BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
GÜNCEL

Kız çocuğu olan veliler çok kızacak!

E-okul sistemindeki devamsızlık ve ders notu gibi bilgilerini ulaştırmayı amaçlayan Mobil Bilgi Servisi kız çocuğu olan aileleri kızdıracak.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) ailelerin, çocuklarının e-okul sistemindeki devamsızlık ve ders notu gibi bilgilerini ulaştırmayı amaçlayan Mobil Bilgi Servisi, bir tür “evlere hizmet” sayılan “uyarı” mesajlarıyla büyük tepki topladı.

MEB, sistem üzerinden ailelere gönderilenr, “Anne-babanın izleme ve kontrol çabalarını artırması, erkek çocukların uzun vadede daha fazla problemli davranış göstermelerine neden olurken, kız çocukların problemli davranışlarının azalmasını sağlamaktadır. Çocuğunuza vereceğiniz tepki onun cinsiyetine göre farklı sonuçlara yol açabili” mesajının bakanlıktan gitmediğini açıklayınca, sistemin bakanlıkla ilgisi olmayan kişi veya kurumlarca kullanıldığı kuşkusu doğdu. Eğitim Sen’in “Daha önce e-okul sistemine bağlı olarak öğretmenlerin de tüm bilgileri ele geçirilmişti” açıklaması ise bu kuşkuyu artırdı. Ayrıca velilere mesajın gönderilmesi için kullanılan sistemin güvenliğini sağlayan şifrenin de birden fazla kişinin elinde olduğu öğrenildi.

Cumhuriyet'in haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı yeni bir soru işareti ile daha karşı karşıya. Bakanlığın, ailelere çocuklarının “devamsızlık, sınav sonuç, sınav tarihi, karne ve diploma notları, proje, kayıt ve nakil” bilgilerini cep telefonu SMS’i olarak ulaştırmayı amaçlayan Mobil Bilgi Servisi Şubat 2013 tarihinde kuruldu. Daha önce okulların veya il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin GSM operatörleri ile imzaladıkları anlaşma üzerinden verdikleri bilgilendirme hizmeti, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı imzalı “genelge ile bakanlık merkez teşkilatı yönetiminde” toplandı. Sistem, aylık 2 TL karşılığında ailelere en fazla 30 SMS gönderdi.

‘Kızların kontrolü problemi azaltır’

Ancak dün ailelere cinsiyet ayrımcılığı eleştirisi ile karşılanan bir SMS gönderildi. SMS’te “Anne-babanın izleme ve kontrol çabalarını artırması, erkek çocukların uzun vadede daha fazla problemli davranış göstermelerine neden olurken, kız çocukların problemli davranışlarının azalmasını sağlamaktadır. Çocuğunuza vereceğiniz tepki onun cinsiyetine göre farklı sonuçlara yol açabilir” ifadeleri kullanıldı.

‘Biz göndermedik’

Bakanlık yetkilileri, “bu mesajın bakanlık merkezinden gönderilmediğini” açıkladı. Anlaşma yapılan GSM operatörlerinin zaman zaman böyle mesajlar gönderebildiğini belirten yetkililer, konunun incelendiğini açıkladı. Eğitim Sen Merkez Yürütme Kurulu üyesi Tuğrul Culfa’nın, “Bu mesaj Ankara’da, İstanbul’da, İzmir’de, Çorum’da gönderilmemiş” sözleri ise mesajın adresiyle ilgili kafa karışıklığına neden oldu.

İlk kuşku zaman

Culfa, mesaja ilişkin ilk kuşkusunun gönderilme zamanıyla ilgili olduğunu söyledi. Yaz tatillerinde Mobil Bilgilendirme Sistemi’nden “Devamsızlık, sınav sonuç” gibi bilgilendirme mesajlarının gönderilmediğini belirten Culfa, Mobil Bilgilendirme Sistemi’nin de bağlı olduğu “e-okul” sisteminin güven vermediğini anlattı. Culfa, “Daha önce Hüseyin Çelik’in bakanlığı zamanında, e-okul sistemine bağlı olarak öğretmenlerin de tüm bilgileri ele geçirilmişti” dedi.

Şifre kimlerde?

Mesajlar, MEB Bilgi İşlem Grup Başkanlığı tarafından gönderiliyor. Culfa’nın verdiği bilgilere göre, velilere mesaj gönderilen sistemin güvenliğini sağlayan şifre bir kişinin elinde değil. Tuğrul Culfa, Mobil Bilgilendirme Sistemi’nin “aileleri çocuklarının okuldaki durumlarına ilişkin bilgilendirme” olan kuruluş amacının olumlu olduğunu dile getirerek “Bunun dışındaki yapılan her türlü uygulama, velinin kandırılmasından başka bir şey değildir. Yalan söylemektir. Veliler cep telefonlarını okul yönetimlerine veriyor ve karşılığında sisteme girmek için bir şifre alıyor. Mesaj doğruysa yalan söylemektir, ahlaksızlıktır” ifadelerini kullandı.

‘Bıraksınlar artık çocuklarımızın yakasını’

Öğrenci Velileri Derneği Genel Başkanı Enver Önder, kısa mesaja “Bu insanların eğitim öğretimde adam gibi bir iş yapabileceklerine olan inancımı tamamen yitirdim. Kafalarının önünde darbe korkusu, kafalarının arkasında ise darbe tutkusu var. Darbe korkusuyla yaşarken, eğitime her gün bir darbe vuruyorlar. Bu mesaj insanlık değerlerinin altına düşen bir yaklaşım. Sen benim evimdeki çocuğuma nasıl davranacağımı nasıl belirleyebilirsin? Bıraksınlar artık çocuklarımızın yakasını” sözleriyle tepki gösterdi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR