BIST 10.247
DOLAR 32,22
EURO 34,73
ALTIN 2.404,03
GÜNCEL

İsteğe bağlı sigorta primleri nasıl hesaplanır?

İsteğe bağlı sigorta primlerini öderken nasıl hesaplama yapılır, nelere dikkat edilir sorusunun yanıtı haberimizde.

Zorunlu sigortalı şartlarına sahip olmayan ya da bu kapsama girmeyen kişilerin, isteğe bağlı olarak prim ödemeleri esasına dayanan sigorta koluna isteğe bağlı sigorta adı verilir.

İsteğe bağlı sigorta, uzun vadeli sigorta kollarına ve genel sağlık sigortasına tabi olunmasını sağlar.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA ŞARTLARI NELER? 

İsteğe bağlı sigortaya başvurabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlükleri'nden alınan 'İsteğe bağlı sigortalı giriş bildirgesi' formunun doldurulması gerekir. İlk kez başvurmayacak sigortalılar için sadece talep dilekçesi ile başvurmaları yeterlidir.

İsteğe bağlı sigortalı olma şartları:

Türkiye’de ikamet ediyor olmak

18 yaşını doldurmuş olmak

Kanunla belirtilen zorunlu sigortalı olma şartlarını taşımamak

Bir ay içinde 30 günden fazla çalışmamak

Sigortalılığı nedeniyle emekli maaşı almıyor olmak

 İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMLERİ NASIL HESAPLANIR?

İsteğe bağlı sigorta primlerine esas olan kazancın alt sınırı asgari ücret, üst sınır olarak asgari ücretin 6.5 katı uygulanır. Sigortalının kendisinin belirleyeceği ve prime esas kabul edilecek kazancın % 32’si isteğe bağlı sigorta primi olarak ödenir.

Bu oranın % 12'lik bölümü sağlık sigortası, % 20'lik bölümü ise uzun vadeli yaşlılık, ölüm ve malullük gibi uzun vadeli sigorta için alınır. Kişilerin prime esas olan kazançlarını bildirmemeleri durumunda, sigorta primi alt sınır olan asgari ücret üzerinden prim tutarları belirlenir.

 EN AZ 1 YIL İKAMET ETME ŞARTI

İsteğe bağlı sigortalı primi ödemek isteyen kişiler genel sağlık sigortası primlerini ödemek zorundadır. Ancak yabancı ülkelerin vatandaşları için 1 yıllık ikamet şartı doldurulmadığı sürece genel sağlık sigortası primleri alınmaz ve bu kişiler genel sağlık sigortası hakkından yararlanamaz.

İsteğe bağlı sigorta primleri ait olduğu dönemden itibaren en geç 1 yıl içinde ödenebilir. Geç ödeme halinde, ödenmiş primlerin sigortalılık süresinden sayılabilmesi için gecikme cezaları ve gecikme zamlarının da ödemiş olması gerekir.

Gecikme zamları ile beraber ödenmeyen primler, sigortalılık süresi kapsamında değerlendirilmez. Sigortalının primlerini 12 aydan daha uzun süre geciktirmesi halinde, daha önce ödediği primleri iade edilir.

Zorunlu sigortalılık dolayısıyla borcu olan kişilerin isteğe bağlı sigortaya başvurması ve prim ödemesi, ödedikleri primleri öncelikli olarak zorunlu sigorta primlerine dahil edilir. 

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR