BIST 10.214
DOLAR 32,22
EURO 35,02
ALTIN 2.455,74
GÜNCEL

Hükümet faizsiz banka kuracak!

Faizli bankaların 'pencere' açarak katılım bankası kurmak istemesine karşı çıkan Türkiye Finans GM Gürerk, 'Katılıma girmek isteyenler 'pencere'den değil sermaye koyarak 'kapıdan' girmeli' dedi. Babacan, devletin kuracağı iki katılım bankasına Hazine'nin

Devletin 'katılım bankacılığı' pazarını yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkarma hedefi sektörü hareketlendirdi.

Yenişafak gazetesinin haberine göre Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen'in pencere açılmasına izin verilmesi halinde katılım bankalığı yapmak istediğini açıklamasının ardından katılım sektörü pencere açılmasına tepki gösterdi. Türkiye Finans Genel Müdürü Derya Gürerk, pazara yeni oyuncuların sermaye koymak şartı ile girmesi gerektiğini belirterek, 'Pencere açarak katılım bankacılığına girilmemeli. Katılım bankacılığı sektörüne girmek isteyenler 'pencere'den değil sermaye koyarak 'kapıdan' girmeli. Pencere sistemi yani aynı banka çatısı altında İslami bankacılık modülüyle işlem yapılması ise sıkıntı oluşturur' uyarısında bulundu.

KATILIM PAZARI 2023'TE 100 MİLYAR $ OLACAK

Gürerk, '2023 yılına kadar katılım bankacılığı sektörü 3 kat büyür, 100 milyar dolar aktif büyüklüğe ulaşır' dedi. Ernst & Young'ın analizlerine göre, son 4 yılda ortalama yüzde 19'luk büyüme ile 2011'de 1,3 trilyon dolara ulaşan İslami bankacılığın toplam aktiflerinin 2014 sonunda 2 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye'nin 2011 İslami bankacılık oranı ise yaklaşık yüzde 5'lik pazar payı ile 41 milyar liralık aktif büyüklüğe sahip.

PAZAR BÜYÜYECEK

Önümüzdeki hafta SPK'nın 5 farklı sukuk ürünü çıkarmasını beklediklerini dile getiren Derya Gürerk, 'Başta sukuk olmak olmak üzere yeni ürün ve enstrümanlarla Türkiye'nin bu alanda hızlı bir büyümeye imza atması mümkün. Türk Hazinesi ve sonrasında katılım bankalarının yaptıkları ihraçlarla başlayan süreç özel şirketlerin de katılımıyla daha da büyüyecek. Devletin çıkardığı sukuk ürününe 1 milyar TL civarında yatırım yaptık. Ayrıca, banka olarak 500 milyon dolarlık sukuk ihracını tamamladık. İlgili tebliğin yayınlanmasının ardından TL bazlı sukuk ihracı da yapacağız' diye konuştu.

Kâr rekoru kırdı

Türkiye Finans, geçtiğimiz yıl 284 milyon lira karla katılım bankaları arasında kar rekoru kırdı. Üç senedir bu ivmeyi sürdüklerini kaydeden Gürerk, 'Son bir senede 45 yeni şube açtık. Personel giderlerimiz yüzde 12 arttı. Buna rağmen karlılığımızı korumayı başardık' dedi. Çalışanların gelişimi için dünya çapında kabul edilen 'öğrenen organizasyon' felsefesinin babası olarak addedilen Peter Senge'yi Türkiye'ye getirdiklerini belirten Gürerk, verimliliği artırmaya ve genç yöneticileri yetiştirmeye odaklandıklarını açıkladı.

Yeni katılım bankalarının sermayesi Hazine'den

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, devletin kuracağı yeni iki katılım bankasının sermayesinin Hazine'den konulacağını belirterek, 'Hazine sermaye koyacak ama kurulan katılım bankası, Halk Bankası ile kardeş olacak. Şirketin kuruluş sözleşmesiyle, yönetim yapısıyla birbirine iyice bağlayacağız ki Halk Bankası'nın birikiminden insan kaynaklarından yararlansın. Sıfırdan başlarsa daha yavaş olur.' Mevcut katılım bankalarının şehirlere odaklandığına dikkat çeken Babacan, taşrada da mutlaka katılım bankacılığı konseptinin yayılması gerektiğini belirtti.

Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR