BIST 9.727
DOLAR 32,50
EURO 34,91
ALTIN 2.439,09
GÜNCEL

İstanbul'da ekmek ne kadar ekmek fiyatları zamlandı mı

İstanbul’da ekmeğe zam geldiği yönündeki haberler son günlerin en çok konuşulan konularından biri oldu. Ekmek tavan fiyat içinde kalmak kaydıyla serbest fiyatla satılabiliyor.

'İSTANBUL'da ekmeğe zam geldi' haberleri son günlerin en çok konuşulan konularından biri... Peki ekmek gerçekten zamlandı mı? İşte fırınıların ekmek zammıyla ilgili son yorumu...

Hürriyet'in yaptığı araştırmaya göre, İstanbul için belirlenen tavan fiyat ise 1 kilogram ekmek için 5 TL idi. 250 gr. ekmek ise 1.25 TL’lik tavan fiyata kadar satılabiliyordu. Ancak İstanbul’un  birçok yerinde 250 gramlık ekmek fırıncıların insiyatifiyle 1 liraya satılıyordu. Ekmeği 1 TL’ye satan fırıncılar maliyet artışlarını öne sürerek 1 TL’lik ekmeğin fiyatını 1.25 TL’ye kadar çıkardı, yani zam yaptı. Ekmeğin 5 TL’lik kilogram satış fiyatına resmi zam yapılmadığı için yetkililer, bu fiyat artışının zam sayılmayacağı iddiasında.

"BU FİYATLAR YENİ OLMUŞ GİBİ SÖYLEYEN KASITLI OLARAK YAPIYOR"

İstanbul’da ekmeğe zam geldiği yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, “250 gramlık ekmek zaten İstanbul’da 1.25 liradan satılıyordu. 1 liradan da satanlar vardı. Hatta bazı yerlerde daha ucuza bulunabiliyordu. Bu fiyatlar yeni olmuş gibi söyleyen ya kasıtlı olarak yapıyor, ya da yanlış bilgiye sahip.

Yetkililer ise ekmek fiyatlarına ilişkin tartışmaları şöyle yorumluyor:

İstanbul’da 1 kilogram ekmeğin satış fiyatı için yaklaşık iki yıl önce 5 liralık tavan fiyat belirlendi. Fırıncılar da bu fiyata göre satış rakamlarını belirledi. Burada da devreye satış noktalarının bulunduğu bölgeler girdi. Kira giderlerinin çok olduğu, bölgedeki insanların alım gücünün yüksek olduğu yerlerde 250 gramlık ekmek zaten 1.25 liradan satılıyordu. Bazı bölgelerde ise satış fiyatı 1 liraydı. Buralarda bazı fırıncılar satış fiyatını 1.25 liraya çıkardı. Aslında yaşanan fiyat yükselişi 5 liralık kilogram fiyatına uygun.”




Bu fiyatların 2016’nın sonuna kadar devam etmesi için elimizden geleni yapacağız” dedi. İstanbul için geçmişte 250 gramlık ekmeğin 1.5 lira olacağı yönünde spekülasyonlar yapıldığına dikkat çeken Balcı, “Bunun olmayacağını söylemiştik. Şimdi de böyle bir söylenti çıkarıldı. Ankara’da da buna benzer bir durum yaşanmıştı. Orada da ekmeğin kilogram fiyatı 4 lira. 250 gram ekmeği 75 kuruştan satan da var, 1 liradanda. 75 kuruştan satan 1 liraya çıkarınca zam yapıldı diyorlar” ifadelerini kullandı.
 

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR