BIST 10.561
DOLAR 32,27
EURO 35,03
ALTIN 2.479,54
İŞÇİ

KESK'ten çözüm sürecine tam destek

KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Kürt sorununun diyalog ve müzakere dışındaki başka bir yöntemle çözümünün mümkün olmadığına dikkat çekti, müzakerelere tam destek verdi.

KESK Genel Başkanı Lami Özgen, İmralı'da yapılan görüşmelerde Öcalan'ın ortaya koyduğu perspektifi önemsediklerini belirterek, "Hükümet de üzerine düşen görevi yapmalı ve parlamento olarak bazı kararlar almalıdır" dedi.

'İMRALI'DA YAPILAN GÖRÜŞMELER HER KESİM İÇİN ÖNEMLİ'

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Lami Özgen, Kürt sorununun diyalog ve müzakere dışındaki başka bir yöntemle çözümünün mümkün olmadığına dikkat çekerek, "Diğerlerinin hepsi denendi ve iflas etti. Bu nedenle, Sayın Öcalan'la görüşmeler yapılması, bu yöntemin öne çıkması hem Kürtler hem de Türkiye halkları, ezilenler, işçi ve emekçiler açısından önemlidir. Biz de bu sürecin, bu şekliyle yürümesini önemli buluyoruz" dedi.

'HÜKÜMET PARLAMENTO OLARAK KARARLAR ALMALI'

Özgen, "Hükümetin ikircikli, faydacı yaklaşımını bilmemize rağmen, gerekçe ne olursa olsun, taraflar günlük politikada ne söylerlerse söylesinler, bu süreç böyle devam etmeli ve genişletilmelidir" diyerek, ekledi: "Bu çerçevede, şu an görüşen taraflarla bir başlangıç yapıldı ve bunlarla yürüyecektir. Ama kalıcı barışın gelmesi, demokratik çözümün nihai sürece ermesi açısından geniş yelpazenin dahil edilmesi ve yeni kanallarının oluşturulması lazım."

AK Parti hükümetinin parlamentoda konuyla ilgili aktif rol alınması için girişimde bulunması gerektiğine dikkat çeken Özgen, "Şu anda bu süreç Başbakan, Adalet Bakanı ya da Hükümet’in birkaç ismi üzerinden gidiyor. Parlamento resmi olarak bazı kararlar almak suretiyle bu sürecin yürütülmesinde rol oynamalıdır. Aynı zamanda parlamento daha önceki süreçlerde ifade edilen komisyonların kurulmasında öncülük yapmalı; STK, demokratik kitle örgütlerini sürece katma noktasında özendirici olmalıdır. Muhalif kesimlerin de talebi olmalıdır. Çünkü sorun çok boyutu olan bir sorundur ve çözümü geniş taraflar ilişkisi yaratılarak çözülmelidir" diye konuştu.

Kürt sorununun çözümünün aynı zamanda ülkenin demokratikleşmesi ve demokrasinin hayata geçmesinde önemli bir adım olabileceğine vurgu yapan KESK Genel Başkanı Özgen, emek ve demokrasi mücadelesi verdiklerini hatırlatarak, demokrasi mücadelesinin "önemli saç ayağı" olarak Kürt sorununu işaret etti.

'ÖCALAN'IN PERSPEKTİFİ BİZLER İÇİN DE ÖNEMLİ'

Özgen, Öcalan'ın yaklaşımını da olumlu bulduklarını ifade etti: "Öğrendiğimiz kadarıyla İmralı'da Sayın Öcalan'ın öne çıkardığı perspektif ve bu perspektif üzerinden çözüm sürecinin geliştirilmesi bizler açısından da önemlidir. Kendisi, nihayetinde bir çözüm sürecine gitmenin olanaklarını ifade ediyor. Tabii ki orta uzun vadede geliştirilmeli, yayılmalı ancak bizler açısından öne çıkarılan bu çerçeve ve içinde barındırdığı olanakların önemli olduğunu söyleyebilirim."

KESK'in kurulduğu tarihten bu yana savaşa karşı toplumsal barışı ve Kürt sorununun barışçıl çözümünü savunduğunu anımsatan Özgen, "KESK'in buna karşı durması kurumsal olarak zaten mümkün değil. Şimdiye kadar değişik kurul, kongre, forum, konferans ve çalıştaylarda bu sorunu barış üzerinden ele aldık. Bu dönemde de sürecin başlatılması, tekrar gündemlerimize taşımayı gerektirdi. Önümüzdeki zamanlar hem üyelerimiz hem de Türkiye toplumu nezdinde olumlu bir etki yaratmak için yeniden ele alıp işleyeceğiz" dedi.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR