BIST 10.644
DOLAR 32,25
EURO 35,08
ALTIN 2.523,84
İŞÇİ

Hükümetin çocuk yardımı 250 TL olmalı...

Demokrat Eğitimciler Sendikası hükümetin hazırladığı ‘Nüfus Geliştirme Paketi'nin vizyonel ve pratik düzenlemelerle zenginleştirmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin geleceğini tehdit eden yaşlı nüfus tehlikesini bertaraf etmeye çalışan Hükümetin çözüm için hazırladığı ‘Nüfus Geliştirme Paketi'ni vizyonel ve pratik düzenlemelerle zenginleştirmesi gerektiğini söyleyen Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Artvin İl Başkanı Mekselina Avcı, “Hükümetin hazırladığı nüfus geliştirme paketinin ‘eğitimli ve nitelikli bir Türkiye' perspektifiyle planlanmasını istiyoruz. Türkiye'nin kaliteli eğitim almış, birikimli ve donanımlı insanlara ihtiyacı vardır” dedi.

Çalışma hayatıyla ilgili diğer haberler için buraya tıklayın...

PEDAGOJİK FAYDALARI DA VAR

Başbakan Erdoğan'ın 3 çocuk tavsiyesini daha çok Türkiye'nin genç nüfus oranını koruma odaklı dile getirdiğini fakat aynı zamanda bu tavsiyenin pedagojik olarak ta faydalı yönleri bulunduğunu kaydeden DES Artvin İl Başkanı Mekselina Avcı, “Tek çocuğun sosyal ilişkiler kurma, paylaşma ve kimi gelişim basamaklarında problemler yaşayabileceği biliniyor. Toplum daha önce geleneksel ailelerden oluşuyordu fakat modernleşme ile birlikte çekirdek ailenin özendirildiği bir yapıya doğru evrildik. Çocukların geniş aile gelenekselliğinin içerisinde daha sağlıklı ve mutlu yetişeceğine inanıyorum. Tabidir ki önemli olan çocuğu zihnen, bedenen ve ruhen hakkıyla yetiştirip insanlığa kazandırmaktır. Bunun için de eğitim ve sağlık teşvikleri başta olmak üzere, çalışma hayatına ve ücretlere dönük pozitif katkıların yapılması gerekiyor. Bu nedenle hükümet nüfus geliştirme paketine eğitim harcamalarını destekleyici teşvikler koymayı unutmamalıdır” diye konuştu.

ÇOCUK TEŞVİK PAKETİNDE EĞİTİM UNUTULDU MU?

Türkiye'nin Nüfus verilerinin önceki yıllarla kıyaslandığında yaşlanmanın bariz şekilde ortaya çıktığını ve TÜİK bilgilerine göre nüfus artış hızının azalırken ortalama yaşın ve yaşlı nüfusun sürekli yükseldiğini kaydeden Mekselina Avcı, “3 çocuk tavsiyesini anlamlı ve doğru buluyor, destekliyoruz. Fakat bu tavsiyenin gereği olacak politikaların hem hayata geçirilmesinde hem de muhtevasında eksiklikler olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca Hükümetin çözüm paketine doğum teşvikleri ve borçlanma dışında da enstrümanlar koyması gerekir” dedi.

Doğum teşviki, aile ve çocuk yardımı, kreş gibi desteklerin hem yetersiz hem de kişilerin bağlı olduğu kurum, kuruluş ve sosyal güvenliğine göre farklılık gösterdiğini ve büyük bir ayrımcılık yaşandığını kaydeden Mekselina Avcı şöyle konuştu;

SSK, BAĞKUR, EMEKLİ SANDIĞI AYRIMI OLMAMALI

Hükümet öncelikle ‘Nüfus Geliştirme Paketi'ni adaletli, hakkaniyetli, eşitlikçi bir uygulama mantığıyla tekrar gözden geçirmelidir. Özellikle eğitimli anne babaların çocuk yapmaya özendirilmesi için doğum, bakım ve eğitim giderlerine ilişkin devletin destekler geliştirmesi gerekiyor. Avrupa ortalama olarak çocuk başına 250 Avro yardım veriyor. Rusya çocuk teşvik kapsamında ailelere ev veriyor. Ayrım yapılmaksızın ülkemizde de herkese çocuk yardımı adı altında destekler geliştirilmelidir. Çocuk yardımı çocuğun bez, mama, sağlık ve diğer temel ihtiyaçlarını karşılayacak ve ayrıca çocuk okul çağına geldiğinde eğitim masraflarını destekleyecek bir nitelikte olmalıdır.

TEŞVİKLER YETERSİZ

Hükümet çalışan kadınlar için doğum borçlanması üzerinde çalışıyor. Çocuk başına iki yıl borçlanma hakkı verilerek çalışan kadınlara erken emeklilik avantajı sağlanacağı ifade ediliyor. 5 çocuk doğuran ve bu sayede 10 yıl borçlanma hakkına kavuşan bir kadın, çalışmadan 3 bin 600 gün prim elde etmiş sayılacak. 37 milyonluk kadın nüfusumuzun 9 milyonu çalışıyor ve çoğu SSK'lı. Memurlar ve Bağ Kurlu kadınları da kapsayan daha eşitlikçi modeller geliştirilmelidir.

ÇOCUK YARDIMI 250 TL OLMALI

Doğum izninin 24 haftaya çıkarılması gerekiyor. Doğum sonrası işe alınma zorunluluğu başta olmak üzere, memurlar için doğum izninde geçen sürelerin memuriyete sayılmasını istiyoruz. Kamu kurumlarında ve 50 işçi çalıştıran özel sektöre kreş zorunluluğu getirilmelidir. Kreş hizmetinin sunulmadığı kurumlarda çalışanlara da aylık 200 TL kreş yardımı yapılmalıdır. Yaş sınırı olmaksızın çocuk yardımı en az 250 TL'ye yükseltilmelidir.

Çalışma hayatıyla ilgili diğer haberler için buraya tıklayın...

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR