BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
GÜNCEL

İşyeri risk analizinde nelere dikkat etmeli?

İşyeri risk analizinde nelere dikkat etmeli? 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun önemli maddelerini açıklayan memurhaber.com yazarı Bünyamin Esen, İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarından biri olan risk değerlendirmesini anlatıyor.

ÖZEL İÇERİK- 2012 yılında yayımlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun ne tür yenilikler getirdiğini bu sütunlarda birçok kez açıkladık.

İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarından birini de risk değerlendirmesi oluşturuyor.

Bu kavram iş sağlığı ve güvenliğinin en önemli ve ilk aşamasını oluşturuyor…

Risk değerlendirmesi halk diliyle söyleyecek olursak testi kırılmadan yapılacak değerlendirmeler demek.

Risk değerlendirmesi, işyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi, bu tehlikelerin riske dönüşmesine yol açan faktörler ile tehlikelerden kaynaklanan risklerin analiz edilerek derecelendirilmesi ve kontrol tedbirlerinin kararlaştırılması amacıyla yapılacak çalışmalar bütününü ifade etmekte.

Türkiye’deki tüm işyerlerinde kazaların oluşumunu önlemek üzere risk değerlendirmesi yapılması zorunlu. Bir berber dükkanı da olsa maden işyeri de olsa, bu böyle…

 
Risk Değerlendirmesi Neden Önemli?

Risk değerlendirmesi işyerinde iş sağlığı ve güvenliğinin korunması açısından kritik öneme sahip.

Zira işyerinde oluşabilecek kaza ve hastalık risklerinin görülmesini sağlıyor, istenmeyen sonuç olmadan geleceği tahmin etmeye, zaafları tespite ve önlem almaya yarıyor.

Daha testi kırılmadan iş ve meslek risklerinin belirlenmesi ve tedbir alınmasını amaçlayan risk değerlendirmesi, yalnızca gözlem ve tespiti değil gözlem, veri toplama, analiz, aktif katılım, tedbirlerin reçetelendirilmesi ve hayata geçirilmesini içeren döngüsel bir süreç.

Risk değerlendirmesi veri toplama, tehlikelerin analizi, çalışanların sürece aktif katılımı, tedbirlerin hayata geçirilmesi, sonuçların analizi ve bu sonuçlara göre yeniden risk analizi yapılması şeklinde döngüsel bir şekilde ilerlemekte.

Risk değerlendirilmesi pasif bir gözlemden çok aktif ve dinamik bir analiz süreci demek…

Risk değerlendirmesi bir anlamda işyerinin yüz bin kilometre bakımı…

 Risk Analizinde Nelere Dikkat Etmeli?

Risk değerlendirmesi yapılırken şu hususlar dikkate alınmak zorunda:

a) Belirli risklerden etkilenecek çalışanların durumu.

b) Kullanılacak iş ekipmanı ile kimyasal madde ve materyallerin seçimi.

c) İşyerinin tertip ve düzeni.

ç) Genç, yaşlı, engelli, gebe veya emziren çalışanlar gibi özel politika gerektiren gruplar ile kadın çalışanların durumu.

İşveren, yapılacak risk değerlendirmesi sonucu alınacak iş sağlığı ve güvenliği tedbirleri ile kullanılması gereken koruyucu donanım veya ekipmanı belirlemekle mükellef.

İşverenlerin sandığının aksine, risk değerlendirilmesi bir kez yapılıp tozlu raflara kaldırılan bir şey değil, aksine sürekli yenilenen bir süreç…

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR