BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
GÜNCEL

Koalisyon görüşmelerinde sonuç yok!

Ak Parti ile CHP arasında süren koalisyon görüşmeleri sonuçlandı. Taraflar "Gerekirse tekrar biraraya geliriz" dedi. Şimdi gözler liderlerde...

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç koordinasyonunda toplamda 29,5 saat süren 5 turlu koalisyon görüşmelerinin önceki günkü son oturumunda, her iki tarafın da, "Farklılıklarımız var, ciddi çatışma alanları var ancak önceliğimiz Türkiye. Yetkili kurullarımız bu görüşmeleri değerlendirecek. Koalisyonun Türkiye'ye fayda sağlayacağı değerlendirilirse tekrar bir araya geliriz" temennisiyle masadan kalktığı öğrenildi. CHP heyeti, dün Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na kapsamlı bir sunum yaptı. Heyet, bugün de MYK toplantısında görüşmeleri özetleyecek.

29,5 saat ve 5 tur süren koalisyon görüşmeleri önceki gün sonuçlandı. Milliyet'in aldığı bilgilere göre görüşmelerin son oturumunda Ak Parti hükümetinin dış politikasına yönelik CHP kurmaylarının çok sert eleştiriler sunduğu öğrenildi. Ak Parti hükümetinin etnik kimlik ve mezhep üzerinden siyaset yapmaya gayret gösterdiğine işaret eden CHP kurmaylarının, "Türkiye, ne etnik temelli siyasetinizle Balkanlaşacaktır ne de mezhepsel temelli siyasetinizle Lübnanlaşacaktır. Buna izin vermeyeceğiz" ifadesini kullandığı öğrenildi.

Uzlaşarak ayrıldılar

Uzun soluklu müzakerelerin ve tartışmaların ardından taraflar masadan olumlu ayrıldılar. Alınan bilgilere göre tarafların "Farklılıklarımız var, görülüyor ki iki parti arasında ciddi çatışma alanları var ancak önceliğimiz Türkiye. Her iki partinin yetkili kurulları bu görüşmeleri değerlendirecek. Koalisyonun Türkiye'ye fayda sağlayacağı değerlendirilirse tekrar bir araya geliriz" temennisiyle görüşmelere son verdi.

Alınan bilgilere göre dün CHP heyeti, Kılıçdaroğlu ile biraraya geldi ve önceki gün dış politika ve eğitim alanındaki görüşmelere ilişkin detaylı bilgi sundu. Heyetin kapsamlı raporu sunmak için Kılıçdaroğlu ile bugün ya da yarın yeniden bir araya gelmesi bekleniyor. Heyetin bugün Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanacak MYK'ya da bir bilgilendirme yapması bekleniyor. Ak Parti tarafında ise Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sunum yapılmasının Yüksek Askeri Şura çalışmaları nedeniyle biraz daha gecikebileceği değerlendiriliyor.

En erken cuma

Alınan bilgilere göre sunulan raporların ardından Davutoğlu, ikinci tur görüşme için karar verirse, liderler en erken 7 Ağustos Cuma günü biraraya gelebilecek. Görüşmenin 10 Ağustos Pazartesi'ne de sarkabileceği belirtiliyor.

Erdoğan etkisi

CHP yönetimi, Davutoğlu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın etkisinden bağımsız karar vermesi durumunda koalisyonun mümkün olduğu değerlendirmeleri yapılıyor.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR