BIST 10.254
DOLAR 32,33
EURO 34,75
ALTIN 2.392,66
GÜNCEL

Kömür üreticilerine devlet desteği

Kömür üreticilerine hükümetten müjde geldi. Devlet kömür işletmelerine destek verecek.

Soma kazası sonrası maliyetleri artan yerli kömür üreticisine beklenen müjde geldi. Özel sektörün de maliyet artışları kamu tarafından karşılanarak üretim ve istihdam artışı sağlanacak.

Maden Kanunu'nda yapılan değişiklikle, yüksek maliyetlerle boğuşan özel sektöre nefes aldıracak düzenlemeler yürürlüğe girdi. Resmi Gazete'de dün yayımlanan karara göre özel sektörün de maliyet artışları kamu tarafından karşılanacak.

Yapılan düzenleme ile tüm yeraltı kömür işletmelerinin yaşaması ve gelişmesine katkı verilirken, istihdamın da artması sağlanacak. Özel sektör ve rödovans madencilerinin maliyetlerinin de karşılanması sağlanmış olacak.

5 YIL DESTEK VERİLİYOR

Maden işletmelerine destek süresi 5 yıl olacak. İşletme güvenliği açısından üretim faaliyetleri durdurulan işletmelerde, üretim faaliyetlerinin durdurulması ile üretime müsaade edildiği tarihe kadar geçen sürede destek ödemesi yapılmayacak.

Destek ödemesinin hesabında 1 Eylül 2014 öncesi döneme ait 8 aylık işçilik maliyeti ile bu tarihten sonraki maliyet artışı arasındaki fark dikkate alınacak. İşçi ücretlerinin işçilere ödenmemesi durumunda ödeme yapılıncaya kadar destek ödemesi yapılmayacak. Açık işletmelerden üretilen kömürü yer altı üretimi olarak beyan edenlere, ödenen desteğin 10 katı ceza verilecek.

 1 OCAK'TA İLK İŞARETİ VERMİŞTİ

Enerji Bakanı Berat Albayrak, 1 Ocak gecesi Zonguldak'ta gerçekleştirdiği maden ziyaretinde rödovans ve özel sektöre yönelik maliyet artışlarını karşılayacak bir düzenleme müjdesi vermişti. Albayrak, şu açıklamayı yapmıştı: "İnşallah önümüzdeki dönemde özellikle özel sektör madenciliği noktasında, maliyetlerle ilgili bir çalışma yapıyoruz. İnşallah bu yasal düzenleme tüm kesimleri kapsayacak. Bu anlamda da önden bir müjde de verebiliriz."

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR