BIST 9.999
DOLAR 32,39
EURO 34,79
ALTIN 2.439,32
İŞÇİ

Koop İş iş sözleşmesi eğitimi semineri yapıldı

Milli Eğitim Bakanlığı 1. Dönem Toplu İş Sözleşmesi Eğitim Semineri Ankara’da yapıldı. Seminerde Koop İş sendikası üyeleri de vardı.

81 ilden gelen Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, yapılan sözleşmeye ilişkin bilgilendirme çalışmalarına katıldı. Sendikamız başkanlar kurulu üyeleri, Kamu-İş yöneticileri ve Milli Eğitim Bakanlığı bürokratlarının da katıldığı eğitim seminerimiz iki gün sürdü.

“Çok yorucu ve zorlu bir süreçten geçtik”

Seminerin açılışında konuşan Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Bekir Alımcı, bakanlık bünyesine katılan 16 bin işçi adına yapılan toplu iş sözleşmesinin önemine değinerek, “Çok zorlu bir süreçten geçtik. Ancak sonunda işçi kardeşlerimizi bu sözleşmeyle sendikal haklarına kavuşturduk” dedi.  

“Sözleşme süreci başarıyla tamamlandı”

Kamu-İş Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Kahraman da, “Bu sözleşmeyi hayata geçirebilmek için çok yoğun bir çalışma yürüttük. Çok çetin müzakereler yaptık. Tarafların da yapıcı yaklaşımıyla süreci başarıyla tamamladık. Bu eğitim semineri herkes için çok yararlı olacaktır. Sözleşmenin en iyi şekilde uygulanması için bu toplantıların yapılması çok önemlidir” diye konuştu.     

“Bu sözleşmeyle sosyal taraflar haline geldik”

Bu konuşmaların ardından kürsüye gelen Genel Başkanımız Eyüp Alemdar da, sosyal diyalogun önemine değinerek, bugün yapılan toplantıyla çağdaş anlamda bir sosyal diyalogu hayata geçirdiklerini söyledi. Alemdar, “Diyalog, en genel anlatımla, ‘iki ya da daha fazla kişi arasındaki karşılıklı görüş alışverişi’ olarak tanımlanmaktadır. Ancak çağımızda, diyalog kavramı, daha geniş anlamlara bürünmüştür. Bunlardan biri “sosyal diyalog” kavramıdır. Sosyal diyalog, ‘sosyal tarafların, gönüllülük ilkesi ile bir araya geldikleri demokratik bir tartışma ve karar alma süreci’ olarak tanımlanmaktadır. İmzaladığımız geniş kapsamlı toplu iş sözleşmesi ile sosyal taraf haline gelen KOOP-İŞ Sendikası ile Milli Eğitim Bakanlığı, bugün bu toplantıyla çağdaş anlamda bir sosyal diyaloğu hayata geçirmektedir” diye konuştu.

“Bu sözleşme, Sendikamızın gücüne güç katmıştır”

Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Eyüp Alemdar, yaklaşık 50 yıldır, temsil ettiği üyelerinin hak ve çıkarları için mücadele eden KOOP-İŞ Sendikası’nın, Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladığı bu toplu iş sözleşmesiyle büyük bir başarı ve kazanım elde ettiğini belirterek şunları kaydetti: “Bu sözleşme, Sendikamızın gücüne güç katmıştır. Bu sözleşmenin imzalanması sürecinde, işin doğası gereği Sendikamız ile Kamu-İş arasında yürütülen müzakereler zorlu ve çetin geçmiştir. Ancak tüm bu zorluklar sözleşme müzakereciliğinin doğasıdır. Sendikalar talep müessesesidir. Daha fazla hak almak için, üyelerinin sofralarına bir dilim daha fazla ekmek koymak için mücadele ederler. Bu sözleşme görüşmeleri de, bu çabalar nedeniyle uzun ve yorucu bir süreç sonunda tamamlanabilmiştir.

“Sözleşme tarafları birbirine bağlayan diyalog kurumudur”

Gelinen nokta bizim için başarıdır ve deyim yerindeyse mutlu bir sondur. Toplu iş sözleşmesi kimilerine göre yetkinin alınması, toplu görüşmelerin sürdürülmesi ve imzalanmasıyla biterken; bir başka görüşe göre toplu iş sözleşmesinin uygulanması ve denetimini de içermektedir. Bu durum, toplu iş sözleşmesinin yürürlük süresi içinde, tarafları birbirine bağlayan bir diyalog kurumu halini almaktadır. Aslında toplu iş sözleşmesi, görüşme süreci de dahil sosyal diyalog mekanizmalarının içinde sayılmaktadır. Zira iki tarafın iradesi birleşmeden toplu iş sözleşmesi bağıtlanama-maktadır. Bir araya gelen iki taraf, kazananı kaybedeni olmayan bir uzlaşma sağlamaktadır.  Kazanan ve kaybedenin olmaması çok doğaldır. Bir işletmenin hukukunu belirleyen toplu iş sözleşmesi, bu işyerlerini bağlayan mevzuatın ilk ve en önemli parçasıdır.”

“Sözleşmenin doğru uygulanması çok önemli”

 Alemdar, işin en zor tarafını aşıp toplu iş sözleşmesini bağıtlamayı başardıklarını da kaydederek, “Ancak bundan sonrası da diyalog, yani birlikte hareket ve ortak anlayış gerektirmektedir. Bu eğitim programının düzenlenmiş olması bu bakımdan çok önemlidir. Günümüz dünyasının karakteristik özelliklerinden birisi de uzlaşmadır. Bunun sağlanması ise ancak diyalogla olabilir. Bu da iyi niyet ve samimiyet gerektirir. Ancak bildiğiniz gibi, sözleşmelerin imzalanması kadar, doğru ve eksiksiz bir biçimde uygulanması da bizim için çok önemlidir. En iyi yapılmış bir toplu sözleşme dahi, iyi uygulanmadığında başarılı sonuç alınamaz. Bu toplantı, imzalanan bu toplu iş sözleşmesinin doğru biçimde uygulanması için önemli bir çalışma olacaktır. Bu toplantı, toplu sözleşmeyle kazanılmış hakların, çalışanlara en uygun biçimde yansımasının ilk adımlarından biri olmaktadır” diye konuştu.

“Bin sözleşmeyi tek sözleşmeye dönüştürdük”

Eyüp Alemdar, şunları kaydetti:  Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilen işçiler için önemli bir nokta da, devredilen işçilerin neredeyse tamamının daha önce belediyelerde toplu iş sözleşmelerinin bulunmasıdır. 1000’in üzerindeki toplu sözleşmeyi, geçen ay imzaladığımız yeni bir toplu sözleşme ile işletme tipi tek bir toplu iş sözleşmesine dönüştürdük. Bundan sonra sizlerin sıklıkla başvuracağınız kaynaklar arasında İş Mevzuatı ve imzaladığımız toplu iş sözleşmesi yer alacaktır. Bu ihtiyacın karşılanmasına katkı sağlamak amacıyla, sendikamız toplu iş sözleşmesi kitapçığını bastırmıştır. Ayrıca çok daha kapsamlı bir çalışma ile sendikamız İş Mevzuatı kitabı hazırlamaktadır. Bu kitabı sizlere en kısa süre içerisinde ulaştıracağız.

“Üyelerimizin hak ve çıkarlarının korunması çok önemli”

Biraz önce de ifade ettiğim gibi Milli Eğitim Bakanlığı’nda işletme toplu iş sözleşmesini imzaladık. Toplu sözleşmemizin maddelerinin uygulanmasında yaşanabilecek sorunların çözümü için sendikamız tüm kadrosu ile çaba harcamaktadır.  Bu zamana kadar birçok il ve ilçede sendika temsilcilerimizi belirledik, önümüzdeki süreçte de temsilcilerimize eğitim çalışmalarına başlayacağız. Sizlerin katkılarının da bu süreçte çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle, bu çalışmayı son derece önemsediğimizi özellikle belirtmek isterim. KOOP-İŞ Sendikası, benimsediği çağdaş sosyal diyalog ilkesi gereğince, üyelerimizin hak ve çıkarlarının korunmasında, işverenlerimize elinden gelen desteği vermektedir. İşverenlerimizle sıcak ilişkiler çerçevesinde üyelerimizin her türlü mutluluğu ve refahı için çalışmaktadır. Ancak şu da unutulmamalıdır ki, KOOP-İŞ Sendikası’nın önceliği üyeleridir ve onların çıkarlarıdır. Sendikamız, bu çıkarların korunması için de üzerine düşeni yapmaktadır.

“Önemli olan çalışma barışı ve işletme huzurudur”

Aynı düşünceyi ve yaklaşımı, işverenlerden de beklemektedir. Bizim için asıl olan çalışma barışının, işyeri ve işletme huzurunun korunmasıdır. KOOP-İŞ Sendikası, bu tür toplantılara bu temel ilkeler penceresinden bakmaktadır. Bu nedenle katılımınız için sizlere bir kez daha teşekkür ediyorum. Özellikle toplu sözleşmemizin ücretler maddesini uygulayacak olan Milli Eğitim Bakanlığı’nın değerli çalışanlarına ayrıca çok teşekkür ediyorum.  Bu vesileyle bir kez daha çalışmalarınızda başarılar diliyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

Sözleşmenin detayları anlatıldı

Genel Başkanımız Alemdar’ın konuşmasının ardından, sendikamızın, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ve Kamu-İş’in uzmanları, yapılan sözleşmeye ilişkin katılımcılara bilgi verdi. 81 ilden gelen bakanlık yetkilileri de, uzmanlara yeni sözleşmenin uygulanmasına yönelik sorularını yöneltti. Katılımcılar, eğitim seminerinin kendileri için çok faydalı olduğunu belirterek, “Böylesine kapsamlı bir toplu iş sözleşmesinin detaylarına yönelik bilgilendirilmemiz, bizler açısından çok iyi oldu” dedi.

Yorumlar 1 Yorum
ÇOK OKUNANLAR