BIST 10.177
DOLAR 32,20
EURO 34,74
ALTIN 2.423,67
MEMUR

Kıdem tazminatına hak kazanmanın şartları nelerdir?

İş kanununa göre kıdem tazminatına hak kazanmanın şartları nelerdir, kıdem tazminatını kimler alabilir, iş kanunu kıdem tazminatı için ne diyor?

- İş kanununa göre kıdem tazminatına hak kazanmanın şartları nelerdir, kıdem tazminatını kimler alabilir, iş kanunu kıdem tazminatı için ne diyor?

Okurumuz M. Ünal, “Üniversite sınavını kazanması nedeniyle 4 yıldır çalıştığışirketten ayrılacağını ve kıdem-ihbar tazminatı alıp alamayacağını” soruyor.

na göre kıdem ına hak kazanmak için;

İş Kanununa tabi olunması,

En az bir yıldır aynı işyerinde veya aynı in işyerlerinde çalışılması,

İş Kanununda belirtilen hak kazanma şartlarının birlikte gerçekleşmesi gerekmektedir.

Kimlerin kıdem tazminatı alabilecekleri 1475 sayılı İş Kanunu 14. maddesinde açıkbir düzenlenmiş olup, kıdem tazminatı bu koşulları taşımayanlara verilmemektedir.

- İşveren tarafından 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 25’inci maddesinin II numaralı bendinde gösterilenahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri nedenler dışında iş sözleşmesinin feshedilmesi durumunda,

- İşçi tarafından 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 24’üncü maddesinde sayılan nedenlerden dolayı iş sözleşmesinin feshedilmesi durumunda,

- Muvazzaf askerlik dolayısıyla iş sözleşmesinin feshedilmesi durumunda,

- İşçinin bağlı bulunduğu kanunla kurulu kurum veya sandıklardan yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı yahut toptan ödeme alması amacıyla iş sözleşmesinin feshedilmesi durumunda,

- Kadınınevlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi rızası ile iş sözleşmesini sona erdirmesi durumunda,

- İşçinin ölümü sebebiyle iş sözleşmesinin son bulması halinde,

- 506 Sayılı Kanun’un 60’ıncı maddesinin birincifıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı kanunun geçici 81’inci maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme günsayısını tamamlayarak kendi istekleriile işten ayrılmaları nedeniyle işçiler kıdem tazminatı almaya hak kazanırlar.

Dolayısıyla üniversite sınavını kazanması nedeniyle işten ayrılanlar için kıdem tazminatı ödenmesi mümkün değildir. Ayrıca istifa edenlere ihbar tazminatı da ödenmez.

15 YILLA KIDEM ALINABİLİYOR

İstifa edenler kıdem tazminatı alamamakla birlikte, 15 yılı ve 3600 günü doldurup emeklilik için yaş şartını beklediği için işten ayrılan işçiler, kıdem tazminatı alabiliyor. Ancak işten ayrılma gerekçesinin bu şekilde belirtilmesi gerekiyor. Ayrıca SGK’dan da ‘kıdem tazminatı alabilir’ yazısının alınması ve işverene ibraz edilmesi şart.i

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR