taksit üzerinde yoğunlaşmasının perde arkasında toplam kredi kartı harcamalarında peşin satışların oranının düşmesi yatıyor. Ekim 2013 tarihi itibariyle Türkiye genelinde 98 milyon 334 bin banka kartı bulunurken, kredi kart sayısı ise 56,7 milyon adet.

TÜKETİCİ BİLİNÇLİ

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko şunları söyledi: "Gerilemede beklenen düzenlemenin etkili olduğunu ve kart kullanıcılarının düzenleme gündeme gelmeden bilinçli bir şekilde bu alandaki önlemini aldığını söyleyebiliriz."

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR