BIST 10.173
DOLAR 32,27
EURO 34,94
ALTIN 2.449,81
GÜNCEL

HSYK 2'inci başkanından itiraf! Hakim ve savcılar...

Türkiye'de Poyrazköy, Balyoz gibi davalarla birlikte yargıda toplumsal kopuş yaşandığını söyleyen HSYK 2. Daire Başkanı Mehmet Yılmaz, hakim ve savcıların müfettiş eliyle terörize edildiğini iddia etti.

HSYK 2'inci Daire Başkanı Mehmet Yılmaz, yargıda güven ve tarafsızlık sorunu olduğunu söyledi. Poyrazköy, Balyoz gibi davalarla birlikte yargıda toplumsal kopuş yaşandığını söyleyen Mehmet Yılmaz, hakim ve savcıların müfettişler eliyle terörize edildiğini iddia etti.

Geçtiğimiz günlerde yaşanan "Tahliye krizi"nde 29 ve 32'inci Asliye Ceza Hakimleri Metin Özçelik ve Mustafa Başer'i görevden alan HSYK 2'inci Daire Başkanı Mehmet Yılmaz, hukukajansi.com'a konuştu.

"VATANDAŞ GÜVENİNİ DURDUK YERE KAYBETMEDİ"

Türkiye'de yargı kararlarına geçmişte güven duyulduğunu belirten Mehmet Yılmaz, "Ergenekon süreci, Balyoz davası, Poyrazköy süreci başlamadan önce yine yargımız bu kadar sarsılmış değildi. Bu davalarla birlikte bir toplumsal kopuş oldu. Geldiğimiz noktada, ağırlaştırılmış müebbet ve mahkûmiyet cezalarının topyekün beraati etti. Düşünebiliyor musunuz; Yargıtayca onanmış bir ceza var, onunla birlikte İade-i muhakeme süreci işledi. Aynı delillerle yerel mahkeme beraat kararı verdi. Daha yeni açıkladı gerekçesini ve diyor ki, deliller sahte. Şimdi ne yaparsanız yapın bunların toplumda bir karşılığı oluyor. Güven böyle bir şey. Vatandaş, güvenini durduk yere kaybetmedi" dedi.

HAKİM VE SAVCILAR TERÖRİZE EDİLİYOR

Büyük adliyelerde son yıllarda hakim ve savcıların gözlerinde büyük bir endişe okuduğunu belirten Yılmaz'dan acı bir itiraf geliyor,

"Ben 22 yıl müfettişlik yaptım bu kurumda. Son zamanlarda şunu fark ediyordum, büyük adliyelerde hakimlerin, savcıların gözünde büyük bir endişe vardı. Hiçbir konuda yorum yapamıyorlardı, eleştiride bulunamıyorlardı. Neden? Çünkü müfettiş eliyle terörize edilmişler, isimsiz ihbar dilekçeleriyle terörize edilmişler, nerden kaynaklandığı belli olmayan disiplin cezasıyla karşılaşmışlar ki, bunları disiplin affında yeniden gözden geçirdik gördük ki, yaklaşık 44 tane hakim ve savcı, hiç ortada suç yokken, çok ciddi yer değiştirme cezaları almışlar. Yani bir dönem hakim ve savcılar usulsüz delilerle çok sıkıştırılmış"

YARGIDA TARAFSIZLIK SORUNU

Yargıda bağımsızlık sorununun yanısıra ciddi bir "Tarafsızlık" sorunu da olduğunu belirten Yılmaz, avukatların dilekçe verdiği hakimin hangi görüşten olduğuna baktığını söyledi. 

TUTUKLANAN HAKİM VE SAVCILAR

Hakim ve savcıların ağır cezalık suçüstü halleri dışında tutuklanamayacağını da belirten Yılmaz, tutuklanan hakim ve savcıların sebebini ve delillerini bilmediğini söyledi,

"Ağır cezalık suçüstü halleri dışında hakim ve savcıların, ifadesi alınamaz, üzeri ve konutu aranamaz, gözaltına alınamaz. Hakim ve savcıların dokunulmazlıklarını önceden yalnız Adalet Bakanlığı bakıyordu, şimdi Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu 3. Dairesi’nin teklifi, Adalet Bakanlığı’nın onayıyla dokunulmazlık kalkıyor. Biz kovuşturma izni verdikten sonra Yargıtay’da yargılanır. Yasal bir soruşturma izni olmadan, hakim duruşma sırasında birine tokat atsa bile hakim ne gözaltına alınır, ne ifadesi alınır hiç bir şey yapılamaz. Durum Adalet Bakanlığı’na iletilir, HSYK ve Adalet Bakanlığı onayladığı an müfettiş görevlendirilir, soruşturma izniyle gidiyorsa gereken ne ise yapabilir" dedi.
Yorumlar
ÇOK OKUNANLAR