BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
GÜNCEL

İşsiz adam emlak vergilerini geri aldı

İşsizken emlak vergisi ödeyen vatandaş, belediyeye başvurarak ödediği vergileri geri aldı.

İşsizken emlak vergisi ödenmeyecek ve yatırılan emlak vergileri belediyelerden geri alınabilecek. Bunun için bir dilekçe veren vatandaşa dilekçe sonunda 644 TL ödeme yapıldı.

Sabah'ın haberine göre, Ankara'da yaşayan A.T., 2002'den itibaren sahibi olduğu 200 metrekarelik evi ile ilgili kendisine gelen emlak vergilerini düzenli olarak ödedi. A.T., herhangi bir geliri olmadığını belirterek, indirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanmak için başvuruda bulundu. Başvurusu kabul edilen A.T, 2014 ve sonrası için indirimli emlak vergisi uygulamasından yararlandı.

A.T., aynı gerekçelerin 2002'den itibaren var olması sebebiyle 2014'e kadar ödemiş olduğu emlak vergisi tutarlarının iade edilmesi için Yenimahalle Belediyesi'ne başvurdu. Olumsuz yanıt verilmesi üzerine A.T., Kamu Denetçiliği Kurumu'na dilekçe verdi.

Baş Ombudsman M. Nihat Ömeroğlu, A.T.'nin hiçbir gelirinin olmaması nedeniyle indirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanabileceğini kaydetti. Ömeroğlu, A.T.'nin 5 yıllık zaman aşımı nedeniyle 2009'dan itibaren ödemiş olduğu emlak vergilerinin iade edilmesinin mümkün olduğu tespitinde bulundu. Belediye, ombudsmanın kararına uyarak vatandaşa 644 TL ödeme yaptı.

İLGİLİ KANUN

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 4962 sayılı[1] kanunun 15. maddesi ve 5378 sayılı kanunun 22 nci maddesi ile değişikliklere uğramış 8 inci maddesinin ikinci fıkrasında;

“Bakanlar Kurulu, kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup onsekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, özürlülerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 m2’yi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenlerine ait vergi oranlarını sıfıra kadar indirmeye yetkilidir. Bu hüküm, yukarıda belirtilenlerin tek meskene hisse ile sahip olmaları halinde hisselerine ait kısım hakkında da uygulanır. Muayyen zamanda dinlenme amacıyla kullanılan meskenler hakkında bu hüküm uygulanmaz. Geliri olmadığını belgelemenin usul ve esaslarını belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.” hükmü yer almaktadır.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR