BIST 10.164
DOLAR 32,27
EURO 34,90
ALTIN 2.434,22
İŞÇİ

Kaza geçiren madenciye istirahat parası verilir mi?

Madencilerin ve madenci yakınlarının hakları neler, madenci yakınlar ne kadar maaş alacak ve maaşlar ne zaman verilecek. Maden faciasında kaza alan madencilerin sosyal hakları neler, iş şağlığı ve güvenliği zorunlu mu? Memurhaber. com cevaplıyor...

MEMURHABER-ÖZEL İÇERİK- Kaza Geçirene İstirahat Parası Var

Hastalık ve analık sigortasından sigortalılara hastalık veya analık hallerine bağlı olarak ortaya çıkan iş göremezlik süresince, günlük geçici iş göremezlik ödeneği veriliyor.

Halk arasında bu ödeneğe istirahat parası da denilmekte.

Geçirdikleri kaza sonucu, karbonmonoksit zehirlenmesinin etkisi ile hastaneye yatan madencilere, doktor raporlu olarak çalışamadıkları dönem için ücretlerinin bir kısmı ödenecek.

Madencilerin hastanede yattıkları süre için kazadan önceki son bir yıldaki son üç aylık günlük ücretlerinin ortalamasının yarısı ödenecek. Günlük 60 TL brüt alan biri için bu günlük 30 TL ödenek demek.

Hastaneden taburcu oldukları dönemde ise evde doktor raporlu oldukları sürece de aldıkları günlük ücretin üçte ikisi verilecek. Yine günlük 60 TLT alan bir işçi için bu günlük 40 TL ödenek demek.

İş kazası geçirenler için istirahat parası ilk günden başlayarak doktor raporlu olduğu her gün için verilmekte. Bu tutar SGK tarafından madenci adına en yakın PTT Bank’a veya Ziraat Bankasına gönderiliyor.


Maaş da Bağlanabiliyor

İş kazası geçiren madencilere sağlanan bir başka hak ise sürekli iş göremezlik ödeneği verilmesi.

Kazada karbonmonoksit zehirlenmesi sonucu meslekte kazanma gücünün yüzde on ve daha fazlasını kaybetmiş olanlar, bu durum doktor raporuyla tevsik edildikten sonra, sürekli iş göremezlik ödeneğine, başka bir deyişle emekli maaşına kavuşuyor.

Meslekte kazanma gücü kaybı kalıcı ise bu maaş sürekli olarak ödeniyor.

Kişinin çalışması halinde dahi bu maaş kesilmemekte, ölene dek ödenmeye devam etmekte.

Eğer çalışma gücü kaybı geçici ise, bu kez sigortalı kontrol muayenesine tabi tutuluyor ve maaş iyileşene kadar verilmeye devam ediliyor.

Bu maaş, kaza sonucu güçten düşen kişileri korumaya dönük bir sosyal güvenlik düzenlemesi…


Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR