BIST 10.082
DOLAR 32,26
EURO 34,86
ALTIN 2.430,52
İŞÇİ

İşçiler Erdoğan'dan istediğini aldı mı?

Başbakan Tayyip Erdoğan, günlerdir randevu bekleyen işçi ve sendikalarla bugün görüştü, Görüşmenin olumlu geçtiğini belirten Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, görüşmenin ayrıntılarını anlattı.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, işçi ve işveren temsilcilerinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmede uzlaşma sağlandığını belirterek, ''Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı'nın Meclis'in ilk görüşeceği konular arasına alınması konusunda mutabakat sağlandı. Yasanın çıkmasının ardından ekim ayı içerisinde yetkilerin verilerek toplu sözleşme sürecinin başlayacağına inanıyoruz'' dedi.

Arslan, 1,5 ay önce yapılan Üçlü Danışma Kurulu toplantısında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in yetkilerin verilmemesi nedeniyle geciken toplu sözleşme görüşmelerine ilişkin sorunu çözmek için taraflara protokol önerdiğini hatırlattı.

GÖRÜŞMEDE NELER KONUŞULDU

TİSK, Türk-İş ve Hak-İş temsilcilerinin katıldığı toplantıda, 2009 istatistikleri esas alınarak, sendikalara yetkilerin verilmesi önerisinin gündeme geldiğini belirten Arslan, Hak-İş olarak bu protokole yasal olmadığı ve daha büyük bir kaos oluşturacağı gerekçesiyle itiraz ettiklerini belirtti.

Parlamentonun olağanüstü toplanarak yasanın bir an evvel çıkartılmasının daha doğru olacağını ifade ettiklerini anlatan Arslan, bunun üzerine protokolden vazgeçildiğini, Başbakan Erdoğan'dan randevu talep edilmesinin kararlaştırıldığını söyledi.

Gündemin çok yoğun olması nedeniyle Başbakan Erdoğan'ın kendilerine ancak bugün randevu verebildiğini belirten Arslan, toplantıya TİSK, TOBB, Hak-İş ve Türk-İş temsilcileriyle Bakan Çelik'in katıldığını bildirdi.

Arslan, toplantıda şu anda bin 650 iş yerinde 350 bin işçinin, toplu sözleşme yapmak için yetkilerin verilmesini beklediğini ve sürecin uzamasının daha büyük sorunlara neden olacağını anlattıklarını ifade eden Arslan, şunları kaydetti:

''Meclis'in ilk görüşeceği kanunlar arasına alınması konusunda bir mutabakat sağlandı. Sayın Bakan da bu konuda görevlendirildi. Umarım Meclis açılır açılmaz bu yasa görüşülerek kanunlaşacak. Yasanın nasıl çıkartılacağı konusunda hükümet belirleyici olacak. Ziyaretimiz yasa tasarısının bir an evvel görüşülmesi ve mağduriyetlerin giderilmesinden ibarettir. Bizim üç günlük işimiz var, yasa komisyonlardan da geçti. Genel Kurul'da sıra alınacak. Temel yasa olarak kabul edilirse iki günde bu yasayı bitiririz. Yasanın çıkmasının ardından ekim ayı içerisinde yetkilerin verilerek toplu sözleşme sürecinin başlayacağına inanıyoruz.''

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR